Χωρίς περικοπές νερού οι καυτοί μήνες-Το ρεκόρ και το κλειδί στα φράγματα

Πλήρης ικανοποίηση επικρατεί από την αποθηκευμένη ποσότητα νερού που υπάρχει σήμερα στα φράγματα της Κύπρου, αφού θα υπάρχει παροχή νερού σε κάθε άκρη του νησιού, χωρίς να υπάρχουν περικοπές, ιδιαίτερα κατά τους καυτούς μήνες του καλοκαιριού, που το νερό είναι απαραίτητο. Οι βροχές κατά τους χειμερινούς μήνες, διαφάνηκαν ευεργετικές, καθώς... φούλαραν τα φράγματα μας και σήμερα μας δίνουν αρκετές ανάσες, ώστε να νιώθουμε εξασφαλισμένοι ότι θα έχουμε νερό, μέχρι τον επόμενο χειμώνα. 

Μάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση, προκαλεί το γεγονός ότι κατά την τελευταία δεκαετία, η εισροή νερού που έχουμε σήμερα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις, αφού μόνο σε άλλες δυο χρονιές αντικρύσαμε τέτοια ποσότητα νερού στα φράγματά μας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η φετινή εισροή έφθασε τα 153,669 Ε.Κ.Μ., ενώ πέρσι έφθασε μόλις τα 36,098 Ε.Κ.Μ.. Την ίδια ώρα, η αποθηκευμένη ποσότητα νερού στα φράγματα μας σήμερα είναι στα 243,011 Ε.Κ.Μ. που αντιστοιχεί στο 83,6% της πληρότητας, ενώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η αποθηκευμένη ποσότητα ήταν στα 191,661 Ε.Κ.Μ. που αντιστοιχεί στο 65,9% της πληρότητας. 

Στα πιο ψηλά επίπεδα βρισκόμαστε τη φετινή χρονιά και είναι κάτι που φαίνεται και μέσα από τους αριθμούς, εξήγησε στον REPORTER o Μάριος Χατζηκωστής, Ανώτερος Τεχνικός Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, o οποίος σημείωσε ότι ακόμη τέσσερις φορές στο παρελθόν, φθάσαμε τα τελευταία σαράντα χρόνια. «Για φέτος Δόξα Σοι ο Θεός έχουμε υπέραρκετό νερό και σίγουρα θα βγάλουμε τη χρονιά. Για την επόμενη χρονιά τώρα, εξαρτάται σίγουρα από τις εισροές νερού που θα έχουμε την επόμενη χειμερινή περίοδο. Τα αποθέματα στα φράγματά μας βρίσκονται σε πάρα πολύ κατάσταση στην παρούσα φάση, παρόλο που δεν υπάρχουν νέες ροές λόγω και του καλοκαιριού. Είμαστε σε αρκετά καλή φάση όμως και αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη τέσσερις φορές, ήμασταν σε τόσο ψηλά επίπεδα τα τελευταία σαράντα χρόνια περίπου».

Σημειώνεται, ότι η ολική καταμέτρηση φραγμάτων, ξεκίνησε από το 1987-88, καθώς ήταν η πρώτη χρονιά ολικής καταμέτρησης, λόγω και της αποπεράτωσης του Κούρη, το οποίο είναι και το 40% της ολικής χωρητικότητας των φραγμάτων, σήμερα αφού χωράει 115,000 Ε.Κ.Μ.  Κάθε υδρολογικό έτος ωστόσο, η προσοχή επικεντρώνεται στα μεγάλα φράγματα, αλλά πολύ σημαντικό σύμφωνα με τον κ. Χατζηκωστή, είναι και το έργο το Νοτίου Αγωγού, το οποίο χαρακτήρισε ως κλειδί.

«Το κλειδί για την όλη πορεία των περιορισμών των άνευ ποσοτήτων που θα παραδοθούν ή όχι, είναι το έργο του Ε.Σ.Ν.Α, δηλαδή Ενιαίο Σχέδιο Νοτίου Αγωγού. Περιλαμβάνει τα φράγματα από τον Κούρη μέχρι την Άχνα. (Κούρης, Καλαβασός, Λεύκαρα, Διπόταμος, Γερμασόγεια, Πολεμίδια, Αρμίνου). Αυτή η παραλιακή πορεία Νότια της Κύπρου, είναι η πιο κρίσιμη, καθώς είναι εδώ που έχουμε τις αφαλατώσεις και τα διυλιστήρια. Τροφοδοτείται η Λευκωσία, Λάρνακα, Αμμόχωστος, με πόσιμο νερό. Το αν έχουμε αρκετό νερό στην Πάφο, επηρεάζεται μόνο η Πάφος. Το αν έχουμε λίγο νερό στον Κούρη όμως, επηρεάζονται τέσσερις επαρχίες. Για παράδειγμα μπορεί με το νέο υδρολογικό έτος να είμαστε κάτω από το 50% στο Ε.Σ.Ν.Α και να είμαστε στο 80% της Πάφου. Έτσι, άλλη θα είναι η απόφαση για όσους παίρνουν νερό είτε πόσιμο, είτε αρδεύσιμο από τα φράγματα του Ε.Σ.Ν.Α και άλλο η Πάφος που έχει τα φράγματά της και την αφαλάτωση της».

Μετά και τις φετινές ευεργετικές εισροές που είχαμε φέτος, σύμφωνα με τον κ. Χατζηκωστή, δεν προνοούνται στο σχέδιο καθόλου περιοριστικά μέτρα στις ποσότητες που θα δοθούν είτε για την ύδρευση, είτε για την άρδευση. «Φυσικά για την άρδευση, υπάρχουν σενάρια για το κάθε έργο, με την ποσότητα νερού που δικαιούται να δοθεί και έτσι είναι όλα ελεγχόμενα. Επειδή φθάσαμε και σε πληρότητα πάνω από το 90% φέτος όμως, είναι αρκετά καλή η πληρότητα των φραγμάτων μας για τέτοια εποχή. Μακάρι να έχουμε και τον επόμενο χειμώνα καλή εισροή για να μπορούμε να συνεχίσουμε να δίνουμε του κόσμου όσο νερό χρειάζεται».

Πάντως, η εξοικονόμηση νερού από τον κόσμο εξ υπακούεται, παρόλο που υπάρχει αρκετό νερό. «Οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι η εξοικονόμηση νερού γίνεται όταν έχουμε νερό και όχι όταν δεν έχουμε, καθώς όταν δεν έχουμε νερό, θέλοντας και μη σε τέτοιες περιπτώσεις δεν έχουμε νερό. Ενώ όταν έχεις νερό, χρειάζεται να το εξοικονομάς για να έχεις και στη συνέχεια».

Δείτε αναλυτικά τους αριθμούς στα φράγματά μας:

 

Δειτε Επισης

Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία-Επιστρέφει η σκόνη την Τετάρτη
Καμπανάκι για νέες αυξήσεις στα καύσιμα λόγω πολέμου-Κίνδυνο εκμετάλλευσης προβλέπουν οι καταναλωτές
Αρχές Ιουλίου οι πρώτες αναδομήσεις πολυκατοικιών για ΚτίΖΩ-Αρχίζει η β’ φάση του σχεδίου
Μέτρα για στήριξη των Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών ζητά η ΙΣΟΤΗΤΑ
Α. Μιχαηλίδου: Το ΥΠΑΝ έχει θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση ενός υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος
Προσπάθεια για ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω Τουρκίας καταβάλλεται στα κατεχόμενα
Παρουσιάστηκε στους κοινωνικούς εταίρους η μελέτη για βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Στα €800 τον μήνα η αντιμισθία του ΔΣ Εθνικής Αρχής Παιγνίων με κοινωνικές ασφαλίσεις
Άρχισε η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για το καθεστώς του καλλιτέχνη
Συναντήθηκε με τον Sinkevičius η Παναγιώτου-«Δεδομένη η πολιτική βούληση για τερματισμό εκκρεμοτήτων»