Τα βάζουν με το ΥΠΑΝ σύνδεσμοι για παιδιά με αναπηρία-Του αποδίδουν ρατσιστική πολιτική

Ο Σύνδεσμος Στήριξης Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με/χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) Κύπρου και η Οργάνωση «Αγκαλιά Ελπίδας», αποχώρησαν τη Δευτέρα από ημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), με θέμα «Ειδική εκπαίδευση στα σχολεία, προτάσεις για βελτίωση», εκφράζοντας, σύμφωνα με ανακοίνωση τους, τη διαμαρτυρία τους «για την ρατσιστική πολιτική του ΥΠΑΝ για την αναπηρία».

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους, το ΥΠΑΝ συνεχίζει να παραβιάζει την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, ανακοινώνοντας και επίσημα την πρόθεση του, να μην προχωρήσει σε νομοθεσία Ενιαίας Εκπαίδευσης, όπως ζητά ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, αλλά να ενισχύσει την υφιστάμενη νομοθεσία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του 1999 και τα ειδικά διαχωριστικά πλαίσια.

«Στην ομιλία του ο υπουργός Παιδείας, μας πληροφόρησε για την πρόθεση του να δημιουργηθεί κέντρο αξιολόγησης της Ειδικής Εκπαίδευσης. Το κέντρο αυτό όπως ανάφερε θα εξετάζει όλες τις περιπτώσεις παιδιών της Ειδικής Εκπαίδευσης και μια επιτροπή θα αποφασίζει την παραπομπή/προώθηση των παιδιών μας, με βάση τη διαφορετικότητα τους, στις ειδικές μονάδες, στις γενικές τάξεις ή στα ειδικά σχολεία. Το ΥΠΑΝ θα ακολουθεί, αυτές τις γνωματεύσεις χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν με οποιοδήποτε τρόπο η άποψη του παιδιού ή και των γονέων του», προσθέτουν.

Αναφέρουν, παράλληλα, ότι ο υπουργός Παιδείας «δε δίστασε να δώσει το παράδειγμα ενός γονιού που του επισήμανε ότι ένα παιδί της ειδικής εκπαίδευσης που φοιτούσε στην γενική τάξη του παιδιού του, «διατάραζε» το σχολικό περιβάλλον με την συμπεριφορά του και ότι κακώς φοιτούσε εκεί και όχι σε ειδικό σχολείο».

«Ο υπουργός επιχείρησε να αποδείξει με το παράδειγμα του, ότι το λάθος οφείλεται στην επιμονή των γονιών του να φοιτήσει το παιδί τους στην γενική  τάξη καθώς και ότι δεν θα τολμά πλέον κανείς να αμφισβητεί τις γνωματεύσεις της επιτροπής αυτής», αναφέρεται.

Εκφράζεται η άποψη ότι «είναι μεγάλη ντροπή, 11 χρόνια μετά την υπογραφή της προαναφερθείσας Σύμβασης από το Κράτος μας, το ΥΠΑΝ να διοργανώνει ημερίδα με στόχο την παγίωση του διαχωρισμού των παιδιών με αναπηρίες και την στέρηση του δικαιώματος τους στην  Εκπαίδευση».  «Αυτό δεν βελτιώνει το εκπαιδευτικό μας σύστημα, έτσι να μπορούν όλα τα παιδιά να απολαμβάνουν το δικαίωμα της ισότιμης εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, στο σχολείο της γειτονιάς του, μαζί με τους συμμαθητές και τους συνομήλικους τους», προστίθεται την ανακοίνωση των δύο οργανώσεων.

Ο Σύνδεσμος Στήριξης Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με/χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) Κύπρου και η Οργάνωση «Αγκαλιά Ελπίδας» καλούν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, βουλευτές, αξιωματούχους του κράτους, κ.α., να τοποθετηθούν έτσι ώστε να στηρίξουν τις προσπάθειες τους για πραγμάτωση του δικαιώματος των παιδιών για ενιαία εκπαίδευση και ενσωμάτωση τους στην Κοινότητα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια