Μπουρλότο στις τσέπες του καταναλωτή με τις νέες αυξήσεις-Οι τιμές 168 προϊόντων

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής ήταν η πρόσφατη αύξηση στην τιμή του βοδινού κρέατος, με τους καταναλωτές σήμερα να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη σε κάθε τομέα, ώστε να αγοράσουν ένα προϊόν. Μάλιστα, τα προβλήματα φαίνεται να είναι αλυσιδωτά, αφού η αύξηση της τιμής του κρέατος κατά 30%, προήλθε από την αυξανόμενη τάση των τιμών των σιτηρών, πετρελαίων, υλικών συσκευασιών και από τον ηλεκτρισμό. Το βοδινό κρέας, δεν είναι το μόνο αγκάθι άλλωστε στην αγορά, καθώς οι τιμές παραμένουν στα ύψη και στα υπόλοιπα προϊόντα, που προκαλούν ένα ιδιαίτερο πονοκέφαλο στους καταναλωτές, κάθε φορά που καλούνται να γεμίσουν το καλάθι τους. 

Όπως παρατηρήθηκε εξάλλου, η αυξητική τάση στις τιμές σε αρκετούς τομείς, έφερε ως αποτέλεσμα και τη μείωση της κατανάλωσης, κάτι που δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα, αφού αρκετά εισαγόμενα προϊόντα, παραμένουν στα... ράφια. Εξάλλου, αυτό που προκάλεσε ανησυχία στον σύνδεσμο κρεοπωλών, είναι το γεγονός πως με την αύξηση της τιμής του βοδινού κρέατος και την αύξηση των εισαγωγών θα δημιουργηθούν σοβαρά ζητήματα τόσο στην κτηνοτροφία όσο και στην διάθεση του εγχώριου μοσχαρίσιου και αγελαδινού κρέατος.

Η αύξηση που παρατηρήθηκε στο βοδινό κρέας πάντως, δεν προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στους καταναλωτές, παρά μόνο προβληματισμό, αφού πλέον όλοι οι τομείς, έχουν μια αυξητική πορεία, χωρίς να γνωρίζει κανείς ακόμη, πότε θα υπάρξει η πτωτική τάση. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, μιλώντας στον REPORTER, «βλέπουμε μια μεγάλη αύξηση στο βοδινό κρέας, αν και τα υπόλοιπα κρέατα είχαν αυξηθεί προηγουμένως. Αναμένουμε όμως ότι θα αυξηθούν όλα περισσότερο. Θεωρώ ότι επειδή δεν υπήρχε μεγάλη πώληση βοδινού κρέατος αναγκάστηκαν να βάλουν πάνω στην τιμή, κάτι που έγινε και στο αγελαδινό γάλα και στο πρόβιο».

Παράλληλα, όπως υπέδειξε ο κ. Δρουσιώτης, «εδώ που φθάσαμε για εμάς τους καταναλωτές και η παραμικρή αύξηση φαίνεται στην τσέπη μας, γιατί προστίθεται και στις άλλες αυξήσεις. Πόσο μάλλον όταν αυτές οι αυξήσεις είναι μεγάλες σε ορισμένα προϊόντα. Θωρούμε ότι είναι μεν δικαιολογημένες οι αυξήσεις, αλλά από την άλλη θεωρούμε σαν καταναλωτές ότι η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο, πόσα μπορούμε να αντέξουμε;». 

Δυστυχώς σήμερα, εν αντίθεση με πέρσι, ο καταναλωτής δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει τα ίδια ψώνια που έκανε πέρσι και γι' αυτό το γεγονός, σημείωσε ο κ. Δρουσιώτης, «δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία. Σίγουρα οι μικρομεσαίοι θα κάνουν πολλές περικοπές, καθώς δεν υπάρχουν πλέον τα λεφτά στην τσέπη του καταναλωτή. Η δυσφορία που επικρατεί είναι για όλο το 2022 μέχρι στιγμής και σήμερα φθάσαμε στο σημείο να μην αντέχουμε πλέον».

Οι αυξήσεις φωτιά το τελευταίο εξάμηνο

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι αυξήσεις υπάρχουν σε κάθε τομέα, καθώς αυτό διαφαίνεται και μέσα από τον τιμάριθμο Ιουλίου, που όπως εξήγησε ο κ. Δρουσιώτης, «υπάρχει ένα άλμα και μια μεγάλη αύξηση που δεν την περιμέναμε και δυστυχώς, δεν ξέρουμε που οδεύει πλέον η κατάσταση».

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, η πιο μεγάλη αύξηση έχει παρατηρηθεί στα υγρά καύσιμα, τα οποία από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο, αυξήθηκαν κατά 58,2%, ενώ επίσης αλματώδης αύξηση σημειώθηκε και στα βρώσιμα έλαια κατά 53,54% και στα ξενοδοχεία κατά 51,08%. Μάλιστα, το ηλεκτρικό ρεύμα σημείωσε τρομακτική άνοδο καθώς μέσα επτά μήνες, υπήρξε αύξηση κατά 48.96%. 

Παράλληλα, η πιο μεγάλη αύξηση κατά τον μήνα Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο έχει σημειωθεί στις αεροπορικές μεταφορές που υπήρξε άνοδος κατά 24,8%, όπως και στο ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο αυξήθηκε σε ένα μήνα κατά 16,73%. Για την ίδια χρονική περίοδο ωστόσο, υπήρξε αισθητή μείωσε στα φρέσκα λαχανικά κατά 11,99%. 

Μελετώντας ταυτόχρονα τα 168 προϊόντα που παραθέτει το Παρατηρητήριο Βασικών Καταναλωτικών Αγαθών μετά από έρευνα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, διακρίνονται οι αυξήσεις τιμών που σημειώθηκαν μέσα σε ένα μήνα και πιο συγκεκριμένα μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου. 

Συγκεκριμένα οι αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν σε όλα σχεδόν τα προϊόντα όπως σε ρύζια και όσπρια, φρέσκο γάλα, γιαούρτι, καφέ, αλεύρι, ζάχαρη, αυγά, τυριά, δημητριακά, αλλαντικά, κονσέρβες, νερά, κατεψυγμένα, ζυμαρικά, λαχανικά, φρέσκα ντόπια κρέατα, φρέσκα ψάρια, αροποιήματα, λάδια και υγραέριο. 

Δείτε αναλυτικά τις τιμές σε 168 προϊόντα από τις μετρήσεις του Παρατηρητήριου Βασικών Καταναλωτικών Αγαθών

  

    

  

Δειτε Επισης

Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Επιβεβαιώνεται ότι δεν πλήγηκαν πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν