Εστιάζουν στο νέο κύμα πανδημίας οι ειδικοί-Μελετούν Κένταυρο, αναμένουν εμβόλια

Σε μια διαφορετική φάση, όπως αυτή που γνωρίσαμε κατά τη διάρκεια των δυόμισι χρόνων πανδημίας, έφερε τις χώρες της Ευρώπης όπως και την Κύπρο, το νέο κύμα θετικών περιστατικών κορωνοϊού. Πρόκειται για μια φάση, κατά την οποία οι χώρες έχουν την γνώση και τα εργαλεία, για να καταπολεμήσουν τις υποπαραλλαγές της Όμικρον, αλλά και να προετοιμαστούν σωστά για τους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εισήγηση για SafePass 24 ωρών σε νοσοκομεία-Οι αποφάσεις ειδικών και υπ. Υγείας

Τα πιο πάνω δεδομένα, αλλά και το γεγονός πως στην χώρα μας δεν έχει παρατηρηθεί μεγάλος αριθμός σοβαρά νοσούντων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που οδήγησε τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) και τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χαζτηπαντέλα, στην απόφαση να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), για περαιτέρω προώθηση της σύστασης για χορήγηση της δεύτερης ενισχυτικής δόσης (4η) σε άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και σε ηλικιωμένους. Παράλληλα, αποφασίστηκε διενέργεια τεστ αυτοδιάγνωσης (self test), πριν και μετά από επισκέψεις σε χώρους συγχρωτισμού και η εισήγηση για διαφοροποίηση της υποχρέωσης SafePass σε επισκέπτες σε νοσοκομεία και κλειστές δομές από 48ωρες σε 24ωρες, πρόταση που αναμένεται να οδηγηθεί προς έγκριση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι ειδικοί φαίνεται πως εστιάζουν περισσότερο στην ύπαρξη ενός νέου κύματος το Φθινόπωρο και τους χειμερινούς μήνες, κατά τους οποίους οι ιατρικές υπηρεσίες θα έχουν να αντιμετωπίσουν το συνδυασμό γρίπης και των υποπαραλλαγών, με την ελπίδα να μην εμφανιστεί κάποια νέα άγνωστη παραλλαγή, την ώρα μάλιστα που οι ξένοι επιδημιολόγοι κάνουν αναφορά σε μια νέα, πιο μεταδοτική παραλλαγή, η οποία ονομάστηκε “Κένταυρος” (Centaurus).

Η υποπαραλλαγή “Κένταυρος” του κορωνοϊού, με την επιστημονική ονομασία BA.2.75, είναι σύμφωνα με το μέλος της ΣΕΕ και σύμβουλο του Υπουργείου Υγείας, δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά, υποπαραλλαγή, που προβληματίζει και θα συνεχίσει να προβληματίζει, όπως όλες οι υποπαραλλαγές του ιού, ωστόσο όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER, «πρόκειται για ένα καλύτερο σενάριο από το να προκύψει μια διαφορετική υποπαραλλαγή η οποία θα έχει τα άλλα χαρακτηριστικά ή ίσως ακόμα και αλλαγή στη δομή, η οποία θα διαφεύγει της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια. Όσο οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση,  δηλαδή της μεταδοτικότητας, είναι πολύ καλύτερο από το να έχουμε ένα τελείως διαφορετικό στέλεχος που θα είναι και πιο παθογόνο».

Αυτή η υποπαραλλαγή που έχει εμφανιστεί πρώτα στην Ινδία και πλέον έχει εντοπιστεί σε άλλες επτά χώρες-μεταξύ αυτών και το Ηνωμένο Βασίλειο- δεν είναι η μοναδική που έχει προκαλέσει ανησυχία ή που έχει αναφερθεί και παρακολουθείται, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αλλά του εναντίον, σύμφωνα με τη δρ Πανά, υπήρξαν και άλλες τέτοιες «παραλλαγές ανησυχίας», όπως αποκαλούνται, ενώ αναμένεται η επιδημιολογική εικόνα να αλλάξει τις επόμενες 20 ημέρες. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιες τέτοιες, παραλλαγές που έχουν δημιουργήσει ανησυχία αλλά έχουμε ακόμη δρόμο για να πούμε εάν έχει τάση επικράτησης γιατί γίνεται ένας αγώνας δρόμου από τα στελέχη του κορωνοϊού, για το πιο θα επικρατήσει. Την ίδια ώρα όμως, πρέπει να ελέγχουμε τα στελέχη που καταγράφονται στην κοινότητα και την εξέλιξή τους».

Επίσης, η πλειοψηφία των επιδημιολόγων εκφράζει τη θέση πως όλα τα χαρακτηριστικά των παραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 δεν ανησυχούν, αφού δεν προκαλούν σοβαρή νόσηση ασθενών και πως θα πρέπει να στηριχθούν στα υπάρχοντα εργαλεία. Όπως είπε η δρ Πανά «εάν είχαμε άλλη παραλλαγή, εάν το ποσοστό της ανοσίας ήταν διαφορετικό και εάν ήταν χειμώνας θα έπρεπε να δρούσαμε διαφορετικά. Οι περισσότερες χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, ανεβαίνουν στους δείκτες θετικότητας και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορυφή του κύματος και δεν αναμένεται να κρατήσει αρκετά, όπως τα πρώτα κύματα που κρατούσαν μήνες. Η φάση αναμένεται να κρατήσει λιγότερο και θα ξεφουσκώσει, τουλάχιστον σε 20 ημέρες. Έχουμε όλα τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε την υπάρχουσα κατάσταση, όπως είναι τα δύο φάρμακα, τα οποία έχουμε στη φαρέτρα μας και τα οποία μειώνουν σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και το γεγονός πως έχουμε στα χέρια μας, επίσημη σύσταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων, δια στόματος επιτρόπου Υγείας,  για προώθηση της δεύτερης ενισχυτικής δόσης σε ευπαθείς και υπερήλικες. Αυτά τα τρία βήματα, όπως και η αύξηση διαθέσιμων κλινών covid στα νοσηλευτήρια μας, θα επέλθει ισορροπία  ώστε να μην δεχθεί πίεση το σύστημα υγείας μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εισηγήσεις με το βλέμμα στο Φθινόπωρο-Τα τεστ και η δεύτερη ενισχυτική δόση

Αβεβαιότητα για το πότε έρχονται τα νέα εμβόλια

Στο επίκεντρο για το επόμενο διάστημα, πέραν της ανάγκης για εμβολιασμό με τη δεύτερη ενισχυτική δόση, θα βρεθούν και τα νέα εμβόλια, αφού προτεραιότητα, από την αρχή αυτής της πανδημίας έχει η προστασία των ευάλωτων ατόμων κάθε ηλικία και των ηλικιωμένων.

Η σημαντικότητα πλέον του εμβολιασμού αυτών των ατόμων, είναι καίριας σημασίας και όπως εξηγεί μιλώντας στον REPORTER, ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρ Χρίστος Πέτρου, τόσο οι αναλύσεις των ECDC και EMA όσο και του ΠΟΥ, δείχνουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια συνεχίζουν να κρατούν του πολίτες –ειδικά τους ηλικιωμένους και ευάλωτους- μακριά από την βαριά νόσηση και από τα νοσοκομεία. «Είναι δηλαδή εξαιρετικά αποτελεσματικά στη μείωση των νοσηλειών, της σοβαρής νόσησης και θανάτων, από τις νέες παραλλαγές. Οι  ECDC και EMA  συστήνουν,  τη χορήγηση της δεύτερης ενισχυτικής δόσης των υφιστάμενων εμβολίων σε άτομα άνω των 60 και ευπαθείς κάθε ηλικίας, τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την προηγούμενη, με προτεραιότητα σε αυτούς που έλαβαν την 1η ενισχυτική πριν από περισσότερο από έξι μήνες. Δυστυχώς τα νούμερα είναι εξαιρετικά χαμηλά στην Κύπρο, από τα άτομα άνω των 60 ετών, που έλαβαν  την ενισχυτική δόση, γιατί είναι λιγότερο από το 20% , του αριθμού των δικαιούχων. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης, σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών που δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου».

Την ίδια ώρα, η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί για το πότε θα εγκριθούν τα προσαρμοσμένα σε νέα στελέχη εμβόλια, κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη για χορήγηση της δεύτερης ενισχυτικής δόσης στους άνω των 60 και στις ευπαθείς ομάδες. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), σύμφωνα με τον δρ Χρίστο Πέτρου, ανακοίνωσε πως η πιθανή έγκριση των προσαρμοσμένων σε νέα στελέχη εμβόλια θα είναι έτοιμα, τον Σεπτέμβριο. «Και προφανώς η διάθεσή τους αργότερα. Το νέο εμβόλιο θα είναι, μαθαίνουμε, διδύναμο, θα πιάνει δηλαδή το αρχικό στέλεχος του ιού και ένα στέλεχος της Όμικρον. Ο ιός, ωστόσο, αλλάζει και είναι δυνατόν όταν βγει το προσαρμοσμένο εμβόλιο να είναι ήδη σε κάποιο βαθμό ξεπερασμένο. Μέχρι τώρα είχαν προσανατολιστεί στο στέλεχος Όμικρον 1, όμως πλέον η ανάγκη είναι για τα στελέχη Όμικρον 04-05. Δεν αποκλείεται να κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο, στα μέσα του Φθινοπώρου, που να αντιμετωπίζει τον αρχικό ίο και το στέλεχος και αργότερα ένα τρίτο που να είναι έναντι του αρχικού ιού. Πάντως μια τουλάχιστον εταιρεία ανακοίνωσε πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα του υπό δοκιμή εμβολίου που περιέχει τον αρχικό ίο, της Όμικρον και τα νέα στελέχη της».

Τα δεδομένα από τα στοιχεία που προκύπτουν από τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό, οδηγούν τους ειδικούς στο να ακολουθούν την ίδια πρακτική και για το εμβόλιο της γρίπης. «Υπάρχει μια πλατφόρμα διδύναμου ή πολύδύναμου εμβολίου και να αλλάζει κάποιο στέλεχος ώστε να αντιμετωπίζει και το στέλεχος που επικρατεί. Φυσικά ο μεγάλος στόχος είναι η ανάπτυξη εμβολίων που να παρέχουν αποστειρωτική ανοσία, δηλαδή να αποτρέπουν την μόλυνση», εξηγεί ο δρ. Πέτρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σύσταση για τέταρτη δόση από ECDC και ΕΜΑ-Ποιους αφορά

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ