Οριακά πάνω από τη βάση ο μέσος όρος των Νέων Ελληνικών-Τα στοιχεία του Υπ. Παιδείας

Οριακά πάνω από τη βάση είναι ο μέσος όρος στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, για τις Παγκύπριες Εξετάσεις, ωστόσο σε άλλα εξεταζόμενα μαθήματα ο μέσος όρος μένει… απροβίβαστος. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί η στάση του Υπουργείου Παιδείας, που εκφράζει ικανοποίηση, δεδομένου ότι σε σύγκριση με άλλες χρονιές, οι μέσοι όροι βρίσκονται σε καλύτερα επίπεδα. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας, στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, που είναι το μοναδικό μάθημα στο οποίο εξετάστηκαν και οι 5,049 υποψήφιοι, ο μέσος όρος ήταν 10,9/20. Ωστόσο, το Υπουργείο Παιδείας παρουσιάζεται ικανοποιημένο, κάτι που προκαλεί εντύπωση, με τον πολιτικό προϊστάμενο του Υπουργείου, Πρόδρομο Προδρόμου, να αναφέρει πως υπάρχει σαφής βελτίωση των επιδόσεων. «Τόσο ο μέσος όρος των επιδόσεων, όσο και η κατανομή των βαθμολογιών, δείχνουν ότι οι απόφοιτοί μας φέτος, καταγράφουν ένα αναβαθμισμένο επίπεδο».

Όσον αφορά στα άλλα εξεταζόμενα μαθήματα, φαίνεται ότι έμειναν απροβίβαστα, αφού ο μέσος όρος παραμένει κάτω από τη βάση. Συγκεκριμένα, στα Μαθηματικά Κοινού Κορμού, στα οποία εξετάστηκαν 1,996 υποψήφιοι, ο μέσος όρος ήταν 9,9/20, ενώ άλλες χρονιές ήταν στο 9 ή και 8. Όσον αφορά στο μάθημα της Ιστορίας, ο μέσος όρος ήταν στο 9,2/20, σε αντίθεση με άλλες χρονιές που ήταν στο 8.20, ενώ στη Φυσική, ο μέσος όρος ήταν στο 9,8/20.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι άριστοι των αρίστων στον REPORTER-Το μυστικό πίσω από την επιτυχία τους

Στο μάθημα των Οικονομικών, ο μέσος όρος ήταν στο 9,2/20, ενώ τα μόνα μαθήματα που προβιβάζονται είναι αυτά της Βιολογίας και της Χημείας, οι μέσοι όροι των οποίων κυμαίνονται στο 11/20 και 12,5/20 αντίστοιχα.

Βάσει των στοιχείων που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας, σημαντικό είναι και το ποσοστό των μαθητών που βαθμολογήθηκαν από 0-5/20 στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, αφού σε σύγκριση με το 19,5% που σημειώθηκε το 2021, φέτος αυτό το ποσοστό βρίσκεται στο 9,4%των υποψηφίων.

Μόνο για πρόσβαση οι φετινές Παγκύπριες

Στο μεταξύ, ο κ. Προδρόμου ξεκαθάρισε πως οι φετινές Παγκύπριες Εξετάσεις είναι μόνο για σκοπούς πρόσβασης, καθώς με την επέκταση του θεσμού των τετραμήνων και στους τελειόφοιτους Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, έχουν διαχωριστεί οι δύο σκοποί (σ.σ. απόλυση από Λύκειο και πρόσβαση σε πανεπιστήμια).

«Βεβαίως, πρέπει να σημειώσουμε ότι φέτος παίζει ρόλο ότι οι Παγκύπριες Εξετάσεις είναι μόνο εξετάσεις πρόσβασης και έχουν διαχωριστεί από τις εξετάσεις απόλυσης. Έχουμε δηλαδή περίπου πέντε αντί επτά χιλιάδες εξεταζόμενους. Αποτελεί όμως και αυτή η απόφαση μέρος της ευρύτερης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που εφαρμόζουμε προκειμένου να υπάρχει καλύτερη αναγνωρισιμότητα και στοχευμένη παρέμβαση, όπως συνολικά επιζητεί το νέο σύστημα αξιολόγησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέλος στην αγωνία-Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Παγκύπριων

Ο κ. Προδρόμου θέλησε να συγχαρεί όλους τους υποψηφίους που έχουν επιτύχει, καθώς ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών θα εξασφαλίσει μία θέση σε δημόσιο πανεπιστήμιο σε Κύπρο ή Ελλάδα. «Και σε όσους έχουν εξασφαλίσει θέση διαφορετική από την πρώτη επιλογή τους, πρέπει να συστήσουμε να επιμείνουν επιδεικνύοντας επιμέλεια. Συγχαρητήρια και ενθάρρυνση οφείλουμε όμως και σε όλους τους υποψηφίους για τις προσπάθειες που κατέβαλαν. Εμπνεόμενοι από τη συνεχή προσπάθεια και τη διαρκή βελτίωση, όπως έμαθαν στο σχολείο, θα έχουν πάντα ευκαιρίες».

Καταλήγοντας, ο κ. Προδρόμου υπέδειξε πως οι επιιτυχόντες στις σχολές των πανεπιστημίων «πρέπει να συνεχίσουν στον δρόμο που επέλεξαν, έχοντας συνείδηση ότι η προσωπική τους επιτυχία στις σπουδές ταυτίζεται με την προσδοκία της κοινωνίας μας, όλου του κόσμου, για πρόοδο, επιστημονική ανάταση και ευημερία για όλους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεκατρία καθαρά εικοσάρια στις Παγκύπριες-Δείτε τους πρωτεύσαντες

Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Στο μεταξύ, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έστειλε το δικό του μήνυμα προς τους επιτυχόντες στις Παγκύπριες Εξετάσεις. 

 

Δειτε Επισης

Αναβολές με τη σέσουλα στην ΕΦ-Επιείκεια ΥΠΑΜ σε αθλητές, κάλεσμα Ελεγκτικής για επανεξέταση κριτηρίων
Μ. Χατζημανώλη: Στις 29 Μαΐου ξεκινά η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Ξεκρέμαστη η υπόθεση κατά Ουκρανού για ξέπλυμα-Από 40 κατηγορίες τελικά... μία αν δεν καταθέσει η Ουκρανή
Νωρίτερα η καταβολή Κοινωνικών Παροχών ενόψει Πάσχα-Όλες οι πληροφορίες
Ισραηλινή διπλωματική επίθεση κατά του Ιράν-Κάλεσμα σε 32 χώρες να επιβάλουν κυρώσεις
Εννέα συλλήψεις σε πολυεθνική επιχείρηση της Europol για την 645 εκ. απάτη επενδύσεων JuicyFields
Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων και αναβάθμιση του νοσοκομείου Τροόδους
Στο μικροσκόπιο τα κινητά του δεσμοφύλακα για τα ναρκωτικά, ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς-Όσα λέχθηκαν στο Δικαστήριο
Ενημέρωσε την Επιτροπή Προσφύγων για το σχέδιο ΚτίΖΩ ο Ιωάννου
Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά της Λευκορωσίας-Δύο εταιρείες όπλων στην Κύπρο