Απορρίπτει τις επικρίσεις το Υπουργείο Υγείας-Σε επαφές για αποστολή εμβολίων

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα βρίσκεται σε επαφές με ομολόγους του, γειτονικών χωρών, ώστε να αποσταλούν στην Κύπρο εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού, Κωνσταντίνος Αθανασίου.

«Από τη στιγμή που έχουμε το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό, η Κύπρος προχωρεί σε ενέργειες έτσι ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία παραλαβής των εμβολίων, ενώ την ίδια ώρα γίνονται και ενέργειες από τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας με γειτονικές χώρες αν μπορούν να εφοδιάσουν με μια μικρή ποσότητα τη χώρα μας μέχρι να αφιχθεί η ποσότητα 1,400 δόσεων εμβολίων», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιδεινώνεται η κατάσταση του 40χρονου-Καταγγέλλει έλλειψη φαρμάκων η μητέρα του

Το σημαντικό είναι να τονιστεί, ανέφερε ο κ. Αθανασίου, ότι από την πρώτη στιγμή η Κύπρος είχε ενταχθεί στον μηχανισμό κοινής προμήθειας φαρμάκων και εμβολίων για τη νόσο, άρα καμία χώρα δεν έχει στη διάθεση της είτε εμβόλια είτε φάρμακα.

«Τα αντιϊκά φάρμακα ακόμη δεν έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Είναι αυτά που αναμένονται να φθάσουν τις επόμενες ημέρες στην Κύπρο και δίνεται αυτή την στιγμή η καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία που υπάρχει και περίθαλψη στο νοσοκομείο αναφοράς από τους γιατρούς».

Αναφορικά με την κατάσταση της υγείας του 40χρονου που νοσηλεύεται με ευλογία των πιθήκων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο κ. Αθανασίου δήλωσε πως είναι καλή και λαμβάνει την καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία.

Η μητέρα του ασθενούς είχε δηλώσει στο ΡΙΚ πως η κατάστασή του επιδεινώνεται, ενώ η μόνη φαρμακευτική περίθαλψη που λαμβάνει είναι ισχυρές δόσεις αντιβιοτικών. Ο ασθενής και η μητέρα του, μέσω του ΡΙΚ, απηύθυναν έκκληση για έλευση εμβολίων και φαρμάκων για την ευλογιά των πιθήκων στην Κύπρο, το συντομότερο δυνατόν.

«Δεν αποδεχόμαστε οποιαδήποτε κριτική ότι η Κύπρος δεν ενήργησε ώστε να υπάρχουν εμβόλια και φάρμακα, καθώς ακόμη καμία άλλη χώρα δεν έχει στην διάθεση της εμβόλια και φάρμακα», είπε ο κ. Αθανασίου.

Ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, απευθυνόμενος στο κοινό είπε ότι για να μπορεί να αποφευχθεί οποιαδήποτε διασπορά του ιού και να προληφθεί, είναι σημαντικό όταν κάποιος αναπτύξει σύμπτωμα που συνάδει με την ευλογιά των πιθήκων, άμεσα να επικοινωνεί με τον προσωπικό του γιατρό για να δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες.

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας