Πυρά καταναλωτών κατά αρμοδίων-«Αύξηση 24% στο λογαριασμό του ρεύματος»

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών επαναφέρει την εισήγηση για επιβολή ανώτατης τιμής στο ρεύμα και ειδική φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα και διερωτάται γιατί οι αρμόδιοι και κάποια κόμματα δεν τοποθετούνται και επιλέγουν την σιωπή.

Σε ανακοίνωση αναφέρει ότι  τιμή του ρεύματος για την περίοδο Ιουνίου -  Ιουλίου 2022 είναι αυξημένη  κατά 71% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και ότι τον τον Ιούνιο / Ιούλιο 2022, οι καταναλωτές θα πληρώσουν 24% περισσότερα από ότι πλήρωσαν στον προηγούμενό τους λογαριασμό.

Ο Σύνδεσμος σε ανακοίνωση αναφέρει πως με την επιβολή ανώτατης τιμής στην τιμή πώλησης του ρεύματος, αυτή η μεγάλη αύξηση του 24% θα μπορούσε να ανασταλεί, έστω και προσωρινά.

Αναφέρει εξάλλου ότι τα απροσδόκητα κέρδη από τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, υπολογίζονται στα 7 500 000 ευρώ και το Κράτος "παρουσιάζεται απρόθυμο να τα φορολογήσει και τα έσοδα από τη φορολόγηση να επιστραφούν στη μερίδα των καταναλωτών που σήμερα πραγματικά διεξάγει αγώνα επιβίωσης".

Υπενθυμίζεται πως στην πρόσφατη κρίσιμη σύσκεψη στο Προεδρικό που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας και των ηγεσιών της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και της ΡΑΕΚ, στο μικροσκόπιο τέθηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η μείωση των τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο, κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε εν εκτάσει η στρατηγική που ακολουθείται με τη συνεργασία των εμπλεκομένων μερών, η οποία εξελικτικά θα συμβάλει στις προσπάθειες της Κυβέρνησης να εφαρμοστούν βιώσιμες λύσεις που θα αντιμετωπίζουν τις συνεχιζόμενες πιέσεις που προκαλεί η νέα παγκόσμια οικονομική κρίση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στη σύσκεψη τονίστηκε πως βασικό πυλώνα της στρατηγικής αποτελεί η επιτάχυνση της απεξάρτησης της Κύπρου από τα συμβατικά καύσιμα σε συνδυασμό με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί και τα Σχέδια χορηγιών που παραχωρήθηκαν ή είναι σήμερα ανοιχτά στο κοινό ή προγραμματίζεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Ως αποτέλεσμα της σύσκεψης λήφθηκαν οι εξής αποφάσεις:

  • Με τη συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων να επισπευσθούν οι επενδυτικές δραστηριότητες της ΑΗΚ για την αναβάθμιση του δικτύου του οργανισμού με τρόπο που θα το καθιστούν περισσότερο αποδοτικό και ευέλικτο. 
  • Συμφωνήθηκε όπως ενισχυθεί η στελέχωση της ΑΗΚ, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αναβάθμισης του δικτύου του Οργανισμού. 
  • Στο πλαίσιο των πολιτικών της πράσινης μετάβασης που προωθεί   η Κυβέρνηση, θα αξιοποιηθεί από ευρωπαϊκά ταμεία, κονδύλι ύψους 80 εκ. Ευρώ για επενδύσεις σε μεγάλα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. 

Τα τρία πιο πάνω μέτρα θα επιτρέψουν την ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό  μίγμα της Κύπρου και ως εκ τούτου θα υπάρξουν περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

  • Θα μελετηθεί από τα Υπουργεία Ενέργειας, Οικονομικών και τη ΡΑΕΚ το ενδεχόμενο πιθανής επιβολής φορολογίας ή τέλους σε τυχόν υπερκέρδη παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  • Θα αξιολογηθούν νέα μετρά που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, μετά τη λήξη των υφιστάμενων μέτρων που λήγουν στις 31 Αυγούστου, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής παραχώρησης κουπονιών σε οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά προς αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, σύμφωνα και με την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έδωσε κατευθύνσεις προς τα κράτη – μέλη για ανακούφιση των καταναλωτών από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα.
  • Όσον αφορά την αύξηση του ποσοστού ΑΠΕ που παράγεται από την ΑΗΚ, θα καταρτιστεί σχέδιο από τους διαχειριστές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού το οποίο θα υποβληθεί στη ΡΑΕΚ για έγκριση. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο πλάνο συμμετοχής της ΑΗΚ στις ΑΠΕ.
  •  Διενέργεια εκστρατείας διαφώτισης και ενημέρωσης του κοινού όσον αφορά τις επιλογές και τους τρόπους που θα οδηγήσουν σε  εξοικονόμηση ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα μέτρα για μείωση των λογαριασμών της ΑΗΚ-Σκέψεις για κουπόνια σε πολίτες

Δειτε Επισης

Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Ανάγκη βελτίωσης νομοθεσίας για Nέο Σύστημα Διορισίμων-Αναμένεται συνάντηση ΟΛΤΕΚ με ΥΠΑΝ
Απεργούν οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι-Ζητούν αυξήσεις μισθών, ωφελήματα και Συλλογική Σύμβαση
Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα ο προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ-Αρχίζει έλεγχο το ΥΠΑΝ
Μιχαηλίδου: Χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας
Προβληματίζουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Δεν επηρεάστηκε ο τουρισμός στην Κύπρο
Άνοδος σχεδόν 10% στις τουριστικές αφίξεις τον Μάρτιο
Παίρνει θέση το Τμήμα Δασών-«Συντήρηση μόνο οδικού δικτύου στον Ακάμα»
Δωρεάν είσοδο σε μνημεία για την Πέμπτη εξήγγειλε το Τμήμα Αρχαιοτήτων
Για ενίσχυση διμερούς συνεργασίας συζήτησαν οι υπουργοί Γεωργίας Κύπρου και Ελλάδας