Οι αυξήσεις στο ρεύμα έβαλαν… φωτιά στα φωτοβολταϊκά-Χαμός με τις αιτήσεις

Η κατακόρυφη αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος το τελευταίο διάστημα, φαίνεται να έχει οδηγήσει τους καταναλωτές σε άλλες λύσεις, ώστε να γλυτώσουν από τους φουσκωμένους λογαριασμούς, οι οποίοι μετατρέπονται πλέον στον χειρότερό τους εφιάλτη. Ανάμεσα σε αυτές τις λύσεις που ψάχνουν απεγνωσμένα οι καταναλωτές, είναι και τα φωτοβολταϊκά συστήματα, των οποίων οι αριθμοί ζήτησης για εγκατάστασή τους σε οικίες ή υποστατικά, έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ. 

Αναμφισβήτητα, τα φωτοβολταϊκά είναι τα συστήματα τα οποία αποφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος σε κάθε νοικοκυριό, κάτι που συνεπάγεται με μειωμένο λογαριασμό και μειωμένα έξοδα, σε μια δύσκολη περίοδο που διανύουμε, καθώς σε όλους τους τομείς την ίδια ώρα, παρατηρείται ανοδική πορεία στις τιμές που προκαλούν ιδιαίτερο πονοκέφαλο στους καταναλωτές. 

Τα τελευταία στοιχεία πάντως, επιβεβαιώνουν την αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς υπάρχουν περίπου 1,000 αιτήσεις τον μήνα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι αιτήσεις δεν ξεπερνούσαν καν τις μισές. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φάνο Καραντώνη, «συνοπτικά τα τελευταία χρόνια είχαμε περίπου ένα αριθμό ζήτησης με 200 αιτήσεις τον μήνα. Στη συνέχεια σκαρφαλώσαμε στις 400 και σήμερα στις 1,000». 

Λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας, εξήγησε στον REPORTER o κ. Καραντώνης, «είναι αισθητά αυξημένη η ζήτηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, για να αποφύγουν και τους φουσκωμένους λογαριασμούς. Ενεργοποίησε ένα ενδιαφέρον το οποίο δεν υπήρχε την προηγούμενη περίοδο ή τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό και ο λόγος είναι για να αντικαταστήσουν το κόστος ενέργειας που έχουν στα υποστατικά, νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Όσον αφορά το κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, φαίνεται να ποικίλει και να διαφέρει αναλόγως  με τον τύπο της εγκατάστασης και τις παραμέτρους που υπάρχουν σε κάθε περίπτωση. «Δηλαδή τα στοιχεία τα υποστατικού, τις διαστάσεις και τις ανάγκες που υπάρχουν. Μια μέση κατοικία έχει ένα κόστος για να καλύπτει τις δικές της ανάγκες τουλάχιστον πέντε με έξι χιλιάδες ευρώ».

Όπως εξήγησε ο κ. Καραντώνης στη συνέχεια, «υπάρχουν υποστατικά τα οποία έχουν υποδαπέδιες θερμάνσεις με ηλεκτρισμό, υπάρχουν κάποια που είναι πιο μικρά, άλλα πιο μεγάλα, άλλα που είναι θερμομονωμένα ή όχι και κάποια που οι ενεργειακές τους ανάγκες είναι πιο αυξημένες. Έτσι αναλόγως της χρήσης, εγκαθίσταται και το ανάλογο φωτοβολταϊκό. Ένα μέσο νοικοκυριό έχει γύρω στις 6,000 κιλοβατώρες κατανάλωση τον χρόνο και έτσι αυτός ο όγκος ενέργειας, καλύπτεται με ένα σύστημα αξίας πέντε με έξι χιλιάδων ευρώ».

Το χρονικό διάστημα απόσβεσης

Δυο με τρία χρόνια χρειάζονται περίπου για να γίνει η απόσβεση των φωτοβολταϊκών συστημάτων, σύμφωνα με τον κ. Καραντώνη. «Ιδιαίτερα στην παρούσα φάση που υπάρχουν τα σχέδια χορηγιών τα οποία λαμβάνει ένα νοικοκυριό που είναι από 500 ευρώ μέχρι και 1,500 ευρώ χορηγία, μπορεί ο χρόνος απόσβεσης να είναι ισάξιος με δυο και τρία χρόνια. Αυτό δεν είναι στατικό όμως, αλλά είναι κάτι δυναμικό το οποίο μεταβάλλεται ανάλογα με το κόστος ενέργειας γιατί το οικονομικό όφελος που προκύπτει από τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού, εξαρτάται από το πόσο ακριβός είναι ο ηλεκτρισμός που υπάρχει στη χώρα».

Την ίδια ώρα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως όση ενέργεια δεν καταναλωθεί από τα φωτοβολταϊκά σε κάθε οικία ή υποστατικό, καταγράφεται από τον μετρητή και πιστώνεται για τον χρήστη στον επόμενο λογαριασμό. «Έτσι, δίνεται η δυνατότητα να μεταφερθεί από δίμηνο σε δίμηνο η ενέργεια και να εξαργυρωθεί σε μεταγενέστερο χρόνο από τον καταναλωτή».

Επίσης, τα φωτοβολταϊκά, όπως και οποιοσδήποτε άλλος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός που εγκαθίσταται χρειάζεται και κάποια συντήρηση, με τον κ. Καραντώνη να υποδεικνύει ότι «δεν χρειάζεται μεγάλη συντήρηση στα φωτοβολταϊκά συστήματα, αλλά αν χρειάζεται να τα διατηρούμε σε καθαρή κατάσταση για να μπορούν να παράγουν το μέγιστο και το προσδοκόμενο, είναι καλό να καλούμε μια φορά τον χρόνο ειδικούς ή τον τεχνικό μας για να δει αν υπάρχει εύρυθμη λειτουργία του συστήματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι