Προσβάσιμες μεν, με προβλήματα δε οι παραλίες για ΑμεΑ-«Χρειάζεται σεβασμός»

Στα ύψη έχει βρει καταφύγιο ο υδράργυρος, με τους πολίτες να ψάχνουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες, με την επικρατέστερη να είναι οι παραλίες, για μια βουτιά στη θάλασσα. Κάτι απόλυτα φυσιολογικό, ειδικά για το καλοκαίρι της Κύπρου, που οι θερμοκρασίες μέρα παρά μέρα αγγίζουν κόκκινο. Καταφύγιο στις παραλίες, για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες, θέλουν να έχουν και τα άτομα με αναπηρίες, αφού έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους. Και μπορεί η Κύπρος να έχει δημιουργήσει κάποιες παραλίες, που να είναι προσβάσιμες για τα άτομα με αναπηρίες, ώστε να απολαύσουν τη θάλασσα και τη δροσιά της, ωστόσο τα προβλήματα που καταγράφονται κάθε χρόνο είναι πολλά.

Ήδη, οι δημόσιες καταγγελίες από τα άτομα με αναπηρία έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι σύνδεσμοι και οι οργανώσεις που τους εκπροσωπούν έχουν ξεκινήσει συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Πάντως, η εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή, από τη μία προσφέρει χαμόγελα και από την άλλη προβληματίζει, καθώς ναι μεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, ωστόσο χρειάζονται να γίνουν κι άλλες ενέργειες για να φτάσει η Κύπρος το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Υπάρχει αρκετή πρόοδος στην προσβασιμότητα σε αρκετές παραλίες, όμως δεν συναντούμε ολοκληρωμένη πρόσβαση σε όλες αυτές. Όπως για παράδειγμα να υπάρχει κοντά χώρος στάθμευσης με σκληρό υλικό και όχι με χώμα, να υπάρχουν διάδρομοι που να φτάνουν μέχρι το νερό και να είναι καλά τοποθετημένοι και συντηρημένοι. Επίσης τα κρεβατάκια που προορίζονται για άτομα με τροχοκάθισμα, να βρίσκονται σε ξύλινες πλατφόρμες, ώστε το τροχοκάθισμα να μπορεί να τα πλησιάσει και να τοποθετηθεί δίπλα τους», ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), Δημήτρης Λαμπριανίδης.

Όλα αυτά πρέπει να τεθούν στο μικροσκόπιο των τοπικών αρχών και των αρμοδίων, καθώς για τους αρτιμελείς, το περπάτημα στην άμμο είναι κάτι απλό, ωστόσο για τα άτομα με αναπηρία είναι ουσιαστικά αδύνατο. Εξ ου και η αναγκαιότητα να υπάρξουν κατάλληλες υποδομές. Όπως επίσης, σημαντικό κομμάτι για μία παραλία, πρέπει να είναι και οι χώροι υγιεινής.  

«Οι χώροι υγιεινής είναι κάτι που το θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν και να είναι ολοκληρωμένες υποδομές με αποδυτήρια, ντους και για όλο τον κόσμο, όχι μόνο για εμάς, επειδή συχνά πάμε σε παραλίες που δεν υπάρχουν αυτά για κανένα. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να υπάρχουν ψηλής ποιότητας τέτοιες υποδομές, οι οποίες θα είναι και σωστά διατηρημένες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελίες στον Πρωταρά-Μετακίνησαν water sports δίπλα στην ράμπα των ΑμεΑ

«Πρέπει να υπάρχει σεβασμός»

Την ίδια ώρα, με την επιστροφή των πολιτών στις παραλίες, αρχίζουν να παρουσιάζονται και… κρούσματα κατάχρησης αυτών των χώρων που είναι για τα άτομα με αναπηρίες, από πολίτες που δεν το δικαιούνται. Κάτι που προκαλεί ενόχληση στις οργανώσεις που εκπροσωπούν τα άτομα ΑμεΑ.

«Γίνονται τέτοια παράπονα, όχι όμως συχνά. Ζητούμε από τον κόσμο να σεβαστεί τη μεγάλη και διαφορετική ανάγκη, που έχουν τα άτομα σε τροχοκάθισμα από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Ακόμη και ένα άτομο που έχει μία σοβαρή κινητική αναπηρία και περπατά με δυσκολία, δεν μπορεί να περπατά στην άμμο και θα πρέπει να του προσφέρουμε αυτές τις υποδομές, αυτή την ασφάλεια για να μπορεί να φτάσει και να ψυχαγωγηθεί, όπως ο κάθε άνθρωπος».

Πάντως, εκτός από την κατάχρηση των συγκεκριμένων υποδομών, υπάρχουν καταγγελίες και για βανδαλισμούς στο μηχανισμό που έχει τοποθετηθεί σε κάποιες παραλίες και ο οποίος είναι αυτός που τους βοηθά να μπαίνουν στο νερό.

«Υπήρχαν φορές που έγιναν και βανδαλισμοί. Είχαμε πολύ λίγες περιπτώσεις, αλλά είχαμε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι συχνά, πάνω στις ράγες που χρησιμοποιούμε για το sea track που μεταφέρει το άτομο στο νερό, βλέπουμε άτομα να περπατούν ή να παίζουν. Αυτοί που περπατούν είναι αυτοί που δεν θέλουν να λερώσουν τα πόδια τους με άμμο και τα παιδιά παίζουν. Αναμένουμε από τους ενήλικες να εξηγήσουν ότι αυτό είναι ο μόνος τρόπος για κάποιους ανθρώπους να μπουν στη θάλασσα και πρέπει να το προστατεύουμε χωρίς να συμπεριφερόμαστε με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει ζημιά».

Ο κ. Λαμπριανίδης έκανε και λόγο για σεβασμό προς τα άτομα με αναπηρία, από τους άλλους ανθρώπους, τονίζοντας πως πρέπει ο κόσμος να κατανοήσει ότι υπάρχουν άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα από τους ίδιους.

«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι το πρόβλημά μας δεν είναι πάντα το πιο σοβαρό. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι πρέπει να αφήνουμε το χώρο για τους ανθρώπους που έχουν περισσότερες ανάγκες. Θεωρώ, όμως, ότι γίνονται βήματα προόδου, όμως θα έλεγα ότι χρειάζονται πιο υπεύθυνες τοπικές αυτοδιοικήσεις, για να δούμε μεγάλα βήματα προόδου σε αυτά τα θέματα».

Έρχονται νέες παραλίες για ΑμεΑ

Στο μεταξύ, έρχονται νέες παραλίες για άτομα με αναπηρία, που θα είναι προσβάσιμες και θα έχουν το σύστημα sea track, το οποίο βοήθα τα άτομα να μπαίνουν στο νερό.

«Υπάρχουν πολλές παραλίες που είναι προσβάσιμες. Για παράδειγμα η Yianna Marie στον Πρωταρά. Σύντομα θα δημιουργήσουμε δύο νέες παραλίες, μέσα από το τελευταίο έργο συγχρηματοδότησης που έχουμε κερδίσει. Μία παραλία στην Γεροσκήπου και επιτέλους αποκτά και η νότια Πάφος παραλία με sea track και ακόμη μία παραλία, στο Νέο Χωριό στο Λατσί. Ήδη υπάρχει στην Πόλη Χρυσοχούς και αυτό θα είναι το δεύτερο σύστημα, στην παραλία του  Νέου Χωριού».

Προβλήματα και με τα πεζοδρόμια

Εξάλλου, εκτός από τα προβλήματα στις παραλίες, οι οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες εντοπίζουν προβλήματα και στους χώρους γύρω από αυτές, όπως για παράδειγμα με τους πεζόδρομους και τη συντήρησή τους.

«Πέραν από τη παραλία και την αμμουδιά, έχουμε τους πεζόδρομους που χρειάζεται να είναι καλοσυντηρημένοι, κυρίως για θέματα ασφάλειας, επειδή συχνά από τις ατέλειες που υπάρχουν σε πεζόδρομους, πολλά άτομα σε τροχοκάθισμα, είτε ηλικιωμένοι, χάνουν την ισορροπία τους και πέφτουν. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε πεζόδρομους, που θα είναι σε άριστη κατάσταση και να δημιουργούμε τις υποδομές, με ένα όραμα ότι τις κατασκευάζουμε για να διατηρούνται για χρόνια και να μην παρουσιάζονται σύντομα προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε κατάλληλα υλικά και ψηλής ποιότητας κατασκευή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξαλλος ο Λαμπριανίδης με το Δήμο Παραλιμνίου-«Ο χώρος ανήκει στους λουόμενους με αναπηρίες»

Δειτε Επισης

Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα
Επαφές Επικεφαλής Επιστήμονα στο Τόκιο για συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία
Ανακαλείται μείγμα για κοτόπουλο λόγω εντοπισμού αλλεργιογόνου ουσίας (pic)
Η ανάγκη του Νετανιάχου για πολιτική επιβίωση στο επίκεντρο της κρίσης Ισραήλ-Ιράν
Για τα μέτρα της Κύπρου για μείωση θαλάσσιας ρύπανσης μίλησε η Υπ. Περιβάλλοντος στο OOC-9
Ειδική μέθοδος για διάγνωση οστεοπόρωσης στο Κέντρο Υγείας Έγκωμης ΟΚΥπΥ
Χειροπέδες σε 44χρονο για τον εμπρησμό 17 οχημάτων σε συνεργείο
Βλάβη προκάλεσε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στην επαρχία Λάρνακας
Προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο ζητά η Επιτροπή Ενέργειας
Ολοκληρώθηκε η σύνταξη Νομοσχεδίου κατοχύρωσης των καλλιτεχνών και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση