Ενώπιον της Ολομέλειας οι γάμοι σε αρχαία μνημεία-Οι ποινές στους παραβάτες

Ενώπιον της τελευταίας Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, πριν την ολοκλήρωση των εργασιών για τους καλοκαιρινούς μήνες, οδηγούνται οι κανονισμοί για τους γάμους σε ιστορικούς χώρους και αρχαία μνημεία, αφού η Επιτροπή Μεταφορών είχε επανεξετάσει τους κανονισμούς, μετά την επιστροφή τους, τον περασμένο Ιούνιο.

Όπως αναφέρεται στην ολοκληρωμένη έκθεση που αποστάλθηκε από την Επιτροπή, σκοπός των προτεινόμενων κανονισμών, οι οποίοι εκδίδονται δυνάμει του άρθρου 35 του περί Αρχαιοτήτων Νόμου, είναι η τροποποίηση των περί Αρχαιοτήτων Κανονισμών, ώστε να καταργηθούν τα τέλη εισόδου σε αριθμό μουσείων που υπάγονται στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, να επεκταθεί η δυνατότητα ελεύθερης εισόδου σε αρχαία μνημεία σε οικογένειες με τρία παιδιά και συνταξιούχους και να δοθεί η δυνατότητα τέλεσης πολιτικών γάμων σε καθορισμένα μουσεία και αρχαία μνημεία έναντι καταβολής τέλους για παραχώρηση χρήσης των εν λόγω χώρων.

Στο πλαίσιο της εξέτασης των υπό συζήτηση κανονισμών oι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων δημοτικών αρχών και των φορέων του τουριστικού τομέα εξέφρασαν τις ακόλουθες επιφυλάξεις/εισηγήσεις αναφορικά με τη δυνατότητα τέλεσης πολιτικών γάμων σε καθορισμένα μουσεία και αρχαία μνημεία:

1. Τα προτεινόμενα τέλη για τη χρήση των εν λόγω χώρων είναι αποτρεπτικά υψηλά.

2. Ο προτεινόμενος μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός παρευρισκομένων σε τελετές στους χώρους αυτούς, ο οποίος ορίζεται στα τριάντα άτομα, είναι ιδιαίτερα χαμηλός και ως εκ τούτου εισηγήθηκαν αύξηση του αριθμού στα πενήντα άτομα.

3. Η προτεινόμενη πρόνοια σύμφωνα με την οποία οι τελετές πολιτικού γάμου θα διεξάγονται κατά τις ώρες λειτουργίας των καθορισμένων μουσείων και αρχαίων μνημείων χρήζει τροποποίησης, ώστε να επιτρέπεται η τέλεσή τους και εκτός ωρών λειτουργίας έναντι αυξημένου τέλους χρήσης.

Ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων εξήγησε στην Επιτροπή ότι τα τέλη για την παραχώρηση χρήσης των σχετικών μουσείων και αρχαίων μνημείων έχουν καθοριστεί λαμβανομένων υπόψη τόσο του ενδεδειγμένου προς αυτά σεβασμού όσο και της ανάγκης προστασίας και συντήρησής τους.  Ο ίδιος σημείωσε περαιτέρω ότι η προϋπόθεση για την τέλεση των πολιτικών γάμων εντός των ωρών λειτουργίας των καθορισμένων χώρων συνάδει με τη μέχρι σήμερα πρακτική στον τομέα του γαμήλιου τουρισμού και ότι σε κάθε περίπτωση οι εν λόγω χώροι λειτουργούν μέχρι αργά το απόγευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γάμοι με φόντο κάστρα και μουσεία-Πόσο θα κοστίζουν και ο αριθμός των καλεσμένων

Η εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Τουρισμού ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία του Υφυπουργείου Τουρισμού οι παρευρισκόμενοι σε τελετές πολιτικού γάμου οι οποίες διεξάγονται στο πλαίσιο γαμήλιου τουρισμού ανέρχονται κατά μέσο όρο σε είκοσι πέντε άτομα και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να επηρεαστούν οι γάμοι αυτοί από τον προτεινόμενο στους υπό συζήτηση κανονισμούς μέγιστο αριθμό παρουσίας των τριάντα ατόμων.

Πρόσθετα με τα πιο πάνω, οι εκπρόσωποι του δήμου Λευκωσίας και της ΕΤΑΠ Λευκωσίας εισηγήθηκαν την τροποποίηση των υπό συζήτηση κανονισμών, ώστε να προστεθούν στον κατάλογο των καθορισμένων μνημείων για σκοπούς τέλεσης πολιτικών γάμων η Πύλη Αμμοχώστου και η αίθουσα «Καστελιώτισσα». 

Η εκπρόσωπος του Τμήματος Αρχαιοτήτων, σχολιάζοντας την πιο πάνω εισήγηση, εξήγησε στην επιτροπή ότι τόσο η Πύλη Αμμοχώστου όσο και η αίθουσα «Καστελιώτισσα» αποτελούν πολύ σημαντικής αρχαιολογικής σημασίας χώρους, στους οποίους κρίθηκε ότι δεν ενδείκνυται η τέλεση πολιτικών γάμων, ενώ αναφέρθηκε και σε αρνητικές συνέπειες που υπέστησαν τα δύο μνημεία από την τέλεση γάμων κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Κατά την κατ’ άρθρον συζήτηση των κανονισμών, την επιτροπή απασχόλησε το προτεινόμενο ύψος της ποινής, σε περίπτωση παράβασης των προνοιών των κανονισμών που αφορούν στην τέλεση πολιτικών γάμων σε μουσεία και αρχαία μνημεία, το οποίο θεωρήθηκε από μέλη της επιτροπής ότι δεν είναι αποτρεπτικό και ως εκ τούτου εισηγήθηκαν την αύξησή του. 

Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι, χωρίς να διατυπώσουν οποιαδήποτε διαφωνία επί της εν λόγω εισήγησης, εξέφρασαν την άποψη ότι, σε περίπτωση ενδεχόμενης αύξησης της προτεινόμενης ποινής, αυτή δεν πρέπει να είναι τέτοια που να εμποδίζει την προσέλκυση γαμήλιου τουρισμού γενικά στη Δημοκρατία.

Μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν επίσης, κατ’ αναλογίαν αντίστοιχης πρόνοιας των κανονισμών για άλλες επιτρεπόμενες χρήσεις αρχαίων μνημείων, την περαιτέρω τροποποίηση των κανονισμών, ώστε να συμπεριληφθεί στις εξουσίες του εκάστοτε διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων η εξουσία να επιβάλλει στον αδειούχο χρήσης του μουσείου ή αρχαίου μνημείου την κατάθεση εγγυητικής επιστολής ή την καταβολή εγγύησης και να κατακρατεί μέρος ή ολόκληρο το σχετικό ποσό αυτής, σε περίπτωση κατά την οποία δεν ικανοποιηθούν οι όροι, προϋποθέσεις και δεσμεύσεις που προβλέπονται στους υπό συζήτηση κανονισμούς ή που ο ίδιος ο διευθυντής έχει εξουσία να θέσει στην άδεια χρήσης του μουσείου ή αρχαίου μνημείου για σκοπούς τέλεσης πολιτικού γάμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντιδράσεις για τα πρόστιμα σε γάμους στα μνημεία-Χωρίς ρύζι και πυροτεχνήματα

Υπό το φως των πιο πάνω, η επιτροπή αποφάσισε να τροποποιήσει το κείμενο των κανονισμών, ώστε:

1. να αυξηθεί το ύψος της προτεινόμενης ποινής για παράβαση των προνοιών των κανονισμών που αφορούν στην άδεια χρήσης μουσείων ή αρχαίων μνημείων για τέλεση πολιτικών γάμων από €200 σε €750 και

2. να παρασχεθεί στον διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων η εξουσία να επιβάλλει στον αδειούχο χρήσης του μουσείου ή αρχαίου μνημείου την κατάθεση εγγυητικής επιστολής ή την καταβολή εγγύησης ύψους μέχρι €850, το οποίο ποσό δύναται να κρατήσει, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, σε περίπτωση κατά την οποία δεν ικανοποιηθούν οι όροι, προϋποθέσεις και δεσμεύσεις που προβλέπονται στους υπό αναφορά κανονισμούς ή που ο ίδιος έχει εξουσία να θέσει στη σχετική άδεια χρήσης του μουσείου ή αρχαίου μνημείου για σκοπούς τέλεσης πολιτικού γάμου.

Οι κανονισμοί είχαν τεθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση, στις 16 Ιουνίου, ωστόσο επέστρεψαν στην Επιτροπή Μεταφορών, ώστε να συζητηθεί ξανά το θέμα. Όπως αναφέρεται στη συμπληρωματική έκθεση της Επιτροπής, στο πλαίσιο της επανεξέτασης των υπό αναφορά κανονισμών την επιτροπή απασχόλησαν τα ακόλουθα:

1. Το ενδεχόμενο να προκληθούν ζημιές σε μουσεία και αρχαία μνημεία από τη χρήση τους για την τέλεση πολιτικών γάμων, για την οποία χρήση παραχωρείται άδεια με βάση την εξουσία του διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων, υπό οποιουσδήποτε όρους, προϋποθέσεις ή δεσμεύσεις κρίνει εύλογους ή αναγκαίους. 

2. Η μεθοδολογία στη βάση της οποίας υπολογίστηκε ο προβλεπόμενος μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός παρευρισκομένων σε πολιτιστικές εκδηλώσεις που διεξάγονται σε αρχαία μνημεία, καθότι ο εν λόγω αριθμός είναι μεγάλος.

3. Το προβλεπόμενο ύψος του προστίμου που θα επιβάλλεται, σε περίπτωση παράβασης των προνοιών των κανονισμών αναφορικά με την τέλεση πολιτικών γάμων σε μουσεία ή αρχαία μνημεία, ενδέχεται να μην καλύπτει τυχόν ζημιές που θα προκληθούν σε αρχαία μνημεία.

4. Η εξουσία του διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων να επιβάλλει την κατάθεση εγγυητικής επιστολής ως προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας χρήσης μουσείου/αρχαίου μνημείου για σκοπούς τέλεσης πολιτικού γάμου, καθότι η πρόνοια αυτή θα είναι πρακτικά ανεφάρμοστη, σε περίπτωση που το ενδιαφερόμενο πρόσωπο δε διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό στη Δημοκρατία.

Αναφορικά με τα πιο πάνω ζητήματα, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανέφερε τα ακόλουθα:

1. Η εξουσία του διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων να χορηγεί άδεια χρήσης μουσείων και αρχαίων μνημείων για σκοπούς τέλεσης πολιτικών γάμων, υπό οποιοσδήποτε όρους, προϋποθέσεις ή δεσμεύσεις κρίνει εύλογες ή αναγκαίες, περιλήφθηκε στους κανονισμούς με στόχο την περαιτέρω προστασία των μουσείων και αρχαίων μνημείων, σημειώνοντας ότι οι σχετικές πρόνοιες των κανονισμών αφορούν αποκλειστικά την τελετή πολιτικού γάμου και όχι δεξίωση ή άλλο εορτασμό, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των σχετικών χώρων.

2. Ο προβλεπόμενος μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός των 700 ατόμων όσον αφορά παρευρισκομένους σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου διατυπώθηκε εκ παραδρομής από το Τμήμα Αρχαιοτήτων αντί του μεγίστου επιτρεπόμενου αριθμού των 500 ατόμων, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο αντίστοιχος υπολογισμός του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων για τα υπόλοιπα αρχαία μνημεία στα οποία επιτρέπεται η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων βασίστηκε στη μέχρι σήμερα εμπειρία από εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στους σχετικούς χώρους.

3. Η πρόνοια που προβλέπει την εξουσία του διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων να επιβάλλει την κατάθεση εγγυητικής επιστολής ως προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας χρήσης μουσείου/αρχαίου μνημείου για σκοπούς τέλεσης πολιτικού γάμου προστέθηκε στους υπό αναφορά κανονισμούς από την επιτροπή κατά τη συζήτησή τους, η οποία ωστόσο είναι μη εφαρμόσιμη, σε περίπτωση που το ενδιαφερόμενο πρόσωπο το οποίο δε διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό στη Δημοκρατία.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, σε σχέση με την προβλεπόμενη ποινή για παράβαση των προνοιών που ρυθμίζουν την τέλεση πολιτικών γάμων σε μουσεία/αρχαία μνημεία, ανέφερε ότι για σκοπούς ασφάλειας δικαίου το ύψος αυτής θα πρέπει να παραμείνει όπως προβλέπεται στους προτεινόμενους κανονισμούς, ως η πρόνοια αυτή διαμορφώθηκε στο πλαίσιο της συζήτησής τους στην επιτροπή, ήτοι σε ποσό που δεν υπερβαίνει τα €750 και δεν πρέπει να κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος τυχόν προκληθείσας ζημιάς στο αρχαίο μνημείο.

Παρά τις επεξηγήσεις που δόθηκαν από τους κυβερνητικούς αρμοδίους στην επιτροπή αναφορικά με τα πιο πάνω, μέλη και μη μέλη αυτής δήλωσαν ότι εξακολουθούν να διαφωνούν με ορισμένες πρόνοιες των κανονισμών, γι’ αυτό και θα καταθέσουν γραπτές τροπολογίες κατά τη συζήτησή τους στην ολομέλεια του σώματος.        .

Η Κοινοβουλευτική Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, τροποποίησε την πρόνοια των κανονισμών η οποία καθορίζει τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό παρευρισκομένων σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου από 700 άτομα σε 500 και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των προνοιών τους κατά τη συζήτησή τους ενώπιον της ολομέλειας του σώματος.

Δειτε Επισης

Νέες παράτυπες εργασίες στον Ακάμα καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις
Στήριξη στον ΚΟΑΠ δήλωσε ο ΓΓ ΑΚΕΛ στον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών
Ο ΣΕΑΠΕΚ καλεί αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων ΑΠΕ
Νέος γύρος διαβουλεύσεων με τα κόμματα για τους χαμηλόμισθους από την Ισότητα
Η ανάγκη πάταξης αθέμιτων πρακτικών για γεωργικά προϊόντα τέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας
Μη τήρηση δεσμεύσεων και αδράνεια για το Περνέρα διαπίστωσε η Βουλή
Επαφές Επικεφαλής Επιστήμονα στο Τόκιο για συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία
Ανακαλείται μείγμα για κοτόπουλο λόγω εντοπισμού αλλεργιογόνου ουσίας (pic)
Για τα μέτρα της Κύπρου για μείωση θαλάσσιας ρύπανσης μίλησε η Υπ. Περιβάλλοντος στο OOC-9
Ειδική μέθοδος για διάγνωση οστεοπόρωσης στο Κέντρο Υγείας Έγκωμης ΟΚΥπΥ