Οι κίνδυνοι που κρύβουν τα εναέρια καλώδια ηλεκτρικής-Τι πρέπει να προσέχουμε

Αρκετούς κινδύνους ελλοχεύουν τα εναέρια καλώδια της ηλεκτρικής της ΑΗΚ, εάν δεν δοθεί η απαραίτητη προσοχή, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα πυρκαγιών, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Άλλωστε, η πρόσφατη πυρκαγιά που ξέσπασε στους Καπέδες, ήρθε να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές, αφού πουλιά τα οποία βρίσκονταν καθήμενα σε καλώδια της ηλεκτρικής, έπαθαν ηλεκτροπληξία, με αποτέλεσμα να πέσει ένα εξ αυτών σε ξηρά χόρτα και να προκληθεί φωτιά, που κατέκαψε στη συνέχεια μεγάλη έκταση γης. 

Πουλιά και δέντρα που ακουμπούν στα καλώδια ηλεκτρικής, φαίνεται να είναι μέχρι σήμερα οι πιο συχνές αιτίες βραχυκύκλωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σπινθήρες και να προκαλούνται αρκετές φορές πυρκαγιές, με καταστροφικές συνέπειες. 

Για αποφυγή τέτοιων φαινομένων, η Αρχή Ηλεκτρισμού βρίσκεται συνεχώς επί ποδός για τον έλεγχο των εναέριων καλωδίων, ενώ την ίδια ώρα καλεί το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό με τα δέντρα που βρίσκονται στις οικίες τους, καθώς μερικά από αυτά ίσως να ακουμπούν τα καλώδια και να αποτελούν άμεσο κίνδυνο. 

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, ανέφερε ότι στο δίκτυο υπάρχουν αγωγοί που είναι μονωμένοι. «Δηλαδή, οι συγκεκριμένοι αγωγοί είναι καλυμμένοι με ένα πλαστικό, για να αποτρέπονται πιθανά βραχυκυκλώματα και πρόκληση πυρκαγιάς, είτε από πουλιά, είτε από δέντρα. Για παράδειγμα όταν καθίσουν πολλά πουλιά σε μια γραμμή και πηδήξουν απότομα, θα αγγίξει η μια γραμμή την άλλη και γι’ αυτό προκαλείται πολλές φορές βραχυκύκλωμα. Σε αυτές τις περιοχές όπου επισκέπτονται πολλά πουλιά κάποια περιοχή, εμείς πάμε και αντικαθιστούμε αυτά τα πέντε καλώδια με αυτούς τους αγωγούς τους συνεστραμμένους που είναι μονωμένοι. Έτσι, εάν καθίσει κάποιο πουλί σε αυτά τα σύρματα, δεν θα προκληθεί βραχυκύκλωμα».

Ταυτόχρονα, κάθε χρόνο τα μέλη της ΑΗΚ, προβαίνουν σε έλεγχο όλου του δικτύου διανομής το οποίο είναι 16,000 χιλιόμετρα σε ολόκληρη την Κύπρο. Επίσης, εντός δασικής περιοχής γίνονται συγκεκριμένες ενέργειες, ωστόσο, όπως ανέφερε η κα. Παπαδοπούλου, «υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου είναι πάρα πολύ δύσβατες οι περιοχές και είναι πάρα πολύ δύσκολο να πάει ανυψωτικό όχημα κοντά και να κλαδέψει. Ακόμη, καθαρίζουμε σε ακτίνα τριών μέτρων, κάτω από τους μετασχηματιστές που υπάρχουν ξηρά χόρτα για αποφυγή οποιασδήποτε πυρκαγιάς σε περίπτωση βλάβης, που μπορεί να έχει κάποιο σπινθήρισμα».

Την ίδια ώρα, σημαντικός είναι και ο σχεδιασμός από τις τοπικές αρχές για αποφυγή κάποιων δυσάρεστων καταστάσεων και πιο συγκεκριμένα, με τη φροντίδα της βλάστησης εντός των ορίων τους. Επίσης, όπως υπέδειξε η κα. Παπαδοπούλου, «ακόμη και οι ίδιοι ιδιοκτήτες που έχουν δέντρα στην αυλή τους, πρέπει να φροντίζουν τη βλάστηση των δέντρων τους, ώστε να μην προσεγγίζει τις εναέριες γραμμές της ΑΗΚ. Όταν καλούν την ΑΗΚ για τέτοιες περιπτώσεις, ανταποκρίνεται άμεσα, αλλά καλούμε την ίδια ώρα τον κόσμο να μας ενημερώνει πρώτον έγκαιρα και δεύτερο να μην φυτεύει δέντρα κάτω από καλώδια της ΑΗΚ και επίσης να φροντίζουν τη βλάστηση της περιοχής τους, ούτως ώστε με ένα σπινθήρισμα καλωδίων να μην έχουμε δυσάρεστα συμβάντα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μονωμένοι αγωγοί για προστασία βρίσκονται σε αρκετές περιοχές για να μην υπάρχουν διαφόρου είδους βραχυκυκλώματα. «Οι επεκτάσεις του δικτύου χαμηλής τάσης που είναι μέσα στις πόλεις, γίνονται με αυτού του τύπου αγωγούς και οι επεκτάσεις του δικτύου μέσης τάσης που υπάρχουν σε περιοχές με πυκνή βλάστηση γίνεται με επενδυμένους αγωγούς για να αποφεύγονται ακραία περιστατικά».

Η ΑΗΚ, συμπλήρωσε η κα. Παπαδοπούλου, «λαμβάνει όλα τα μέτρα που μπορεί να λάβει για αποφυγή οποιονδήποτε δυσάρεστων καταστάσεων. Όπου έχουμε εναέριες γραμμές που περνούν δια μέσω δασικών περιοχών, φροντίζουμε να κλαδεύουμε δεξιά και αριστερά της πορείας της γραμμής, πάντα σε συνεργασία και με τις υποδείξεις του Τμήματος Δασών. Γίνεται κλάδεμα εντός των δασικών περιοχών κάθε χρόνο και είναι με πρόγραμμα που γίνονται για πρόληψη των πυρκαγιών».

Θυμηθείτε στο παρακάτω βίντεο πώς προκλήθηκε η πυρκαγιά από πουλιά:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που τα πουλιά παθαίνουν ηλεκτροπληξία και αρχίζει η φωτιά

Δειτε Επισης

Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»