Στο… ενενήντα στη Βουλή ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ΟΝΕΚ-Δυσφορία βουλευτών

Στο... ενενήντα κατατέθηκε, ενώπιον της Βουλής, το κείμενο για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Οργανισμού Νεολαίας και η συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας πραγματοποιήθηκε σε έντονο ύφος. Οι βουλευτές, μάλιστα, κάκισαν την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην υποβολή του νομοσχεδίου, με τα πυρά τους να στρέφονται κατά της Κυβέρνησης. 

Η συζήτηση άρχισε με την τοποθέτηση του Κλεάνθη Κουτσόφτα, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας, ο οποίος ανέφερε πως παρουσιάζουν τον συμπληρωματικό τους προϋπολογισμό, τονίζοντας πως στον προϋπολογισμό του Ιανουαρίου είχαν αναφερθεί στο θέμα που προέκυψε με τις 500,000 ευρώ που είχαν υποβληθεί κατά μειωμένα από την προηγούμενη χρονιά. Όπως εξήγησε ο κ. Κουτσόφτας, τότε είχε ζητηθεί από τους βουλευτές όπως ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός να κατατεθεί νωρίτερα από το τέλος των εργασιών της Βουλής για το καλοκαίρι.

Αναφερόμενος στις ενέργειες του Οργανισμού, ο κ. Κουτσόφτας εξήγησε πως ως οργανισμός είχαν προχωρήσει στη διαχείριση των ποσών που καταβάλλονται στα συντονιστικά σώματα και για να το κάνουν αυτό, υποβάλλεται σε αυτούς οι τελικοί απολογισμοί και τον Σεπτέμβριο λαμβάνουν την ετήσια επιχορήγηση.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα κονδύλια που αναγράφονται στον προϋπολογισμό, σημειώνοντας πως ένα κονδύλι ύψους 405,000 ευρώ είναι για τα οκτώ συντονιστικά σώματα, των οποίων οι ετήσιοι προϋπολογισμοί εξετάζονται από τον Οργανισμό Νεολαίας, ενώ υπάρχει και ένα επιπρόσθετο κονδύλι, ύψους 95,000 ευρώ, το οποίο, όπως εξήγησε ο κ. Κουτσόφτας, αφορά σε ένα κέντρο, το οποίο είχε εξαγγελθεί από το 2019, αλλά δεν είχε προχωρήσει λόγω κορωνοϊού.

Ερωτηθείς για τον έλεγχο που γίνεται, όσον αφορά στη διανομή των κονδυλίων, ο κ. Κουτσόφτας σημείωσε πως ο έλεγχος γίνεται μέσω των ετησίων απολογισμών, που κατατίθενται από τα σώματα, ενώ όσον αφορά στην ΠΣΕΜ, η πληρωμή γίνεται από τον Οργανισμό, αφού πρόκειται για ανήλικους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, μελετώντας το κείμενο του προϋπολογισμού, θέλησε να μάθει από που έγινε εξοικονόμηση ενός κονδυλίου, με την εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών να αναφέρει πως, σε συντονισμό με το λογιστήριο του Υπουργείου Παιδείας, επρόκειτο για λεφτά που είχαν μπει για την μαθητική πρόνοια, αφού θεωρούσαν ότι δεν θα συνέχιζε η συγχρηματοδότηση από την ΕΕ, όπως τα άλλα χρόνια. Αφού τελικά η συγχρηματοδότηση συνεχίστηκε, τα δύο Υπουργεία κατάφεραν να εξοικονομήσουν το συγκεκριμένο κονδύλι.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν τα μέλη της Επιτροπής, με τους βουλευτές του ΑΚΕΛ να ανοίγουν τον χορό. Πρώτος μίλησε ο κ. Χριστοφίδης ο οποίος θέλησε να ξεκινήσει με ένα γενικό σχόλιο, υποδεικνύοντας πως για τον ΟΝΕΚ έχουν γίνει λάθη πάνω στα λάθη. Όσον αφορά στην εξοικονόμηση από τη μαθητική πρόνοια, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ εξέφρασε δυσαρέσκεια σημειώνοντας πως μπορεί να συγχρηματοδοτείται το έργο, ωστόσο δεν αποκλείεται το γεγονός ότι οι ανάγκες στα σχολεία είναι μεγάλες. Συνεχίζοντας, ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια, για το γεγονός ότι ακολουθείται μία πρακτική, στο παρά πέντε, για να ψηφιστεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Εξέφρασε και την απορία, αφού ψήφισαν ως Βουλή ένα συμπληρωματικό προϋπολογισμό του κράτους, ύψους 170 εκ. ευρώ, δεν μπορούσε να υπάρξει μία πρόνοια για τον ΟΝΕΚ; «Αυτή η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται και δεν δίνει σημασία», κατέληξε.

Παίρνοντας το λόγο, ο Χρίστος Χριστόφιας υπέδειξε πως είναι ευθύνη της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και του ΟΝΕΚ, η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε, ως προς την καταβολή του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, επειδή ήξεραν από τον Ιανουάριο ότι έπρεπε να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούνιο. Αναφέρθηκε σε επιστολή που στάλθηκε από τον οργανισμό προς το Υπουργείο Οικονομικών, τον περασμένο Μάιο και η απόφαση του Υπουργικού ήταν στις 21 Ιουνίου. Εξέφρασε την απορία, για ποιο λόγο υπήρξε αυτή η καθυστέρηση. «Πρέπει να καταφέρουμε να είμαστε σωστοί και απέναντι στον εαυτό μας και απέναντι στη Βουλή. Αυτό που κάνουμε κατ’ εξαίρεση, για να προλάβουμε να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια αύριο, για να ψηφιστεί την άλλη εβδομάδα, δεν είναι σωστό», σημείωσε.

Πριν ολοκληρώσει, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε και κάποιες απορίες, όπως για παράδειγμα τι γίνεται με το πρόγραμμα «φοιτητές σε δράση», για το οποίο στον προϋπολογισμό του 2021 ήταν 51,000 το κονδύλι και για τον προϋπολογισμό του 2022 δεν υπάρχει κάποια αναφορά, θέλοντας να μάθει αν έχει καταργηθεί ή όχι. «Οι  πρωτοβουλίες νέων, μέσα στα πράγματα που συζητήσαμε το Φλεβάρη-Μάρτη, ήταν μέσα σε αυτά που απουσίαζαν. Είχαμε βάλει παράκληση να μην βάλετε 500,000 ευρώ προϋπολογισμό και να βάλετε κάτι παραπάνω. Καλύφθηκαν από εξοικονομήσεις;», κατέληξε.

Την στάση της εκτελεστικής εξουσίας κάκισε και ο Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος σημείωσε ότι η αργοπορημένη κατάθεση σημαντικών ζητημάτων, είναι ένα παιχνίδι που το κάνει συνεχώς.

Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στον βουλευτή του ΔΗΣΥ, Γιώργο Κάρουλα, ο οποίος υπέδειξε πως ο ΟΝΕΚ είναι πολιτικό σώμα και έχει τους ανάλογους πόρους, από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Παιδείας, για να ακολουθήσει τις πολιτικές του και πρόσθεσε πως είναι μέρος της δουλειάς τους να ασκούν έλεγχο. «Έχει παρατηρηθεί καθυστέρηση από τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο και είχαμε γραπτώς από τα αρμόδια Υπουργεία ότι αυτά τα λεφτά που είχαν κοπεί, δεν θα δημιουργούσαν προβλήματα. Έχουμε να κάνουμε έλεγχο. Αν θέλει να μας ενημερώσει ο Οργανισμός που πηγαίνουν τα λεφτά», σημείωσε.

Στη δική του τοποθέτηση, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Χρύσανθος Σαββίδης, σημείωσε πως ήταν και ο ίδιος για μία δεκαετία ε συντονιστικό σώμα στην Πάφο και επεσήμανε ότι επιτελείται έργο. Θέλησε να μάθει αν ο προϋπολογισμός καλύπτει τις ανάγκες του Οργανισμού, ενώ ζήτησε να μάθει πώς γίνονται οι κατανομές των ποσών. Παράλληλα, θέλησε να μάθει τι είναι η ΠΟΒΑΚ, αλλά και να μάθει για τα κέντρα νεότητας στις ορεινές περιοχές.  

Τελευταίος, το λόγο πήρε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως η εκάστοτε κυβέρνηση δαπανά λίγα λεφτά για τους νέους και θα έπρεπε να είναι αυξημένος ο προϋπολογισμός. Σημείωσε πως την ώρα που πρέπει να δώσει χρήματα, το Υπουργείο Οικονομικών κάνει επιλεκτική πολιτική που θα τα δώσει. «Τα χρήματα δεν είναι του εκάστοτε Υπουργείου Οικονομικών, είναι του λαού. Είναι επιλεκτικά που στέλνει προϋπολογισμούς και δεν είναι δικά του λεφτά. Αυτή η στάση του Υπουργείου θα επιφέρει τεράστια ζημιά στο πώς προχωρούμε, επειδή την ώρα που το Υπουργείο Οικονομικών ζητά μεταρρυθμίσεις, κωφεύει στις εισηγήσεις μας, είτε για την ακρίβεια, είτε για άλλα πολλά πράγματα», σημείωσε. Ολοκληρώνοντας, θέλησε να μάθει πώς γίνεται η κατανομή των ποσών και αν υπάρχουν κριτήρια.

Η απάντηση του Οργανισμού Νεολαίας

Παίρνοντας ξανά το λόγο, για να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών, ο Κλεάνθης Κουτσόφτας εξέφρασε δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι κάποιες ερωτήσεις που ακούστηκαν, είχαν ακουστεί και στην προηγούμενη συζήτηση. Αναφερόμενος στη διαχείριση των ποσών, υπέδειξε πως ένας οργανισμός που διαχειρίζεται 16 εκ ευρώ, εκ των οποίων τα 14 προέρχονται από την ΕΕ, έχει προϋπολογισμό 3,8 εκ ευρώ και το 1,8 είναι για το προσωπικό. Σημείωσε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια διαχείρισης, με πέντε λειτουργούς και επτά στο Erasmus. «Σας θέλουμε μαζί μας, για να δούμε πώς θα ενισχύσουμε τον οργανισμό», υπέδειξε.

Απαντώντας στα όσα ακούστηκαν, ο κ. Κουτσόφτας άρχισε από το θέμα των κέντρων νεότητας στις ορεινές περιοχές, σημειώνοντας πως από την μέρα που ανέλαβαν, δημιούργησαν ένα πλάνο για την ανέγερση δύο κέντρο για να καλύπτουν τις ανάγκες που υπάρχουν. Το ένα στην Ευρύχου, το οποίο θα εγκαινιαστεί το Σεπτέμβριο και το άλλο στο Όμοδος.

Πρόσθεσε πως, μετά από πρωτοβουλία του κ. Σαββίδη, είχαν ως οργανισμός επισκεφτεί την Πόλη Χρυσοχούς, όπου ο δήμος ανέφερε πως θα τους παραχωρεί εγκαταστάσεις δωρεάν και ο ΟΝΕΚ θα τρέχει προγράμματα για απασχόληση των νέων. Όπως σημείωσε, η συνεργασία με τους δήμους και τις κοινότητες είναι άριστη.

Κληθείς να αναφερθεί στη διαφορά του ΟΝΕΚ με το Συμβούλιο Νεολαίας, ο κ. Κουτσόφτας υπέδειξε πως το Συμβούλιο είναι η ομπρέλα όλων των Μη Κυβερνητικών Οργανισμός και των σωμάτων, που πραγματοποιούν εκδηλώσεις και καλύπτει, επίσης, όλα τα οργανωμένα σώματα. Εκλέγεται Διοικητικό Συμβούλιο και εκπροσωπούνται. Επεσήμανε πως αυτό είναι κάτω από τον Οργανισμό Νεολαίας.

Όσον αφορά στην καταβολή των ποσών, ο κ. Κουτσόφτας σημείωσε πως υπάρχει ένας οδηγός πρωτοβουλιών, που μοιράζεται σε δράσεις και επεσήμανε ότι υπάρχουν δράσεις παγκύπριας εμβέλειας, αλλά και τοπικής εμβέλειας. Θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση και αν πληρούνται κάποια κριτήρια, τότε θα γίνεται καταβολή χρημάτων, έπειτα από αξιολόγηση που γίνεται.

Αναφορικά με την ΠΟΒΑΚ, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΝΕΚ, σημείωσε πως είναι για τους απόδημους νέους, που ζουν σε Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά ή αλλού και σε συνεργασία με τον επίτροπο Προεδρίας, παρέχονται κάποια προγράμματα.

Καταλήγοντας, απάντησε και στο ερώτημα του κ. Χριστόφια για το πρόγραμμα «φοιτητές σε δράση», τονίζοντας πως έχουν παρατηρηθεί κάποιες παρατυπίες και γίνονται προσπάθειες να βελτιωθεί, ωστόσο δεν έχει καταργηθεί.

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας