Έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Αυγουστής Ευσταθίου-Πολέμησε με τον Αυξεντίου

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο Αυγουστής Ευσταθίου, αγωνιστής της ΕΟΚΑ με το ψευδώνυμο «Ματρόζος», ο οποίος πολέμησε στον πλευρό Γρηγόρη Αυξεντίου στην τελευταία μάχη από το κρησφύγετο του Μαχαιρά.

Ο Αυγουστής Ευσταθίου γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1934, στο δυτικό άκρο της Κύπρου, στην Πόλη Χρυσοχούς. Οι γονείς του απέκτησαν έξι παιδιά, πέντε αγοράκια και ένα κοριτσάκι. Ο Αυγουστής ήταν το μικρότερο παιδί της οικογένειας και οι γονείς του ήσαν οι φτωχότεροι της Πόλης. Όταν ο Αυγουστής ήταν δύο χρονών, ο πατέρας του πέθανε. Μετά τον θάνατο του έπρεπε να συντηρηθούν από το μεροκάματο της εργάτριας μάνας. Τα απογεύματα μετά το σχολείο ο Αυγουστής σε ηλικία 6 χρονών πωλούσε εφημερίδες και τα λιγοστά χρήματα που έπαιρνε τα έδινε στην ταλαιπωρημένη μάνα του.

Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο της Πόλης με βαθμό λίαν καλώς, όμως ούτε σκέψη μπορούσε να γίνει για γυμνασιακή μόρφωση. Το ξερό μεροκάματο (χωρίς άλλο εισόδημα) της εργάτριας μάνας ήταν αδύνατο να αντέξει τέτοια πολυτέλεια. Όταν τελείωσε το Δημοτικό, στην καθιερωμένη τυπική τάξη εργάστηκε κάπου και αφού οικονόμησε το εισιτήριο του λεωφορείου για τη μεταφορά του στη Λευκωσία, φίλησε τη Μάνα του, και αυτή του έδωσε την ευχή της. Του έδωσε δύο σεντόνια, μέσα έβαλε λίγα εσώρουχα του, τα έδεσε, έφυγε απ' το χωριό και μετά από τέσσερεις ώρες ταξίδι έφθασε στη Λευκωσία.

Ο Αυγουστής στη Λευκωσία ασχολήθηκε με διάφορα επαγγέλματα, μέσα του όμως έκαιγε η επιθυμία να συνεχίσει το σχολείο. Όταν πληροφορήθηκε ότι υπάρχει μια νυχτερινή σχολή, άρχισε μαθήματα, που διήρκεσαν τέσσερα χρόνια.

Το 1954 η Κύπρος αποτάθηκε στα Ηνωμένα Έθνη, με αίτημα την Αυτοδιάθεση -Ένωση. Το αίτημα απορρίφθηκε και στην Κύπρο έγιναν βίαιες διαδηλώσεις, τις οποίες οι κατακτητές αποκαλούσαν οχλαγωγίες. Ο Αυγουστής ήταν μεταξύ των προτεργατών και αργότερα συνελήφθη και καταδικάστηκε σε δύο μήνες φυλάκιση. Τον Μάρτιο του 1955 αποφυλακίσθηκε, ενώ την 1η Απριλίου άρχισε ο απελευθερωτικός αγώνας.

Τρεις μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 1955 ο Αυγουστής εντάχθηκε στην Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών, Ε.Ο.Κ.Α. Αγωνίστηκε στη διανομή φυλλαδίων, εγγραφή συνθημάτων, ρίψη χειροβομβίδων, σαμποτάζ και τελικά στις ομάδες εκτελεστών. Ύστερα από διαταγή της οργανώσεως εκτέλεσε κάποιον και με διαταγή του Τομε-άρχου Λευκωσίας βγήκε στο Αντάρτικο, στα βουνά συνάντησε τον Γρηγόρη Αυξεντίου, ετέθη στις διαταγές του και έκτοτε έμεινε μαζί του, πλην ελαχίστων διαστημάτων.

Στην μάχη του Μαχαιρά συμπολέμησε με τον Αυξεντίου και από τη φωτιά στο κρησφύγετο έπαθε εγκαύματα. Συνελήφθη, βασανίστηκε και ύστερα από τρεις ημέρες μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο, για να περιποιηθούν τα εγκαύματα του. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση και απολύθηκε με το τέλος του Ένοπλου Αγώνα, και την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετεπαναστατικά γνώρισε την συναγω-νίστριά του Παναγιώτα Ευριπίδου, από τον Κάμπο της Τσακκίστρας και παντρεύτηκαν. Έκαμαν τέσσερεις υιούς: Τον Γρηγόρη, τον Μιχάλη, τον Γλαύκο και τον Ευστάθιο.

Από τον Γρηγόρη και την Σούλλα απέκτησαν την εγγονή τους Παναγιώτα. Από τον Γρηγόρη και την Νίκη, τα εγγονάκια τους Σοφία και Κώστα. Από τον Μιχάλη και την Λουκία, τα εγγονάκια Ρέα, Αυγουστή και Πάνο.

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ