Προβληματίζουν οι μέσοι όροι στις Παγκύπριες-Το plan B για εξασφάλιση θέσης

Παρελθόν αποτελούν και επίσημα οι Παγκύπριες Εξετάσεις, για το 2022, μία δύσκολη σχολική χρονιά για τους τελειόφοιτους μαθητές, που έπρεπε να παρακαθίσουν σε τρεις διαφορετικές εξεταστικές, μέσα σε περίοδο τριών μηνών, κάτι που αποδεικνύεται και από τους μέσους όρους των εξεταζόμενων μαθημάτων. Την ίδια ώρα, όσοι δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη θέση στα δημόσια πανεπιστήμια δεν πρέπει να το βάλουν κάτω, αφού μπορούν να προχωρήσουν με το plan b τους.

Μπορεί η αγωνία να έλαβε τέλος, αφού με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι 5,049 υποψήφιοι έχουν μάθει τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ωστόσο αυτό που προκαλεί, για ακόμη μία χρονιά εντύπωση, είναι οι χαμηλοί μέσοι όροι στα εξεταζόμενα μαθήματα, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχει μία σχετική ικανοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας, για τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Το μοναδικό μάθημα, στο οποίο εξετάστηκαν και οι 5,049 υποψήφιοι ήταν αυτό το Νέων Ελληνικών, αφού αποτελεί και το μοναδικό, το οποίο διδάσκεται καθολικά σε όλους τους μαθητές και κάποιος θα περίμενε ότι ο μέσος όρος θα ήταν σε ψηλά επίπεδα. Αντ’ αυτού, μετά βίας ξεπέρασε… την βάση και συγκεκριμένα ήταν στο 10,9/20. Και δεν είναι μόνο αυτό, αφού στα πλείστα μαθήματα, ο μέσος όρος έμεινε… ανεξεταστέος, δεδομένου ότι κυμαίνεται από 9/20 μέχρι 9,9/20.

Αυτοί οι αριθμοί θα έπρεπε να προκαλούν ανησυχία στο Υπουργείο Παιδείας, αφού παρά το γεγονός ότι είναι σε καλύτερα επίπεδα, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι, οι οποίοι θα έχουν αποτέλεσμα να καταγράφονται ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος στα Νέα Ελληνικά για το 2021 βρισκόταν στο 9.6/20, για το 2020 στο 9.57/20 και για το 2019 στο 9.05/20.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οριακά πάνω από τη βάση ο μέσος όρος των Νέων Ελληνικών-Τα στοιχεία του Υπ. Παιδείας

Το γεγονός ότι την προηγούμενη σχολική χρονιά είχε επεκταθεί σε όλο το φάσμα του Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών ο θεσμός των εξετάσεων ανά τετράμηνο, ενδεχομένως να επηρέασε τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν, αφού ο αριθμός των μαθητών που παρακάθισαν στις Παγκύπριες ήταν λιγότερος, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερα τα δεδομένα που έπρεπε να επεξεργαστεί το Υπουργείο Παιδείας.

Πάντως, οι απόψεις των μαθητών, που είχαν εξεταστεί σε αυτό το σύστημα διίστανται, καθώς κάποιοι θεωρούν ότι ο θεσμός τους έχει βοηθήσει, ώστε να κάνουν επανάληψη την ύλη, ενώ άλλοι θεωρούν ότι το μοίρασμα της ύλης δεν ήταν καθόλου βοηθητικό, καθώς έπρεπε να μελετήσουν την ύλη του δεύτερου τετραμήνου και λίγες ημέρες μετά να μελετήσουν όλη την ύλη, για τις Παγκύπριες.

Τα αποτελέσματα πρέπει να αποτελούν φάρο για το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να συνεχίσει τις προσπάθειες να βρεθούν οι λύσεις, που να συνεχίζεται η ανοδική πορεία των μέσων όρων. Μέσα σε αυτές τις ενέργειες είναι και η εξεύρεση μίας λύσης, που να ικανοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους, στο πολυσυζητημένο θέμα των εξετάσεων ανά τετράμηνο και η οποία θα θέσει στο επίκεντρο το καλώς νοούμενο συμφέρον των μαθητών, ενώ την ίδια ώρα, να εξυπηρετεί και τους στόχους που είχαν τεθεί κατά την ψήφισή του θεσμού, στην ολότητά του.

Ο υπουργός είχε επιδείξει πρόθεση να προχωρήσει με τροποποιήσεις, ωστόσο οι προτάσεις που είχε ετοιμάσει προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να τις αποσύρει, πριν οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. Έτσι, παραμένει ένα κενό αν θα υπάρξουν άλλες τροποποιητικές προτάσεις από πλευράς του ή αν θα μείνει ο θεσμός ως έχει, κάτι που ενδεχομένως να μην βελτιώσει την εικόνα το επόμενο καλοκαίρι, αλλά να την κρατήσει στα ίδια επίπεδα. Ωστόσο, η εμπειρία που είχαν οι καθηγητές αυτή τη σχολική χρονιά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος, τόσο των ιδίων, όσο και των μαθητών, ώστε να μπορούν να αλλάξουν την εικόνα και να την βελτιώσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι άριστοι των αρίστων στον REPORTER-Το μυστικό πίσω από την επιτυχία τους

Το plan B για τους μαθητές

Στο μεταξύ, όσοι υποψήφιοι δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέση με την πρώτη κατανομή, μπορούν από σήμερα να θέσουν σε εφαρμογή plan B, αφού από σήμερα μπορούν να καταθέσουν αίτηση για τη Β’ κατανομή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, η υποβολή αιτήσεων για τη Β’ Κατανομή από υποψηφίους/ες που παρακάθισαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις του 2022 και είναι έτοιμοι να φοιτήσουν τον Σεπτέμβριο του 2022 θα γίνεται ηλεκτρονικά από την Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022 (ώρα 9:00) μέχρι και την Τρίτη, 26 Ιουλίου 2022 (ώρα 13:00).

Σημειώνεται ότι η διάθεση θέσεων για τη Β’ Κατανομή θα γίνει βάσει των επιλογών που έχουν καταχωρήσει οι υποψήφιοι/ες στο μηχανογραφικό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας τον Μάρτιο 2022 για την Α’ Κατανομή.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για εισδοχή στα ΑΕΙ Ελλάδας, οι πιο πάνω υποψήφιοι/ες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην Β’ και τελευταία κατανομή, θα πρέπει να ξανασυνδεθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων της Β’ κατανομής με τους ίδιους κωδικούς (username, password) που έχουν ήδη δημιουργήσει. Ακολούθως θα πρέπει να δηλώσουν ότι εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για συμμετοχή στη Β’ κατανομή.

Οι Εθνοφρουροί οι οποίοι παρακάθησαν Παγκύπριες Εξετάσεις το 2022 και θα φοιτήσουν το 2023 δεν χρειάζεται να προβούν σε οποιεσδήποτε ενέργειες για τη Β κατανομή τώρα. Θα ενημερωθούν με Ανακοίνωση μέσα Σεπτεμβρίου 2022 στην ιστοσελίδα www.ucy.ac.cy/aasw.

Τα αποτελέσματα της Β’ Κατανομής θα ανακοινωθούν 5-6 Σεπτεμβρίου 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέλος στην αγωνία-Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Παγκύπριων

Εξασφάλιση θέσης με ειδικά κριτήρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Εξάλλου, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, οι αιτήσεις μαζί με όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά στην διεύθυνση www.ucy.ac.cy/specialcriteria από την Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022 (ώρα 09.00πμ) μέχρι και την Τρίτη, 26 Ιουλίου 2022 (ώρα 13.00). Όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά/ βεβαιώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται σε μορφή pdf.

Σε περίπτωση επιστροφής της αίτησής σας, θα πρέπει να προβαίνετε στις απαραίτητες διορθώσεις άμεσα.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι υποψήφιοι οι οποίοι:

1. Είναι έτοιμοι να αρχίσουν τη φοίτησή τους το Σεπτέμβριο 2022.

2. Έχουν εξασφαλίσει γενικό βαθμό κατάταξης τουλάχιστον 80% του γενικού βαθμού κατάταξης του τελευταίου εισακτέου στο πρόγραμμα σπουδών που επιθυμούν να εισαχθούν με βάση την Α’ Κατανομή των Παγκυπρίων Εξετάσεων 2022 και έχουν παρακαθίσει στα απαιτούμενα μαθήματα του αντίστοιχου επιστημονικού πεδίου, σύμφωνα με τον Οδηγό Παγκυπρίων Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας 2022.

3. Πληρούν τα κριτήρια των Κατηγοριών των Ειδικών Κριτηρίων.

Σημειώνεται πως:

i. H κατανομή θέσεων για τα Ειδικά Κριτήρια 2022-23, θα γίνει βάσει των επιλογών που έχουν καταχωρήσει οι υποψήφιοι στο μηχανογραφικό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για την Α’ Κατανομή Παγκυπρίων Εξετάσεων 2022.

ii. Η κατανομή θέσεων για τους άρρενες υποψήφιους που ολοκληρώνουν την στρατιωτική τους θητεία μέχρι τον Σεπτέμβριο 2022 και είναι έτοιμοι να φοιτήσουν, θα γίνει βάσει των επιλογών που έχουν καταχωρήσει στο μηχανογραφικό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για την Α’ Κατανομή Παγκυπρίων Εξετάσεων 2021.

Υποβολή αίτησης για Β’ κατανομή στο ΤΕΠΑΚ

Όσον αφορά στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η υποβολή αιτήσεων για διεκδίκηση αριθμού θέσεων που ενδέχεται για διάφορους λόγους να κενωθούν θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, από το Σάββατο, 23 Ιουλίου μέχρι και την Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022. Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις ατόμων που εξασφάλισαν θέση στο ΤΕΠΑΚ η οποία τους ενδιαφέρει αλλά επιθυμούν να διεκδικήσουν και βελτίωση θέσης μέσω της διαδικασίας των κενών θέσεων (ή/και των ειδικών κριτηρίων), θα πρέπει να προχωρήσουν κανονικά και με την κράτηση θέσης τους.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι/ες:

• Μπορούν να φοιτήσουν άμεσα το Σεπτέμβρη του 2022 (αν είναι άρρενες πρέπει να ολοκληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου 2022)

• Έχουν παρακαθίσει στις Παγκύπριες Εξετάσεις του 2022 (ή 2021) και πληρούν τις προϋποθέσεις πρόσβασης (απαιτούμενα μαθήματα) για τα προγράμματα σπουδών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στα οποία επιθυμούν να εισαχθούν.

• Να έχουν εξασφαλίσει βαθμολογία πρόσβασης ίση ή μεγαλύτερη του 90% του τελευταίου εισακτέου στα προγράμματα για τα οποία υποβάλλουν αίτηση.

Αναλυτικός πίνακας με τις σχετικές βαθμολογίες ανά πρόγραμμα εδώ.

Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τους/τις ίδιους/ιες τους/τις υποψήφιους/ιες. Οι υποψήφιοι/ιες μπορούν να δηλώσουν μέχρι τρία προγράμματα προτίμησης. Η διαδικασία γίνεται μέσω της ιστοσελίδας (από εδώ).

Εξασφάλιση θέσης με ειδικά κριτήρια στο ΤΕΠΑΚ

Όσον αφορά στην υποβολή αίτησης για εξασφάλιση θέσης με ειδικά κριτήρια, στην ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ αναφέρεται πως οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά (εδώ) από το Σάββατο, 23 Ιουλίου μέχρι και την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022. Για πληροφορίες, τηλ 25002710/11 και kep@cut.ac.cy.

Λόγω του μικρού χρονικού περιθωρίου που υπάρχει, είναι σημαντικό όπως οι αιτητές/τριες προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να επισυνάψουν όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για μια ολοκληρωμένη αίτηση. Οι ελλιπείς αιτήσεις θα λαμβάνονται υπόψιν με βάση όσα στοιχεία έχουν επισυναφθεί μέχρι την προσδιορισμένη προθεσμία.

Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις ατόμων που εξασφάλισαν θέση στο ΤΕΠΑΚ η οποία τους ενδιαφέρει αλλά επιθυμούν να διεκδικήσουν και βελτίωση θέσης μέσω της διαδικασίας των ειδικών κριτηρίων (ή/και των κενών θέσεων), θα πρέπει να προχωρήσουν κανονικά και με την κράτηση θέσης τους.

Προϋποθέσεις για διεκδίκηση θέσης από ενδιαφερόμενους:

• Να έχουν παρακαθίσει στις Παγκύπριες Εξετάσεις του 2022 (ή του 2021) και να πληρούν τις προϋποθέσεις πρόσβασης (πλαίσια) για τα προγράμματα σπουδών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στα οποία επιθυμούν να εισαχθούν.

• Να πληρούν τα καθορισμένα κριτήρια των Ειδικών Κατηγοριών

• Να έχουν εξασφαλίσει βαθμολογία πρόσβασης ίση ή μεγαλύτερη του 80% του τελευταίου εισακτέου στα τμήματα για τα οποία υποβάλλουν αίτηση. Αναλυτικός πίνακας με τις σχετικές βαθμολογίες ανα πρόγραμμα εδώ.

Κατηγορίες:

-Κατηγορία Α: Υποψήφιοι/ες από οικογένειες με ειδικές περιστάσεις (μέχρι 5% των Κυπρίων εισακτέων)

-Κατηγορία Β: Υποψήφιοι/ες με ειδικές ανάγκες/περιστάσεις (μέχρι 6% των Κυπρίων εισακτέων)

-Κατηγορία Γ: Υποψήφιοι/ιες άλλων ειδικών κατηγοριών (μέχρι 3% των Κυπρίων εισακτέων)

Τα αναλυτικά κριτήρια κάθε κατηγορίας ρυθμίζονται με Κανόνες και είναι αναρτημένα εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεκατρία καθαρά εικοσάρια στις Παγκύπριες-Δείτε τους πρωτεύσαντες

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα