Εκρηκτική η κατάσταση με το διορισμό Αγαθαγγέλου-Κλιμακώνουν μέτρα οι ασθενείς

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στον τομέα της υγείας, όσον αφορά στο διορισμό του προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), αφού συνεχίζονται οι αντιδράσεις, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που ζητούν την ανάκληση της απόφασης. Μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του Θωμά Αντωνίου να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του ΔΣ του ΟΑΥ και η ΟΣΑΚ ετοιμάζεται να λάβει δυναμικά μέτρα.

Όπως ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, χθες το βράδυ συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή της ΟΣΑΚ και έθεσε στο τραπέζι το διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ, μελετώντας και τα επόμενα βήματα της Ομοσπονδίας με τους υπόλοιπους συνδέσμους ασθενών.

«Είχαμε έκτακτη συνεδρία χτες και αποφασίσαμε να καλέσουμε έκτακτη συνεδρία του ΔΣ της ΟΣΑΚ, η οποία θα είναι διευρυμένη. Θα καλέσουμε τους προέδρους των οργανώσεων και θα πάρουμε όλοι μαζί αποφάσεις για το τι θα κάνουμε και πώς θα αντιδράσουμε. Εμείς θα προτείνουμε κάποια μέτρα και θα δούμε ποια θα γίνουν αποδεχτά και ποια θα εφαρμοστούν», εξήγησε ο κ. Κουλούμας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργιώδες παρασκήνιο για παραίτηση Αντωνίου-Στο κενό προσπάθειες κατευνασμού

Συγκεκριμένα, η εκτελεστική επιτροπή της ΟΣΑΚ αποφάσισε όπως αν προχωρήσει η Κυβέρνηση με επισημοποίηση του διορισμού του κ. Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ, τότε ως ασθενείς θα άρουν την εμπιστοσύνη τους στον υπουργό Υγείας. Την ίδια ώρα, ακολουθώντας το παράδειγμα του Θωμά Αντωνίου, ο οποίος ξεκαθάρισε πως θα υποβάλει παραίτηση αν προχωρήσει ο εν λόγω διορισμός και θα απέχουν ως ομοσπονδία από το ΔΣ του ΟΑΥ. Στο τραπέζι, μάλιστα βρίσκεται και η πρόταση για δυναμικές κινητοποιήσεις, κάτι που είναι ορατό σενάριο.

«Έχουμε πολλά μηνύματα από την κοινωνία ότι είναι έτοιμοι να στηρίξουν κινητοποιήσεις. Ο κόσμος μας παίρνει και μας λέει να οργανώσουμε κινητοποιήσεις για να βγουν στους δρόμους. Αν η Κυβέρνηση προχωρήσει, θα είναι ένα μήνυμα ότι η Κυβέρνηση προχωρά με τη διάλυση του ΓεΣΥ, θα είναι πλέον η σφραγίδα ότι το καταστρέφει. Αν εγκριθούν αυτά θα τα θέσουμε και στην Κοινωνική Συμμαχία και αν υπάρχουν εισηγήσεις από άλλες οργανώσεις να τις συζητήσουμε».

Οι ασθενείς παρουσιάζονται έντονα ενοχλημένοι με τον τρόπο που δρα η Κυβέρνηση, αφού δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντίδραση από πλευράς των αρμοδίων προς τις αντιδράσεις που παρατηρούνται από την κοινωνία και τους συνδέσμους ασθενών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Είδε Χατζηπαντέλα ο Αντωνίου-Περιμένει επίσημη ανακοίνωση και παραιτείται

«Υπάρχει ένας ξεσηκωμός της κοινωνίας ολόκληρης και 14 οργανώσεις που εκπροσωπούν την πολύ μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, που αντεπιτίθενται και ζητούν ανάκληση του διορισμού και δεν υπάρχει σημείο ότι λαμβάνεται υπόψη η κοινωνία, τότε και εμείς ως ασθενείς που έχουμε αγωνιστεί για να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, αλλά και οι επιπτώσεις της αδράνειας της πολιτείας που ήταν πάνω μας, επειδή εμείς υποφέραμε, εμείς νιώσαμε στο πετσί μας τη διάκριση, πρέπει να είμαστε αυτοί οι πρώτοι που δεν θα δεχτούμε, με κανένα τρόπο αυτή την αναταραχή αλλά και αυτό το διορισμό».

Ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε προσωπικό επίπεδο. «Είμαστε ενάντια στον διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ, που είναι πολέμιος του ΓεΣΥ, έχει ένα πολύ σοβαρό ασυμβίβαστο, είναι μία προσπάθεια αλλαγής της σύνθεσης του ΔΣ με τρόπο ώστε να δημιουργήσει προβλήματα και στο μέλλον να εκτροχιαστεί η μεταρρύθμιση. Όλα αυτά δεν μας αφήνουν άλλο περιθώριο παρά να κορυφώσουμε τις αντιδράσεις μας».

Θέτει θέμα παραίτησης ο Αντωνίου

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρία του ΔΣ του ΟΑΥ, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Θωμάς Αντωνίου είχε εκφράσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί και τόνισε πως θα θεωρηθεί δεδομένη, όταν ο Οργανισμός λάβει επίσημο έγγραφο για τον διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου. Και τούτο διότι, σε μια τέτοια περίπτωση ο πρόεδρος του ΠΙΣ θα πρέπει να καλεστεί στην επόμενη συνεδρία του ΔΣ.

Ο πρόεδρος του ΟΑΥ έδειξε από την πρώτη στιγμή τη δυσφορία του για την απόφαση της Κυβέρνησης να δώσει το πράσινο φως στο διορισμό ενός προσώπου που πολέμησε, όσο κανείς, το ΓεΣΥ θέτοντας στο τραπέζι την παραίτησή του, ενημερώνοντας για την πρόθεσή του το δεκατριμελές ΔΣ του οργανισμού.

Με την εξέλιξη αυτή, προκαλείται το καίριο ερώτημα, γιατί ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, επέλεξε να μην ενημερώσει ακόμη επίσημα τον οργανισμό για τον διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου; Την ίδια ώρα μάλιστα που πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονο παρασκήνιο, ώστε να αποφευχθεί η παραίτηση του κ. Αντωνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν τη συνεδρία, ο υπουργός Υγείας κάλεσε σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση τον κ. Αντωνίου, ώστε να ακούσει τις θέσεις του και τους λόγους για τους οποίους προτίθεται να παραιτηθεί. Κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΟΑΥ εξέφρασε προς τον κ. Χατζηπαντέλα την πρόθεση του να παραιτηθεί για ηθικούς λόγους, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα δεχτεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο του ΠΙΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά