Τρίτη 31 Ιαν, 2023 | Επικοινωνία
trans gif

Πιέζουν τον Αγαθαγγέλου για παραίτηση-Επιστολή Κοινωνικής Συμμαχίας σε Πρόεδρο

  26/07/2022 10:52
Πιέζουν τον Αγαθαγγέλου για παραίτηση-Επιστολή Κοινωνικής Συμμαχίας σε Πρόεδρο

Πιέζουν τον Αγαθαγγέλου για παραίτηση-Επιστολή Κοινωνικής Συμμαχίας σε Πρόεδρο

  26/07/2022 10:52

Παρασκηνιακά εργάζονται οι εμπλεκόμενοι ώστε να βρεθεί λύση και να κατευναστούν οι αντιδράσεις που έφερε η απόφαση της κυβέρνησης να διορίσει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, τον πρόεδρο του ΠΙΣ, Πέτρο Αγαθαγγέλου, με τις πληροφορίες να θέλουν να ασκείται πίεση προς τον ίδιο να παραιτηθεί από την θέση.

Αν και κάποιοι πίστευαν πως οι προβληματισμοί δεν θα συνεχίζονταν για μέρες, τόσο οι αποφάσεις των οργανώσεων της Κοινωνικής Συμμαχίας για την Εφαρμογή του ΓεΣΥ όσο και τα μέτρα αντίδρασης που ανακοίνωσαν οι ασθενείς, αλλά και η πρόθεση του προέδρου του ΟΑΥ, Θωμά Αντωνίου, να παραιτηθεί από την θέση του, δεν αφήνει περιθώρια παρά να βρεθεί λύση ώστε να εκτονωθεί η κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν κάνει πίσω η Κοινωνική Συμμαχία-Ψήφισμα για ανάκληση διορισμού Αγαθαγγέλου
 

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, θεωρείται απομακρυσμένο το ενδεχόμενο ο κ. Αγαθαγγέλου να παραμείνει στη θέση του και τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις. Μάλιστα, παρασκηνιακά φαίνεται να ασκείται πίεση στον κ. Αγαθαγγέλου να παραιτηθεί, ώστε να μην αναγκαστεί ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, να λογοδοτήσει στις εργοδοτικές οργανώσεις, αλλά ούτε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, να βρεθεί σε δύσκολη θέση όταν έρθει αντιμέτωπος με τους ασθενείς.

Σχολιάζοντας σχετικές πληροφορίες στον REPORTER, ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας είπε πως, απευθείας και επίσημα δεν υπήρξε επικοινωνία με οποιοδήποτε μέλος της Κυβέρνησης ή άλλο εμπλεκόμενο, ωστόσο οι πληροφορίες που έχει ο ίδιος επιβεβαιώνουν πως παρασκηνιακά γίνεται προσπάθεια να υπάρξει λύση. «Δύο λύσεις υπάρχουν, είτε η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανάκληση της απόφασης, είτε ο πρόεδρος του ΠΙΣ να παραιτηθεί».

Την ίδια ώρα, η ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στάλθηκε σήμερα, μέσα από την οποία οι οργανώσεις της Κοινωνικής Συμμαχίας για την Εφαρμογή του ΓεΣΥ, ζητούν την ανάκληση του διορισμού του Πέτρου Αγαθαγγέλου, αλλά και συνάντηση ώστε να εκφράσουν στον Πρόεδρο τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους για την απόφαση.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους οι δεκατέσσερις οργανώσεις απευθυνόμενες προς τον Πρόεδρο σημειώνουν «απευθυνόμαστε σε εσάς, με μοναδικό σκοπό να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια και την κάθετη διαφωνία μας στην απαράδεκτη απόφαση που εσείς και το Υπουργικό σας Συμβούλιο λάβατε και αφορά το διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ Πέτρου Αγαθαγγέλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ. Οι 14 Οργανώσεις που αποτελούν την «Κοινωνική Συμμαχία για την εφαρμογή του ΓεΣΥ» και εκπροσωπούν τις δεκάδες χιλιάδες των μελών τους, σας μεταφέρουν την απαρέσκεια τους για την ενέργεια αυτή της Κυβέρνησης σας και απαιτούν την ανάκληση του εν λόγω διορισμού χωρίς άλλη καθυστέρηση.

- Ο ΠΙΣ βάσει νόμου διαβουλεύεται με τον ΟΑΥ για ζητήματα που αφορούν τους γιατρούς. Ο κ. Αγαθαγγέλου, ως Πρόεδρος του ΠΙΣ, δεν μπορεί από τη μια να διεκδικεί για λογαριασμό των γιατρών και από την άλλη να αποφασίζει για αυτά που διεκδικούν οι γιατροί.

-Ο Νόμος ορίζει ότι κανένας πάροχος υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να συμμετέχει στο ΔΣ του ΟΑΥ. Αν και ο ίδιος ο κ. Αγαθαγγέλου δεν είναι ενταγμένος στο ΓεΣΥ, ως Πρόεδρος του ΠΙΣ διαβουλεύεται για γιατρούς που είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ, πάροχους του Συστήματος δηλαδή.

- Πέραν αυτών, από τη στιγμή που ο ίδιος δεν είναι ενταγμένος στο ΓεΣΥ, δίνει το μήνυμα ότι δεν συμφωνεί με το συγκεκριμένο Σύστημα, ως εκ τούτου δημιουργούνται ερωτηματικά για το κατά πόσον θα ενεργεί προς όφελος του ΓεΣΥ, των παρόχων και των δικαιούχων.

-Τέλος, οι μέχρι προ μερικών μηνών τοποθετήσεις του κ. Αγαθαγγέλου αλλά και η στάση που τήρησε στη Βουλή υποστηρίζοντας προτάσεις (πχ συνταγογράφηση εντός ΓεΣΥ από εκτός ΓεΣΥ γιατρούς), οι οποίες πλήττουν την αρχιτεκτονική του Συστήματος, μας προκαλούν έντονο προβληματισμό σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του».

Επιπρόσθετα αναφέρουν πως «ο Yπουργός Υγείας, έχει προβάλει ως επιχείρημα για τον εν λόγω διορισμό το ότι βάσει νόμου, όπου τίθεται θέμα σύγκρουσης συμφερόντων σε υπό συζήτηση στο ΔΣ του ΟΑΥ θέμα, ο κ. Αγαθαγγέλου θα μπορεί να το δηλώνει και να απέχει από τη συνεδρία. Σαφέστατα και υπάρχει η ρύθμιση αυτή. Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι ως επί το πλείστο στο ΔΣ συζητούνται θέματα που αφορούν έμμεσα ή άμεσα τους γιατρούς, όπως: οι αμοιβές τους, οι διαγνωστικές εξετάσεις τις οποίες, συνταγογραφούν οι γιατροί, τα φάρμακα τα οποία επίσης συνταγογραφούν οι γιατροί κα. Ως εκ τούτου, πραγματικά αδυνατούμε να αντιληφθούμε με ποιο τρόπο η συμμετοχή του θα είναι επωφελής για το ίδιο το ΔΣ. και πότε τελικά ο κ. Αγαθαγγέλου θα συμμετέχει στις συνεδρίες, ώστε να μπορέσει να συμβάλει εποικοδομητικά, όπως η Κυβέρνηση σας υποστηρίζει, μέσω της συμμετοχής του, αφού σχεδόν σε όλα τα θέματα μτα οποία θα συζητούνται θα υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Αν και πρόκειται για έναν διορισμό ο οποίος θα διαρκέσει μέχρι τον Νοέμβρη, θέση μας είναι ότι ουδέν μονιμότερο του προσωρινού και σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να αποτελεί πρόφαση για τη νομιμοποίηση μιας λανθασμένης απόφασης η οποία ανοίγει πόρτες και σε άλλους φορείς οι οποίοι βασιζόμενοι στον εν λόγω διορισμό δικαίως θα αιτηθούν τη συμπερίληψη και εκπροσώπησή τους στο ΔΣ όπως τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, φαρμακέμποροι, επαγγελματίες υγείας κτλ».

Παράλληλα, όπως σημειώνουν, τηρούν «ισχυρή πεποίθηση ότι ο εν λόγω διορισμός αποτελεί την κερκόπορτα για την αλλοίωση του ΓεΣΥ, αφού και εσείς ο ίδιος θα θυμάστε ότι πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια προβήκατε σε δηλώσεις, αυστηρού περιεχομένου μμάλιστα, απαντώντας σε τοποθετήσεις του κ. Αγαθαγγέλου ο οποίος τασσόταν ξεκάθαρα (όχι μια φορά αλλά κατ’ εξακολούθηση) κατά του μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ. Οι δηλώσεις σας κύριε Πρόεδρε μπορούν εύκολα να ανασυρθούν με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Ο Νόμος είναι σαφής και η αντίδραση της κοινωνίας κάθετη. Παρακαλούμε όπως μαφουγκραστείτε τη φωνή της κοινωνίας και συμπορευτείτε μαζί μας πράττοντας τα δέοντα. Με την παρούσα επιστολή καταθέτουμε δια της επίσημης οδού το αίτημα της Κοινωνικής Συμμαχίας για άμεση ανάκληση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τον διορισμό του Προέδρου του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΟΑΥ».

Απευθυνόμενες προς τον Πρόεδρο οι οργανώσεις της Κοινωνικής Συμμαχίας, αναφέρουν «γνωρίζετε καλύτερα από όλους ότι η Κοινωνική Συμμαχία για την Εφαρμογή του ΓεΣΥ αγωνίστηκε σθεναρά για την εφαρμογή και υλοποίηση του ΓεΣΥ. Το ΓεΣΥ αποτελεί κοινωνική κατάκτηση η οποία έχει επιτευχθεί χάρη και στη δική σας στοχοπροσήλωση. Οι επόμενες γενιές θα σας ευγνωμονούν για αυτό το μεγάλο δώρο και ευελπιστούμε ότι αυτό το λίγο διάστημα που έχει εναπομείνει μέχρι τη λήξη της θητείας σας, δε θα αφήσετε αυτό τον διορισμό να αμαυρώσει τα όσα έχουμε πετύχει σε συνεργασία, θέτοντας εν αμφιβόλω τις μέχρι τώρα προθέσεις σας έναντι του Συστήματος. Εξάλλου σας θυμίζουμε ότι προ μερικών μηνών και εσείς ο ίδιος κληθήκατε να σχολιάσετε τις τότε φήμες για διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου στο συμβούλιο του ΟΑΥ δηλώσατε ότι δεν θα επιτρέψετε να «γίνει οποιαδήποτε αλλαγή ή παρέμβαση (στο ΔΣ του Οργανισμού) από όσους είτε είναι εναντίον ή ήταν εναντίον ή όσους πιθανόν να δημιουργούν συνθήκες «παιδοκτονίας. Νομίζω γίνομαι σαφέστατα κατανοητός». Η δήλωση σας αυτή κύριε Πρόεδρε επίσης, κάνει τις τελευταίες ημέρες τον γύρο του διαδικτύου».

Τέλος στην επιστολή τους σημειώνουν ως αναμένουν ενέργειες «για την αποκατάσταση της λανθασμένης απόφασης, ανακαλώντας τον εν λόγω διορισμό. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν μας απομένει άλλη επιλογή από το να προβούμε σε όλα τα απαραίτητα μέτρα, μη αποκλειόμενων μαζικών κινητοποιήσεων, ώστε να διαμαρτυρηθούμε ως κοινωνία για τη σαφή προσπάθεια αποδόμησης του ΓεΣΥ. Παρακαλούμε όπως διευθετηθεί κατεπείγουσα συνάντηση μαζί σας ώστε να συζητηθούν διεξοδικά τα πιο πάνω και να μας δοθεί η ευκαιρία να αναλύσουμε περαιτέρω τις θέσεις μας, προσδοκώντας ότι με τη δική σας καταλυτική παρέμβαση θα επιλυθεί το σοβαρότατο προβλήματα το οποίο έχει προκύψει επιφέροντας σοβαρότατη κρίση στον τομέα της υγείας».

Όπως είπε μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, από την ομοσπονδία θεωρείται βέβαιο πως δεν μπορεί να συμμετάσχει ο πρόεδρος του ΠΙΣ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ και πως θα πρέπει να υπάρξει ομαλότητα, ώστε ο ΟΑΥ να συνεχίσει να εργάζεται με στόχο τη λειτουργία του ΓεΣΥ όπως έχει ψηφιστεί. «Τα προβλήματα  που ταλανίζουν τους ασθενείς είναι πάρα πολλά και θα πρέπει να εργαστούμε όλοι για να επιλυθούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξετάζουν και επικυρώνουν μέτρα για τον διορισμό Αγαθαγγέλου οι ασθενείς 

Επικυρώνει αποφάσεις η ΟΣΑΚ

Σημειώνεται πως, το απόγευμα η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), επικυρώνει δυναμικά μέτρα,  ώστε να δείξει την αντίθεσή της για την απόφαση. Στη συνεδρία στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα μέλη της ΟΣΑΚ, θα συζητηθούν οι πρόσφατες αποφάσεις που λήφθηκαν από την εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας, όπως το ότι σε περίπτωση που προχωρήσει η διαδικασία διορισμού του προέδρου του ΠΙΣ, η ΟΣΑΚ θα άρει την εμπιστοσύνη της προς τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της ΟΣΑΚ στο ΔΣ του ΟΑΥ θα απέχει από τις συνεδρίες, ενώ θα εισηγηθούν και κινητοποιήσεις. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 το απόγευμα και οι τελικές αποφάσεις θα προωθηθούν και προς την  Κοινωνική Συμμαχία, ώστε  να υιοθετηθούν από όποιες από τις δεκατέσσερεις οργανώσεις το επιθυμούν.

Οι ασθενείς, θα δώσουν πίστωση χρόνου στους εμπλεκόμενους αφού τα μέτρα που θα αποφασιστούν θα ισχύουν εάν και εφόσον ο υπουργός Υγείας, προχωρήσει επίσημα στο διορισμό με επιστολή προς τον ΟΑΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στάμπαρε διορισμό Αγαθαγγέλου, άνοιξε την κερκόπορτα του ΓεΣΥ η Κυβέρνηση

Η ανακοίνωση Κολοκασίδη

Σε ανακοίνωσή του για το θέμα, ο υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Κολοκασίδης, ανέφερε πως «είναι αδιαπραγμάτευτη στήριξη στην Κοινωνική Συμμαχία για την Εφαρμογή του ΓεΣΥ, εκφράζει ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασίδης, συνυπογράφοντας το ψήφισμα για άμεση ανάκληση του διορισμού του κ. Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ».

Σημειώνει πως «εάν η κυβέρνηση εννοεί όσα λέει για διασφάλιση του ΓεΣΥ, τότε οφείλει να διορθώσει άμεσα τον λάθος διορισμό και να σταματήσει να συμπεριφέρεται αυταρχικά».

Τονίζει επίσης πως «το Εκλογικό Επιτελείο του Γιώργου Κολοκασίδη καλεί τους υπόλοιπους υποψηφίους, ειδικότερα τους υποψήφιους που στηρίζουν την κυβέρνηση Αναστασιάδη, κυρίους Χριστοδουλίδη και Νεοφύτου, να στηρίξουν το ψήφισμα». 

«Καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν την εκστρατεία»

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, στηρίζει με τη σειρά του, το αίτημα της Κοινωνικής Συμμαχίας για το ΓΕΣΥ για ανάκληση της απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του διορισμού του Προέδρου του ΠΙΣ κ. Αγαθαγγέλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ ως Εκπρόσωπο των Εργοδοτικών Οργανώσεων.

Όπως αναφέρει «το γεγονός ότι ένας γνωστός πολέμιος του ΓΕΣΥ επιλέγηκε να εκπροσωπήσει τις εργοδοτικές οργανώσεις στο Διοικητικό όργανο που ανέλαβε την εφαρμογή του είναι μια ακόμα ένδειξη ότι επιχειρείται η ανατροπή του μονοασφαλιστικού χαρακτήρα του ΓΕΣΥ. Ήδη η εφαρμογή του ΓΕΣΥ αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα από τα φαινόμενα κατάχρησης, την κακοδιοίκηση των δημοσίων νοσοκομείων και την έλλειψη πρωτοκόλλων κλπ. Δυστυχώς η κυβέρνηση επιμένει στο διορισμό Αγαθαγγέλου και έτσι αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα και αποσυντονίζει την προσπάθεια αντιμετωπίσεις τους».

Καταλήγοντας, σημειώνει πως «καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν την εκστρατεία συλλογής υπογραφών  της Κοινωνικής Συμμαχίας για το ΓΕΣΥ για ανάκληση του διορισμού του κ. Αγαθαγγέλου».

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας