Έπεσαν οι υπογραφές για τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων

Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και των γιατρών για την εφαρμογή του προγράμματος, απογευματινής εργασίας στα δημόσια νοσηλευτήρια, με στόχο να τεθούν σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν απέκλεισε αύξηση των σημείων δειγματοληψίας ο Χατζηπαντέλα-Αποφασίζουν με ΣΕΕ

Κατά τον χαιρετισμό του στη δημοσιογραφική διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, είπε πως πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα και μια ακόμη σημαντική συμφωνία που υπογράφουμε με τις συντεχνίες των γιατρών και νοσηλευτών.

Πρόσθεσε πως, «είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που χαιρετίζω τη συμφωνία αυτή, που επιτεύχθηκε μέσα από εποικοδομητικό και προσωπικό διάλογο όλων των εμπλεκομένων φορέων για τη λειτουργία του προγράμματος που θα περιλαμβάνει τόσο τη λειτουργία των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων, όσο την διεκπεραίωση χειρουργικών επεμβάσεων και επεμβατικών προσπελάσεων».

Ο κος Χατζηπαντέλα είπε τέλος πως «είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο των στρατηγικών του επιδιώξεων, για ορθολογική διαχείριση των δαπανών και του ανθρώπινου δυναμικού στη Δημόσια Υγεία, με στόχο την αύξηση του εύρους και της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας και τη μείωση των λιστών αναμονής, είχε αναπτύξει και υλοποιήσει για τέσσερα χρόνια από το 2016 έως και τις 31 Ιανουαρίου του 2020, Πιλοτικό Πρόγραμμα με σκοπό τη μείωση των λιστών αναμονής, με την προσφορά περίθαλψης και υπηρεσιών υγείας πέραν των 282,080 ασθενών. Σήμερα, με την υπογραφή της Συμφωνίας με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, για τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων κατά τις απογευματινές ώρες, που θα αφορούν προγραμματισμένα περιστατικά, έχω την πεποίθηση, ότι οι οποιεσδήποτε λίστες αναμονής έχουν δημιουργηθεί μετά τη λήξη του Πιλοτικού Προγράμματος του Υπουργείου Υγείας τον Ιανουάριο του 2020 και των ιδιαίτερων συνθηκών που προκλήθηκαν στα Κρατικά Νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ κατά τη διαχείριση της Πανδημίας COVID-19, θα μειωθούν και θα εκμηδενιστούν και πάλι και οι πολίτες μας θα εξυπηρετούνται όσο το  δυνατό καλύτερα και έγκαιρα».

Οι στόχοι

Από πλευράς του, ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Κύπρος Σταυρίδης είπε πως μέσα στα πλαίσια της διοικητικής και οικονομικής αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και της βελτίωσης της λειτουργίας, με στόχο τη δημιουργία ανταγωνιστικών και ευέλικτων νοσηλευτηρίων ο  Οργανισμός, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις γιατρών και νοσηλευτών, προχώρησε στη συμφωνία.

Εξήγησε πως «οι στόχοι του προγράμματος αυτού, είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και η αύξηση της προσβασιμότητας τους σε υπηρεσίες υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια, η μείωση των λιστών αναμονής, εκεί και όπου υπάρχουν, εσωτερικών και εξωτερικών ασθενών ανάλογα με τη σοβαρότητά της κατάστασης του ασθενή. Επίσης, πιο αποτελεσματική χρήση των υποδομών και του εξοπλισμού των νοσηλευτηρίων».

Οι συντεχνίες

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Κλάδου ιατρών και διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ, Μωυσής Λάμπρου, εξέφρασε την ευαρέσκειά του σε σχέση με την υπογραφή της συμφωνίας και ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας και τη ΓΔ του Υπουργείου για τη συμβολή τους.

Σημείωσε πως «παρόλο που η πρόσκληση σήμερα γράφει, πρόεδρος της συντεχνίας ΠΑΣΥΔΥ, θα παρακαλούσα να θυμάστε ότι ο τίτλος δεν έχει για εμάς, καμία σημασία, δεν έχουμε ούτε μανδύα ούτε καπέλο, είμαστε και θα είμαστε πάντα γιατροί».

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, ανέφερε πως «όταν υπάρχει θέληση και όταν καθίσουμε στο τραπέζι και καταθέσουμε τις παραμέτρους μας στις πλείστες φορές έχει αποτέλεσμα. Στόχος μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του Κύπριου ασθενή, και ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στις συζητήσεις ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία. Από εδώ και πέρα θα εργαστούμε.

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»