Οι άριστοι των αρίστων στον REPORTER-Το μυστικό πίσω από την επιτυχία τους

Μέσα από το σκληρή δουλειά, πείσμα και πίστη στον εαυτό τους, θυσιάζοντας πράγματα όλο αυτό τον καιρό, διάβαζαν συστηματικά καταφέρνοντας να εκπληρώσουν ένα μεγάλο τους στόχο. Έλαβαν τις υψηλότερες βαθμολογίες, ανάμεσα στους χιλιάδες υποψήφιους των Παγκύπριων Εξετάσεων και κατάφεραν να δουν τους κόπους όλων αυτών των χρόνων να ανταμείβονται και με το παραπάνω.

Τα παιδιά που πρώτευσαν στις Παγκύπριες αποτελούν ένα από τα λίγα, αλλά πιο υγιή κομμάτια της Κυπριακής κοινωνίας, πάνω στα οποία το κράτος και η πολιτεία, επιβάλλεται να επενδύσουν, εάν θέλουμε να ελπίζουμε πως κάποια μέρα θα έρθουν καλύτερες μέρες. 

Οι πρωτεύσαντες αλλά και οι γονείς τους μίλησαν στον REPORTER για το πως ένιωσαν με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και μοιράζονται τη μεγάλη τους χαρά για την επιτυχία τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέλος στην αγωνία-Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Παγκύπριων

Μεγάλη έκπληξη αποτέλεσε ότι βρέθηκε στην μικρή λίστα των πρωτεύσαντων των Παγκύπριων εξετάσεων και για την Χριστίνα Ρούσου, τελειόφητη μαθήτρια στο Λύκειο Παραλιμνίου. Μιλώντας στον REPORTER, η Χριστίνα η οποία έγραψε καθαρό εικοσάρι και πέρασε πρώτη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

«Ξαφνιάστηκα, ήταν κάτι που δεν το περίμενα. Ο προσωπικός μου στόχος ήταν να περάσω στην πρώτη μου επιλογή που ήταν η Ιατρική. Δεν περίμενα να είμαι στους πρωτεύσαντες, η έγνοια μου ήταν να περάσω Ιατρική», ανέφερε η Χριστίνα.

Σε σχέση με την προσπάθεια που κατέβαλε για να πετύχει τον στόχο της Ιατρικής, αλλά και να βρίσκεται ανάμεσα στους πρωτεύσαντες, η Χριστίνα εξήγησε πως χρειάστηκαν αρκετές ώρες διαβάσματος. «Χρειάστηκε αρκετός κόπος, το πρωί πολλή δουλειά στο σχολείο και τα απογεύματα στο φροντιστήριο.

Ερωτηθείσα για τις προθέσεις της από εδώ και πέρα και αν θα κλειδώσει τη θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, εξήγησε πως θα δηλώσει τις επιλογές της και για την Ελλάδα και ακολούθως θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις. Πάντως για να πάει σε κάποιο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού, δεν αποτελεί επιλογή για την ίδια. 

Η Χριστίνα είναι το μεσαίο από τα τρία παιδιά της οικογένειας Ανδρέα και Πολυξένης Ρούσου. Όπως δήλωσε, η πρωτιά της στις Παγκύπριες, ήταν κάτι που αιφνιδίασε αλλά μοίρασε περηφάνια και στην οικογένεια της. «Ξαφνιάστηκαν πάρα πολύ. Ένιωσαν και αυτοί πολύ περήφανοι γιατί έβλεπαν όλον αυτό τον καιρό, πόσο πολύ κοπίασα και πόσο πολύ προσπάθησαν για να πετύχω τους στόχους μου», πρόσθεσε. 

Από τη συζήτηση δεν ξέφυγε και το μεγάλο θέμα που απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα, σε σχέση με τα τετράμηνα. Υπενθυμίζεται πως οι φετινοί τελειόφοιτοι ήταν οι πρώτοι που συμμετείχε σε Παγκύπριες, με παράλληλη εφαρμογή και των τετραμήνων. Όπως αναφέρει η Χριστίνα Ρούσου, το όλο εγχείρημα ήταν αρκετά δύσκολο για τους ίδιους. «Βασικά υπήρχε κούραση και μέχρι το τέλος των Παγκυπρίων ήμασταν όλοι οι μαθητές εξαντλημένοι. Ήταν για παράδειγμα οι εξετάσεις του πρώτου τετράμηνου μια καλή επανάληψη και ήταν πιο εύκολο να τα θυμόμαστε στο τέλος. Απλά τρεις εξετάσεις στη σειρά μας εξάντλησε».

Τέλος η Χριστίνα Ρούσου έστειλε και ένα μήνυμα στους μαθητές που είτε δεν εξασφάλισαν κάποια θέση, είτε δεν πέρασαν την πρώτη τους επιλογή. «Το ότι δεν πέρασαν στην πρώτη τους επιλογή δεν σημαίνει ότι είναι αποτυχία. Στη ζωή πολλές φορές συμβαίνουν πράγματα που εμείς δεν καταλαβαίνουμε πως είναι για καλό. Να μην απογοητεύονται. Να ξαναπροσπαθήσουν ή να ακολουθήσουν τον τομέα που πέρασαν και μπορεί να τους βγει σε καλό», κατέληξε.

Μεγάλη χαρά και ικανοποίηση ένιωσε και η Σώτια Παπαπέτρου, του Παναγιώτη και της Νίκης από τη Λεμεσό, η οποία εξασφάλισε πρώτη θέση στο τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Όπως εξήγησε η Σώτια, «μόλις έμαθα για την πρωτιά ένιωσα πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση γιατί είδα τους κόπους μου να ανταμείβονται. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη παρόλο που ήταν έκπληξη για εμένα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεκατρία καθαρά εικοσάρια στις Παγκύπριες-Δείτε τους πρωτεύσαντες

Το μυστικό της επιτυχίας της, σύμφωνα με τη 18χρονη μαθήτρια του Λυκείου Πέτρου και Παύλου στη Λεμεσό, ήταν ότι επένδυσε στο συστηματικό διάβασμα και το κλειδί ήταν η προσοχή την ώρα του μαθήματος μέσα στην τάξη. Μάλιστα, επεσήμανε πως φροντιστήρια, τα απογεύματα πήγαινε μόνο για τα μαθηματικά κατεύθυνσης και τα Νέα Ελληνικά.

Ερωτηθείσα σε σχέση με τον τρόπο που κύλησε η φετινή χρονιά και το σύστημα τετράμηνων, η Σώτια, εξήγησε πως αυτός είχε και τα καλά αλλά και τα κακά του. «Το πιο σημαντικό ήταν ότι η χρονιά μας έγινε πάρα πολύ απαιτητική. Διότι με το να έχουμε τρεις φορές τον χρόνο εξετάσεις σημαίνει ότι έπρεπε να αφοσιωθούμε στο διάβασμα μας, δεν είχαμε πολύ ελεύθερο χρόνο. Το θετικό ήταν ότι με τις δύο εξετάσεις τετραμήνων πήγαμε πιο προετοιμασμένοι στις Παγκύπριες».

Η Σώτια Παπαπέτρου πάντως, δεν θα κλειδώσει τη θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, διότι όπως εξήγησε έχει εξασφαλίσει ήδη θέση σε Πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας, στο οποίο θα σπουδάσει οικονομικά.

Οι γονείς, της σημείωσε, είναι κατενθουσιασμένοι με την επιτυχία της και ένιωσαν μεγάλη περηφάνια. Το χάρηκαν, πρόσθεσε, «γιατί είδαν ότι οι κόποι μου και οι κόποι τους ανταμείφθηκαν.

Τέλος το μήνυμα που έστειλε στα παιδιά που δεν πέτυχαν στις εξετάσεις, είναι πως, «η αποτυχία σημαίνει ότι προσπάθησες και όταν υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος».

Ευχάριστη έκπληξη, χαρακτήρισε τη συμπερίληψη του στους πρωτεύσαντες και ο Κυριάκος Τσιάνης, ο οποίος αποφοίτησε από το Λύκειο Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο και μπήκε πρώτος στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

Όπως είπε «αυτή η χρονιά υπήρξε ιδιορρυθμία με τα τετράμηνα και τις τρεις εξεταστικές περιόδου. Είχαμε δεκαπέντε μαθήματα να δώσουμε μέσα σε ένα χρόνο αλλά ευτυχώς καλύψαμε την ύλη. Πιστεύω πως, πως σημαντικό ρόλο παίζει πάντα να διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου».

Παράλληλα, ο Kυριάκος Τσιαννής γνώριζε πως τα πήγε καλά στις εξετάσεις αλλά δεν το περίμενα αυτό. «Η επιτυχία δεν είναι αποτέλεσμα της στιγμής αλλά είναι μια προσπάθεια πολλών χρόνων. Έκτιζα συνέχεια και έμαθα να εργάζομαι συστηματικά».

Μεγάλη χαρά σκόρπισε και στην οικογένεια Λεύκιου η επιτυχία της Μαρίας Νεφέλης η οποία έγραψε καθαρό εικοσάρι και εξασφάλισε μια θέση στο Τμήμα Μηχανολόγων του ΤΕΠΑΚ. Όπως εξήγησε, μιλώντας στον REPORTER η Μαρία Νεφέλη, «χθες που με πήραν τηλέφωνο απλά το άκουσα, δεν το κατάλαβα, δεν το συνειδητοποίησα, τώρα άρχισα. Πολύ μεγάλη χαρά για εμένα, απέραντη και για τους δικούς μου, γιατί οι κόποι αυτής της χρονιάς ανταπέδωσαν σε μια δύσκολη χρονιά».

Και πρόσθεσε: «Ήταν δύσκολο για εμένα και ειδικά επειδή ασχολούμαι και με τον αθλητισμό, ασχολούμαι με το volley. Ήταν πολύ πιεστικό και κουραστικό, όμως επειδή είχα πρόγραμμα με βοήθησε και τα κατάφερα. Είχα ένα πρόγραμμα, ήταν πιο καλά για εμένα. Καθόμουνα κάθε Δευτέρα και έβγαζα το πρόγραμμα μου. Όταν το έκανα ένιωθα ασφάλεια και ήταν κάτι που με βοήθησε για να πετύχω τον στόχο μου. Είπα για να πετύχω τον στόχο μου, πρέπει να το κάνω».

Ερωτηθείσα για το πώς αντέδρασαν οι γονείς της στην μεγάλη της επιτυχία, εξήγησε πως, «χάρηκαν παραπάνω από εμένα, επειδή το συνειδητοποίησαν πιο γρήγορα από εμένα. Εγώ ακόμη τρέμω. Είναι απέραντη χαρά. Οι γονείς μου, όλοι τη χρονιά με στηρίζαν και πολλές φορές πίστευαν παραπάνω σε εμένα, από ότι εγώ. Τους αξίζει και σε αυτούς πολύ», κατέληξε η Μαρία Νεφέλη.

Ενθουσιασμένη με την επιτυχία της, δηλώνει και η Κυριάκη Μαουρή, η οποία πέρασε την πρώτη της επιλογή, στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου. «Ενθουσιάστηκα, έγραψα καλά, δεν το πίστευα. Πέρασα και στην πρώτη μου επιλογή». 

Όσον αφορά στην επέκταση του θεσμού των εξετάσεων ανά τετράμηνο και στη Γ' Λυκείου, η Κυριακή ανέφερε πως ήταν αρκετά δύσκολο και κουραστικό. 

«Ναι, μεν, μοιράστηκε η ύλη για τα τετράμηνα, αλλά για τις Παγκύπριες έπρεπε να την διαβάσουμε όλη. Την ίδια ώρα, έπρεπε να συνδυάσουμε τα σχολεία με τα φροντιστήρια και οι καθηγητές μας, στα φροντιστήρια, μας έλεγαν ότι είναι κουραστικό και για εκείνους».

Στον REPORTER μίλησε και η μητέρα της Τζώρτζιας Κονναρή, Παναγιώτα, η οποία κατάφερε να εξασφαλίσει μία από τις πολυπόθητες θέσεις στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Όπως ανέφερε, ήταν η πρώτη της επιλογή και η επιτυχίας της ήταν κάτι που περίμεναν. «Ήταν πολύ σωστός ο τρόπος που διάβαζε και ήταν πάντα οργανωμένη».

Η κα. Παναγιώτα ανέφερε πως η Τζώρτζια δεν στερήθηκε τις εξόδους της, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, ωστόσο είχε μεθοδικότητα και κατάφερε να εξασφαλίσει τη θέση. «Αυτό που την είχε δυσκολέψει ήταν μόνο το διάστημα που είχε διαγνωστεί θετική στον κορωνοϊό».

Η ίδια η Τζώρτζια, κληθείσα να σχολιάσει κατά πόσο δυσκολεύτηκε με το νέο σύστημα αξιολόγησης, που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Σεπτέμβριο και έπρεπε να παρακαθίσουν σε τρεις εξεταστικές, μέσα σε πέντε μήνες, τόνισε πως ήταν αρκετά κουραστικό και καθόλου αποτελεσματικό.

«Ήταν άκρως κουραστικό. Θεωρώ ότι οι εξετάσεις τετραμήνων, για τη Γ’ Λυκείου, δεν είναι καθόλου αποδοτικές, αφού εξοντώνουν τους μαθητές. Διαβάζαμε ακόμη και στις διακοπές των Χριστουγέννων και πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει διάλειμμα για τους μαθητές. Επίσης, δεν προλάβαμε να καλύψουμε την ύλη για τις Παγκύπριες, στις επαναλήψεις και ήταν αγχωτικό».  

Τη Δευτέρα επέστρεψε από την Αρμενία όπου κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε παγκόσμιο διαγωνισμό βιολογίας, την Τρίτη έμαθε πως είναι ανάμεσα στους δεκατρείς πρωτεύσαντες των Παγκύπριων και την Τετάρτη κατατάσσεται στην Εθνική Φρουρά. Ο Λούκας Ιακώβου από τη Λεμεσό, αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα, πως με θέληση και προσπάθεια, όλα είναι εφικτά. 

Μιλώντας στον REPORTER εξήγησε πως κατάφερε να πετύχει μια τόσο μεγάλη επιτυχία. Όπως εξήγησε η επιτυχία κρύβεται, αφενός στο ταλέντο και την κλίση προς μια κατεύθυνση, αλλά παράλληλα θα πρέπει να συνοδεύεται με ενδιαφέρον, προσπάθεια και ξεκάθαρους στόχους. 

«Δεν περίμενα να είναι τόσο απόλυτη η επιτυχία, αλλά περίμενα να τα πάω καλά», πρόσθεσε ενώ επεσήμανε πως το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ήταν η πρώτη του επιλογή. Ο Λούκας, πήρε μικρή αναβολή και θα παρουσιαστεί αύριο στην Εθνική Φρουρά, διότι όπως εξήγησε συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό βιολογίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αρμενία, στον οποίο έλαβε δεύτερη θέση έπαινο. 

Πάντως σε σχέση με τα σχέδια του για το μέλλον, ο τελειόφοιτος του Λυκειου Κολοσσιού, εξήγησε πως θα δηλώσει και για τη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ακολούθως θα κάνει τις επιλογές του.

Με την χαρά, αλλά και την περηφάνια για το αποτέλεσμα που εξασφάλισε, διάχυτα στον τόνο της φωνής του, μίλησε στον REPORTER για την επιτυχία του στις Παγκύπριες Εξετάσεις, ο Μάρκος Καλαβάς, ο οποίος θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο κλείνει ένα μεγάλο κύκλο.

«Νιώθω ότι δικαιώθηκα για τη δουλειά που έκανα, ότι έβγαλα τον εαυτό μου ασπροπρόσωπο. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια και στους υπόλοιπους πρωτεύσαντες που κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέση, ειδικά αυτή τη χρονιά, που ήταν αρκετά δύσκολη, λόγω της πανδημίας και των εξετάσεων».

Σχολιάζοντας το θεσμό των εξετάσεων ανά τετράμηνο, ο Μάρκος υπέδειξε πως είναι αρκετά καλός θεσμός, αλλά χρειάζεται ρύθμιση. «Κι εγώ και οι συμμαθητές μου, νιώθουμε ότι μας κούρασε ψυχολογικά, αλλά νιώθω ότι μας βοήθησε κιόλας, επειδή για τις Παγκύπριες κάναμε μία επανάληψη».

Το γεγονός ότι παρακολουθούσε μαθήματα στον Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής τον βοήθησε να εξασφαλίσει αυτή τη θέση. Ωστόσο, τονίζει πως θέλει να μελετήσει τις επιλογές που του προσφέρει η Ελλάδα και αναλόγως θα επιλέξει τη σχολή που του ταιριάζει περισσότερο.

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»