Σάββατο 13 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Ανακοινώθηκε η λειτουργεία των εφημερευόντων ιατρείων-Όλες οι πληροφορίες

  07/07/2022 11:25
Ανακοινώθηκε η λειτουργεία των εφημερευόντων ιατρείων-Όλες οι πληροφορίες

Ανακοινώθηκε η λειτουργεία των εφημερευόντων ιατρείων-Όλες οι πληροφορίες

  07/07/2022 11:25

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη της λειτουργίας των υπηρεσιών εφημερίας προσωπικού ιατρού στο ΓεΣΥ κατά το Σαββατοκύριακο και τις δημόσιες αργίες. Οι υπηρεσίες εφημερίες θα αρχίσουν τη λειτουργία τους το Σάββατο 9 Ιουλίου 2022. 

Τα εφημερεύοντα ιατρεία θα λειτουργούν τα Σάββατα για οκτώ ώρες (09:00-17:00) και τέσσερις την Κυριακή και αργίες (15:00-19:00).

Τι είναι οι υπηρεσίες εφημερίας ΠΙ

Οι υπηρεσίες εφημερίας προσωπικού ιατρού παρέχονται σε ενήλικες και παιδιά οι οποίοι είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ. Περιλαμβάνουν την παροχή φροντίδας υγείας από ΠΙ ενηλίκων και παιδίατρους σε περιβάλλον πρωτοβάθμιου ιατρείου και αφορούν έκτακτα προβλήματα υγείας που προκύπτουν τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. 

Οι δικαιούχοι μπορούν να απευθυνθούν στις υπηρεσίες εφημερίας όταν παρουσιάζουν κάποιο από τα ακόλουθα: 

  • οξεία έναρξη ανησυχητικών συμπτωμάτων
  • απότομο και έντονο πόνο
  • επιδείνωση συμπτωμάτων σοβαρής χρόνιας ασθένειας
  • υψηλό πυρετό που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα

Οι δικαιούχοι δεν πρέπει να απευθύνονται στις υπηρεσίες εφημερίας ΠΙ στις πιο κάτω περιπτώσεις:

  • για προϋπάρχουν ιατρικές καταστάσεις
  • για έκδοση επαναλαμβανόμενων συνταγών
  • για έκδοση παραπεμπτικών σε άλλες υπηρεσίες του ΓεΣΥ
  • για περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος δεν είχε χρόνο να επισκεφθεί τον Προσωπικό Ιατρό του

Επιπρόσθετα, στις υπηρεσίες εφημερίας ΠΙ δεν θα πραγματοποιούνται αιματολογικές αναλύσεις, ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις, αλλαγές πληγών ή συρραφή τραυμάτων.

Τρόπος πρόσβασης στις υπηρεσίες εφημερίας ΠΙ:

Για να λάβουν υπηρεσίες από προσωπικό ιατρό των υπηρεσιών εφημερίας, οι δικαιούχοι επικοινωνούν τηλεφωνικώς με τις υπηρεσίες εφημερίας ΠΙ της επαρχίας τους κατά τις ώρες λειτουργίας των υπηρεσιών εφημερίας. Κατόπιν αξιολόγησης του προβλήματος υγείας και εφόσον κριθεί αναγκαίο, διευθετείται ραντεβού εντός της ημέρας και των ωρών λειτουργίας των υπηρεσιών εφημερίας. Τονίζεται ότι, για την εύρυθμη εξυπηρέτηση των δικαιούχων, οι υπηρεσίες λειτουργούν μόνο με προγραμματισμένα ραντεβού.

Όσον αφορά τις υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν ως εφημερεύοντα σε κάθε επαρχία για ενήλικες είναι οι εξής:

Λευκωσία- Κέντρο Υγείας Λατσιών

Λεμεσός- Κέντρο Υγείας Λινόπετρας

Λάρνακα-Παλαιό νοσοκομείο Λάρνακας

Αμμόχωστος- Κέντρο Υγείας Αμμοχώστου

Πάφος- Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Οι υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν ως εφημερεύοντα σε κάθε επαρχία για παιδιά είναι οι εξής:

Λευκωσία- Κέντρων Υγείας Λατσιών

Λεμεσός- Παιδιατρική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού

Λάρνακα- Παιδιατρική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας

Αμμόχωστος- Παιδιατρική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Πάφος- Παιδιατρική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Πάφου

«Η βούληση όλων σας απαντά στις επικρίσεις που δεχθήκαμε»

Ικανοποίηση για τη βούληση που επέδειξαν οι εμπλεκόμενοι φορείς για υλοποίηση του θεσμού μετά από τρία χρόνια, εξέφρασε κατά την ομιλία του, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε προς τους γιατρούς του δημοσίου και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ενώ είπε πως η βούλησή τους απαντά στις επικρρίσεις για αποτυχία των ιατρείων εφημερίας.

« Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που παρευρισκόμαστε στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη για την έναρξη λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων, ενός θεσμού που θα συμβάλει στην ενίσχυση των ποιοτικών υπηρεσιών υγείας που λαμβάνουν οι ασθενείς μας.  Αυτός είναι και ο ύψιστος στόχος όλων μας. Η έναρξη των εφημερευόντων ιατρείων αποτελεί ένας έμμεσος τρόπος στήριξης και ενίσχυσης του ΓεΣΥ» δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας.

Σημείωσε πως «σήμερα βρισκόμαστε εδώ, μετά από 3 χρόνια και παρουσιάζουμε τη διαδικασία λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων, οφείλεται σε όλους εσάς, Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο,συντεχνίες γιατρών, νοσηλευτών και Επιστημονικών Εταιρειών, που αν και υπήρχαν εκκρεμότητες και ζητήματα επεδείξατε βούληση με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των ασθενών. Επιτρέψτε μου ιδιαίτερη αναφορά και συγχαρητήρια να απευθύνω στους γιατρούς τους δημοσίου, των συντεχνιών ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ και στον οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας που επέδειξαν ετοιμότητα για να αναλάβουν την έναρξη των εφημεριών στις υποδομές του οργανισμού, ως ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών Υγείας της Κύπρου. Όλοι αναγνωρίζουν ότι τα Δημόσια νοσηλευτήρια αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Συστήματος Υγείας».

Τέλος εξέφρασε την θέση πως «η βούληση όλων σας απαντά και στις επικρίσεις που δεχθήκαμε το τελευταίο διάστημα για αποτυχία των εφημερευόντων ιατρείων. Και είναι εδώ που θέλω να απευθύνω έκκληση προς όλους, όπως αγκαλιάσετε αυτή την υπηρεσία, να τις δώσουμε χρόνο να δουλέψει και όλοι μαζί να καταγράψουμε τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν και στην συνέχεια να τα επιλύσουμε. Ως Υπουργείο Υγείας θα παρεμβαίνουμε εκεί και όπου χρειάζεται για να διασφαλίσουμε τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων προς όφελος των ασθενών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφτασε η ώρα για τα εφημερεύοντα ιατρεία, με την ελπίδα αποσυμφόρησης των ΤΑΕΠ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας