Απαντά στον Θωμά Αντωνίου ο Οδυσσέας-«Υπάρχει προφανές θέμα ασυμβίβαστου»

Ανακοίνωση-απάντηση στον παραιτηθέντα πρόεδρο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, εξέδωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι η σύζυγος του Θωμά Αντωνίου συνεβλήθη με τον ΟΑΥ τον Δεκέμβριο του 2020, χωρίς να ζητηθεί καμία γνωμάτευση επί του θέματος και χωρίς να ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο.    

Μάλιστα η Ελεγκτική Υπηρεσία περνά στην αντεπίθεση και επιχειρεί να αδειάσει τον κ. Αντωνίου σε σχέση με το θέμα του ασυμβίβαστου, υποδεικνύοντας πως δεν ευσταθεί ότι η Υπηρεσία ήταν ενήμερη για το θέμα, ενώ αφήνει να νοηθεί πως δεν ήταν ενήμερος ούτε ο υπουργός Υγείας. Επιπλέον απαντά στην κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του ΟΑΥ, ο οποίος έκανε λόγο για πολιτική πτυχή του θέματος καθώς επίσης και για «ανοίκειες επιθέσεις», οι οποίες «εκπορεύονται  από θεσμικούς φορείς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι νέοι τριγμοί, τα ερωτήματα για ασυμβίβαστο και οι συγκυρίες για Αντωνίου

Η Ελεγκτική Υπηρεσία απαντά πως το θέμα, «αφορά τη νομιμότητα της  συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, που επηρεάζει και όλες τις αποφάσεις  που αυτό λαμβάνει. Αφορά επίσης την υποχρέωση κάθε διοικητικού οργάνου να παρέχει τα  εχέγγυα της αμερόληπτης κρίσης, δηλαδή να είναι, αλλά και να φαίνεται ότι είναι,  αμερόληπτο».  

Μάλιστα προσθέτει πως, «πριν λίγες ημέρες, όταν το θέμα ηγέρθη από το ΚΕΒΕ, ο κ. Αντωνίου δήλωνε ότι «αν  ο οποιοσδήποτε θέλει να κάνει έλεγχο είναι ευπρόσδεκτος». Ξαφνικά, ο δήθεν  ευπρόσδεκτος έλεγχος χαρακτηρίζεται ως «ανοίκειες επιθέσεις», οι οποίες «εκπορεύονται  από θεσμικούς φορείς». Συνεπώς, για σκοπούς προάσπισης των θέσεων μας και  απόκρουσης των κατηγοριών που έχουμε δεχθεί, δίνουμε στη δημοσιότητα τη χθεσινή  επιστολή μας».  

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «η σύζυγος του κ. Αντωνίου συνεβλήθη με τον ΟΑΥ τον Δεκέμβριο του 2020. Όπως  φαίνεται ο ίδιος να παραδέχεται, ουδεμία γνωμάτευση ζήτησε ο ΟΑΥ επί του θέματος και  ουδεμία ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε τότε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ντόμινο εξελίξεων-Έθεσε στη διάθεση του Προέδρου την παραίτηση του ο Αντωνίου

Ως δεύτερο σημείο προσθέτει πως, «όπως αναφέρει ο κ. Αντωνίου, προέκυψε τον Νοέμβριο του 2021 ζήτημα με τη  σύζυγο άλλου μέλους, μετά από καταγγελία, και τότε λήφθηκε γνωμάτευση από το «νομικό  τμήμα του ΟΑΥ», δηλαδή από ένα υπάλληλο του ΟΑΥ. Πρώτον, η περίπτωση εκείνη δεν  ήταν η ίδια γιατί η σύζυγος του μέλους είναι οδοντίατρος μη συμβεβλημένη με το ΓΕΣΥ.  Δεύτερον, τίθενται τα εύλογα ερωτήματα, γιατί δεν ζητήθηκε γνωμάτευση από εξωτερικό  νομικό σύμβουλο, γιατί δεν διερευνήθηκε έστω και τότε η περίπτωση του ίδιου του  Προέδρου του ΟΑΥ, και τρίτον γιατί δεν ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας για την περίπτωση  του κ. Αντωνίου. Σε σχέση με το θέμα αυτό σημειώνουμε ότι, αναζητώντας σήμερα την  καταγγελία στο αρχείο της Υπηρεσίας μας, δεν μπορέσαμε να την εντοπίσουμε και συνεπώς  δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός του κ. Αντωνίου ότι η Υπηρεσία μας ήταν  ενήμερη. Επίσης, η επιστολή του ΟΑΥ του Νοέμβρη του 2021, με την οποία ενημέρωνε τον  Υπουργό για την καταγγελία, δεν κοινοποιήθηκε στην Υπηρεσία μας και συνεπώς κάθε περί  του αντιθέτου αναφορά είναι ψευδής. Εν πάση περιπτώσει, οι δύο υποθέσεις είναι  διαφορετικές». 

«Δεν έχουμε αντιληφθεί», συνεχίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία, «ποια αμοιβή θεωρεί ο κ. Αντωνίου, ή θεωρείται από αυτούς  που υιοθετούν το επιχείρημα αυτό, ότι έχει αποποιηθεί. Ο κ. Αντωνίου είναι μη εκτελεστικός  πρόεδρος ημικρατικού οργανισμού και, με βάση Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που  αφορά όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς, λαμβάνει αποζημίωση ύψους €100 ανά  συνεδρία και επίδομα παραστάσεως της τάξης των €1000 ετησίως. Αυτό δεν είναι μισθός  αφού δεν είναι εκτελεστικός πρόεδρος, αλλά κάποιου είδους αμοιβή ως αποζημίωση. Αυτό  λαμβάνει και ο Πρόεδρος της CYTA, της ΑΗΚ κ.λπ. Είναι γεγονός ότι, ειδικά στους μεγάλους  ημικρατικούς οργανισμούς, οι Πρόεδροι αφιερώνουν συχνά αρκετό χρόνο που δεν  αποζημιώνεται. Αυτό όμως δεν τους καθιστά δικαιούχους μισθού, ούτε φυσικά και τους θέτει  υπεράνω του νόμου».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σείεται ο ΟΑΥ, απασφάλισε ο Αντωνίου-Σκιές για… φάγωμα

Μάλιστα η Ελεγκτική Υπηρεσία, έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που απέστειλε χθες προς τον υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο και τα μέλη της επιτροπής Ασυμβίβαστου. Στην επιστολή μεταξύ άλλων σημειώνει πως μετά από καταγγελία από το ΚΕΒΕ, η Ελεγκτική Υπηρεσία διεξήγαγε έλεγχο και διαπίστωσε ότι η σύζυγος του Θωμά Αντωνίου, είναι συμβεβλημένη με τον ΟΑΥ στην ειδικότητα της φυσιοθεραπείας. 

Σε άλλο σημείο της επιστολής η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει πως, «προφανώς ο κ. Αντωνίου έχει άμεσο κα προσωπικό συμφέρον σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας που παρέχονται δυνάμει τον διατάξεων του Νόμου του ΟΑΥ, αφού τα εισοδήματα της συζύγου του από τον ΟΑΥ, αποτελούν εισοδήματα της οικογένειας και επηρεάζουν ευθέως και άμεσα προσωπικά και τον ίδιο. 

«Θεωρούμε προφανές, ότι το πιο πάνω ασυμβίβαστο δεν αίρεται, ούτε αντιμετωπίζεται με τυχόν αποχώρηση του κ. Αντωνίου από συγκεκριμένες συνεδρίες του Διοικητικού Συμβουλίου. Άλλωστε, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το ύψος της αμοιβής ενός φυσιοθεραπευτή εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τον συνολικό Προϋπολογισμό του ΟΑΥ, από το μέρος του Προϋπολογισμού που θα κατανεμηθεί στους φυσιοθεραπευτές, από το είδος και τις πρόνοιες της τυπικής σύμβασης που υπογράφουν οι παροχείς υπηρεσιών φροντίδας υγείας, από τις διαδικασίες ελέγχου των παροχών, από τα μέτρα που λαμβάνονται εναντίον παροχών σε περιπτώσεις παραβίασης των συμβάσεών τους με τον ΟΑΥ κ.λπ., γίνεται αντιληπτό πως το πρόβλημα είναι τόσο διάχυτο και εκτεταμένο, εξ ου και η απόφαση του νομοθέτη να καθορίσει πως η αποχώρηση από κάποια συνεδρία (όπως προβλέπει το εδάφιο (2) του άρθρου 8) δεν αποτελεί ικανοποιητική θεραπεία σε τέτοιες περιπτώσεις και να θέσει τούτο ως ασυμβίβαστο», υποδείκνυε μεταξύ άλλων η Ελεγκτική Υπηρεσία.

O Γενικός Ελεγκτής, πάντως δεν έμεινε μέχρι εκεί, αφού ανήρτησε την απάντηση του στο twitter, την οποία συνόδευσε με μια φράση από τον Νίκο Καζαντζάκη. «Σωτηρία θα πει να λυτρωθείς απ’ όλους τους σωτήρες», έγραψε με ειρωνική διάθεση ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

 

Δείτε την επιστολή που απέστειλε χθες η Ελεγκτική Υπηρεσία


 

 

Δειτε Επισης

Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή