Καλούν ιδιώτες γιατρούς για εφημερίες-Άρχισε νωρίτερα τις διαδικασίες ο ΟΑΥ

Έντονες διεργασίες άρχισαν το Υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ώστε να εξασφαλιστεί αριθμός ιδιωτών γιατρών οι οποίοι θα συνδράμουν στα εφημερεύοντα ιατρεία, με το Υπουργείο να έχει ήδη προχωρήσει σε συναντήσεις με τις εταιρείες των Προσωπικών Ιατρών και τον ΟΑΥ να αποστέλλει εγκύκλιο για δήλωση ενδιαφέροντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περισσότερες από 90 κλήσεις την πρώτη μέρα λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων

Αν και κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο οι διαδικασίες κύλησαν ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, οι εμπλεκόμενοι φορείς θέτουν ως προτεραιότητά τους, να μην κολλήσει σε κενά και παραλείψεις ο θεσμός, όπως είναι για παράδειγμα ο μειωμένος αριθμός ενδιαφέροντος από γιατρούς του δημοσίου κατά τους τρεις πρώτους καλοκαιρινούς μήνες, που θα λειτουργήσουν πιλοτικά τα κέντρα εφημερίας.

Ως εκ τούτου, ο ΟΑΥ απέστειλε την σχετική εγκύκλιο στην οποία μεταξύ άλλων υπενθυμίζει τις ώρες λειτουργίας των εφημεριών (Σάββατο 9:00-17:00 και Κυριακή/αργίες 15:00-19:00), και ζητά από τους Προσωπικούς Ιατρούς, να συμπληρώσουν το έντυπο ενδιαφέροντος, από το Σάββατο 23 Ιουλίου και μετέπειτα.

Παρόλα αυτά, από την εγκύκλιο προκύπτουν διάφορα ερωτήματα όσον αφορά όχι μόνο την ημερομηνία για επίδειξη ενδιαφέροντος αλλά και για την μισθοδοσία, αφού οι ιδιώτες γιατροί όπως είχε αποφασιστεί θα άρχιζαν τις εφημερίες τους τον Οκτώβριο, μετά την εξεύρεση από τον ΟΑY των κατάλληλων χώρων. Ερώτημα, προκύπτει και σε ότι αφορά τον μισθό που θα λαμβάνουν, αφού όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «η αμοιβή αναφορικά με την υποδομή θα συζητηθεί αναλόγως της διαθεσιμότητας προσωπικού του κάθε ιατρείου, εφόσον υποβληθεί η δήλωση ενδιαφέροντος».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, η εγκύκλιος αποστάλθηκε με αφορμή τις ασάφειες που προέκυψαν για τον αριθμό των γιατρών του δημοσίου που θα είναι διαθέσιμοι μέχρι τον Σεπτέμβριο. Έτσι, με αυτό τον τρόπο ο ΟΑΥ θέλησε να χαρτογραφήσει την κατάσταση, να καταγράψει πόσοι γιατροί θα δηλώσουν ενδιαφέρον, σε ποιες πόλεις για να γίνει προγραμματισμός, ώστε να μην υπάρξουν κενά και ο θεσμός να προχωρήσει κανονικά.

Όσον αφορά την μισθοδοσία, ο ΟΑΥ διατίθεται να προσφέρει μισθό ανάλογα με τον χώρο και τα ιατρεία που θα είναι διαθέσιμα να εφημερεύσουν, εάν δηλαδή διαθέτουν γραμματειακό προσωπικό και νοσηλευτικό, ενώ η αμοιβή θα είναι άλλη για τον γιατρό και άλλη για την υποδομή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ικανοποίηση υπ. Υγείας για εφημερεύοντα ιατρεία-Αναμένεται περισσότερη ανταπόκριση αύριο

Σημειώνεται πως, της εγκυκλίου είχε προηγηθεί συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους εκπροσώπους των εταιρειών των ιδιωτιών γιατρών (Εταιρεία Παθολογίας, Εταιρεία Προσωπικών Ιατρών, Εταιρεία Γενικής Ιατρικής), ενώ αναμένεται να συναντηθεί και με τους εκπροσώπους της Παιδιατρικής Εταιρείας.

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Εταιρείας Παθολογίας, δρ Ανδρέα Ιωάννου, συζητήθηκαν κάποιοι προβληματισμοί και αποφασίστηκε όπως αποσταλθεί η συγκεκριμένη εγκύκλιος από τον ΟΑΥ, ώστε να διαφανούν οι ανάγκες και ο αριθμός των ιδιωτών συναδέλφων, οι οποίοι θα δείξουν ενδιαφέρον.

Παράλληλα, όπως είπε στον REPORTER ο δρ Ιωάννου, διαφάνηκε πως «οι γιατροί του δημοσίου δεν είναι αρκετοί για να καλύψουν όλους τους μήνες του καλοκαιριού και ίσως μέσα από το ενδιαφέρον που θα δείξουν ιδιώτες γιατροί να καταφέρουμε να κρατήσουμε τον θεσμό, μέχρι την πλήρη εφαρμογή του. Καταλαβαίνουμε, ότι υπάρχουν προβληματισμοί από τους συναδέλφους για το κατά πόσον θα μπορούν να εφημερεύσουν στα ιατρεία τους, αλλά θα γνωρίζουμε τον αριθμό των ενδιαφερομένων και από εκεί και πέρα θα ακολουθήσουν συζητήσεις, σχετικά με την οργάνωση και τις αποζημιώσεις των γιατρών.  Η εφημερία, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την επέκταση της λειτουργίας του ιατρείου ενός γιατρού και αφού στην πορεία, σύμφωνα με την νομοθεσία, θα επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχεί».

Οι όποιες, ενστάσεις και προβληματισμοί υπάρχουν από τους ιδιώτες γιατρούς, σύμφωνα με τον δρ Ιωάννου, θα πρέπει να εξαλειφθούν, καθώς ο θεσμός θα πρέπει να προχωρήσει και θα πρέπει να εξευρεθούν οι απαραίτητες λύσεις. «Τα ιατρεία, δεν πρόκειται να γίνουν μίνι πρώτες βοήθειες και αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει τα προβληματίζει. Ο θεσμός αυτός, θα πρέπει να εξεταστεί, να αξιοποιηθεί ορθά και να γνωστοποιηθεί από τους συναδέλφους».

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις των γιατρών, ο πρόεδρος της Εταιρείας Παθολογίας, εξήγησε πως από τη στιγμή που συμφωνήθηκε από τον ΟΑΥ ότι θα πληρώνονται ξεχωριστά, ιατροί, νοσηλευτές και το γραμματειακό προσωπικό, αυτό που παραμένει είναι να ελεγχθούν οι ενδιαφερόμενοι και να προχωρήσουν σε συμφωνία.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την απόφαση στην οποία κατέληξαν οι εμπλεκόμενοι φορείς, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ ), εάν δεν καταγραφεί ικανοποιητικός αριθμός ιδιωτών γιατρών που θα μπορούν να εργαστούν στα ιατρεία τους σε εφημερίες, θα πρέπει να προχωρεί τις διαδικασίες με το πλάνο εντοπισμού των κατάλληλων χώρων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τους ιδιώτες γιατρούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εφήμερες λύσεις για τα εφημερεύοντα-Έμειναν στα «θα», παρατείνουν τα προβλήματα

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας