Διαμαρτυρήθηκαν έξω από την Νομική Υπηρεσία για τον Berton-Ζήτησαν παραίτηση Πίπη

Έξω από τη Νομική Υπηρεσία βρέθηκαν Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και κόμμα για τα ζώα, για να διαμαρτυρηθούν για το θάνατο της αγριόγατας Berton, είδους Serval, που βρέθηκε νεκρή την Τρίτη, στο ζωολογικό κήπο Πάφου.

Δεκάδες πολίτες, κρατώντας πανό, ζήτησαν την παραίτηση του διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλου Πίπη και την απόδοση δικαιοσύνης. Μάλιστα, άλλο πανό έγραφε «Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχετε βαμμένα τα χέρια σας με αίμα».

Τη διαδήλωση οργάνωσε το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου σε συνεργασία με το Κίνημα Οικολόγων–Συνεργασία Πολιτών. Ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα, Κυριάκος Κυριάκου, πριν παραδώσει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, για την ποινική δίωξη του Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να τηρήσουν μονόλεπτο σιγή εις μνήμην του Μπερτόν, παρουσία και του κ. Σαββίδη.

Παραδίδοντας την επιστολή στον κ. Σαββίδη, είπε ότι ζητούν να ξεκινήσει ποινική δίωξη εναντίον του κ. Πίπη. «Δεν είναι μόνο η περίπτωση αυτή, για την οποία έδειξε ολιγωρία, υπάρχουν οι καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή και υπάρχουν και υποθέσεις κοντά σας για το συγκεκριμένο άτομο,» είπε.

«Ζητούμε δικαίωση, δεν γίνεται να γίνεται ρεζίλι η χώρα μας γιατί κάποιοι δεν κάνουν τη δουλειά τους, γιατί κάποιοι δείχνουν ολιγωρία,» πρόσθεσε. Είπε ότι έχουν μαζέψει «ένα ογκωδέστατο υλικό» και ζήτησε από τον κ. Σαββίδη να τους ορίσει ένα ραντεβού για του παραδώσουν αυτό το υλικό.

 

Σε εξέλιξη η νεκροτομή

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:00 το πρωί η διαδικασία της νεκροτομής επί της σορού του Berton, στην παρουσία ιδιώτη ιατροδικαστή, από την οποία αναμένεται να διαφανούν τα ακριβή αίτια θανάτου του.  Ακολούθως, αναμένεται να εκδοθεί δελτίο Τύπου από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, οι οποίες τηρούν μέχρι στιγμής σιγή ιχθύος για το θέμα. Μέσα από το δελτίο, θα ενημερωθεί το κοινό για τα αίτια θανάτου, εάν και εφόσον διαφανούν από τη νεκροτομή, αλλά και για τις ενέργειες που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο κ. Σαββίδης είπε, παραλαμβάνοντας στην επιστολή από τους διαμαρτυρόμενους, ότι ήταν ήδη σε επικοινωνία με τον Αναπληρωτή Αρχηγό της Αστυνομίας για το θέμα και ήδη η υπόθεση διερευνάται από την Αστυνομία. «Ήδη η Αστυνομία συμμετέχει και στη νεκροψία που γίνεται και θα ακολουθήσουν και οι έρευνες που θα πρέπει να γίνουν και οι εξετάσεις,» είπε. Απευθυνόμενος στον κ. Κυριάκου, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι το όποιο υλικό έχουν, πρέπει να το παραδώσουν στην Αστυνομία η οποία κάνει τις έρευνες, και όχι στον ίδιο. Πιθανόν να χρειαστούν και καταθέσεις, πρόσθεσε. «Στο τέλος, όταν η υπόθεση τελειώσει, θα έρθει κοντά μας για να αξιολογηθεί και να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα δικαιολογούνται, με βάση το υλικό που θα προκύψει από την έρευνα της Αστυνομίας,» είπε ο κ. Σαββίδης.

Ο Κυριάκος Τσιμίλλης, εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων–Συνεργασία Πολιτών, δήλωσε ότι «ατυχώς συχνά βλέπουμε συμπτώματα βαρβαρότητας μεμονωμένων ατόμων ενάντια στα ζώα. Είναι όμως ίσως, πιο ανησυχητικό να υπάρχουν τέτοια γεγονότα που να αφήνονται ή να αποδίδονται, και αυτό θα διερευνηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας, σε αμέλεια ή λανθασμένες επιλογές αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων. Αυτό μας ανησυχεί πρόσθετα και δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο που ελπίζουμε κάποια ώρα να σταματήσει.» 

Ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε ότι έχει προβεί σε σχετική ανάρτηση για το θέμα και ήδη έχει συναντήσει ομάδα των Οικολόγων. «Είναι κάτι για το οποίο είμαστε πάρα πολύ ευαίσθητοι, ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε τη σωστή κουλτούρα στον κόσμο για να καταλάβουν ότι και τα ζώα χρειάζονται το σεβασμό που πρέπει να τους δείχνουμε», είπε.  

Ο κ. Κυριάκου είπε ότι ξεκίνησε σήμερα η νεκροψία, στις 0800, από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και με ιδιωτικό κτηνίατρο που όρισε το Κόμμα για τα Ζώα. Το Κόμμα, πρόσθεσε, με δικούς του κτηνίατρους  και επιστήμονες «θα βγάλουμε και το δικό μας πόρισμα». Είπε ακόμη ότι θα παραδώσουν το υλικό που μάζεψαν στην Αστυνομία για τα Ζώα και όσοι μάρτυρες χρειάζεται, θα πάνε να δώσουν κατάθεση.

Είπε, ακόμη, ότι έβαλαν τον γάτο, που ήταν οικόσιτος, όπως είπε, σε ένα ζωολογικό κήπο, «και άρχισε ο μαρασμός του ζώου». Ανέφερε ότι η ιδιοκτήτρια του Μπερτόν ήταν στην Τουρκία για να βγάλει τα χαρτιά του όταν έμαθε για τον θάνατο του, γεγονός που της δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «οι μόνοι που φέρουν την ευθύνη είναι η αρμόδια αρχή, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, γι’ αυτό και ζητούμε την ποινική του δίωξη. Δεν κάνει γι΄ αυτή την θέση».

Η εκπρόσωπος του Κινήματος Οικολόγων, Ανθή Μουζούρη, είπε ότι ο Μπερτόν μεγάλωσε «με την αγάπη και φροντίδα» της ιδιοκτήτριάς του, και ότι τα ζώα έχουν τα ίδια αισθήματα όπως έχουν οι άνθρωποι. «Ένοιωσε την εγκατάλειψη, γι’ αυτό και επήλθαν αυτές οι συνέπειες στον οργανισμό του», πρόσθεσε. Είπε ότι από ότι έμαθαν, ο Μπερτόν ήταν ράτσας Σαβάνα και όχι Σερβάλ και κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να εξηγήσουν που βασίστηκαν για τη διαπίστωση ότι ο γάτος ήταν Σερβάλ.

Ο κ. Κυριάκου είπε ότι, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, αντί να κάνουν εξέταση DNA για να εξακριβώσουν τί είδος είναι ο γάτος, έστειλαν φωτογραφίες σε ειδικούς την Ελλάδα, «τους οποίους ψάξαμε και δεν είναι εγγεγραμμένοι πουθενά», για ταυτοποίηση.  

Για τη φύλαξη του Μπερτόν σε ζωολογικό κήπο, είπε ότι, για 10 χρόνια το Κόμμα για τα Ζώα ζητά τη δημιουργία αδειοδοτημένων χώρων για τη φύλαξη ζώων που κατάσχονται.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άρχισαν έρευνα οι Κτηνιατρικές για το θάνατο του Berton-Διενεργείται η νεκροτομή

Απασχόλησε ξανά ο Berton

Ο Berton, δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί την κοινή γνώμη, αφού τον περασμένο Μάιο, είχε επιτεθεί σε τρίχρονο αγοράκι, δαγκώνοντάς το, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η μεταφορά του στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, για περίθαλψη.

Μετά την επίθεση, οι Αρχές άρχισαν τη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ ο Berton μεταφέρθηκε στον Ζωολογικό Κήπο Λεμεσού, όπου σύμφωνα με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, από την ημέρα της μεταφοράς του μέχρι την 1η Αυγούστου, την αποκλειστική φροντίδα του, είχε κατόπιν δικού της αιτήματος, η κηδεμόνας, χωρίς την έγκριση των Αρμοδίων Υπηρεσιών.

Το κόμμα για τα ζώα διαφώνησε με τον εγκλεισμό του Berton στον ζωολογικό κήπο, τονίζοντας ότι παρακάμφθηκαν διαδικασίες, ενώ κατήγγειλε ότι δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψη οι φυσικές και ψυχοσυναισθηματικές ανάγκες του ζώου, ως επίσης και ότι το συγκεκριμένο ζώο, όλο αυτό το χρονικό διάστημα αντιμετωπιζόταν ως κατοικίδιο, και ως εκ τούτου αναπτύχθηκε σε αυτό ο ανάλογος χαρακτήρας και συμπεριφορές.

Το κόμμα είχε καταγγείλει επίσης πως, «η γάτα θα βρίσκεται στο ΖΚ Λεμεσού και θα είναι προς κοινή θέα για τους επισκέπτες του, ζητώντας μάλιστα απαντήσεις και «εκτενή έρευνα για να διαφανεί ποιοι τελικά έδωσαν ή δεν έδωσαν την άδεια για να περάσει η γάτα από τα σημεία ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας ή κατά πόσον τελικά κάποιοι έκαναν ή δεν έκαναν τα στραβά μάτια, και φυσικά επανέρχεται ξανά το θέμα της εκπαίδευσης για συναφή θέματα, των λειτουργών είτε στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ή του Τελωνείου ή της Αστυνομίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφυγε από τη ζωή ο γάτος Berton-Ζητά ευθύνες το Κόμμα για τα ζώα

Οι άθλιες συνθήκες και οι καταγγελίες ότι δεν πέρασε από έλεγχο

Την 1η Αυγούστου, ο Berton είχε έρθει ξανά στο προσκήνιο, αφού φωτογραφίες του, έκαναν το γύρο του διαδικτύου, δείχνονταν τον να ζει υπό άθλιες συνθήκες, ενώ γίνονταν καταγγελίες ότι αρνείτο να τραφεί.

Υπεραμυνόμενες των ενεργειών που έγιναν, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είχαν αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την επόμενη ημέρα, ότι λειτουργοί τους μετέβησαν αρκετές φορές στον χώρο, για περιοδικό έλεγχο, χωρίς να διαπιστώσουν οτιδήποτε το μεμπτό από άποψης καταλληλότητας του χώρου φιλοξενίας και των συνθηκών διαβίωσης.

Τελικά, αποφασίστηκε όπως ο Berton μεταφερθεί στον Ζωολογικό Κήπο Πάφου, όπου τελικά κατέληξε, την Τρίτη 9 Αυγούστου

Παράλληλα, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, υπέδειξαν, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, ότι «από την όλη διερεύνηση του περιστατικού διαπιστώθηκε πως, κατά την είσοδο του στη Δημοκρατία, το ζώο δεν υποβλήθηκε στον νενομισμένο κτηνιατρικό έλεγχο.

Κατόπιν περαιτέρω διερεύνησης του θέματος εξήχθη το συμπέρασμα πως το συγκεκριμένο ζώο ανήκει στο είδος Serval και όχι στο Savaνnah F5, όπως ισχυρίζεται η πρώην κάτοχος του και αναγράφεται στα έγγραφα που παρουσίασε. Τα πιο πάνω τέθηκαν υπόψη του Τμήματος Περιβάλλοντος για τα από μέρους του περαιτέρω, καθώς το συγκεκριμένο είδος υπόκειται, στις πρόνοιες της Σύμβασης CITES».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά το σάλο, δίνουν στοιχεία για τη διαχείριση του ζώου Serval οι Κτηνιατρικές

Δειτε Επισης

Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα