Θορυβήθηκαν από τις άθλιες εικόνες του λεωφορείου-«Ντραπήκαμε, μας έχει ξεφύγει»

Αλυσιδωτές εξελίξεις έχουν φέρει οι ντροπιαστικές εικόνες του υπεραστικού λεωφορείου την προηγούμενη βδομάδα, όπου μετά από σοβαρή μηχανική βλάβη που υπέστη, έμεινε στα μέσα της διαδρομής, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των επιβατών που βρίσκονταν μέσα σε αυτό. Άλλωστε, οι φωτογραφίες από την κατάσταση που βρισκόταν το συγκεκριμένο λεωφορείο, προκαλούσαν από μόνες τους ντροπή, με το υπουργείο Μεταφορών να σηκώνει το γάντι από την ίδια μέρα και να διατάζει έρευνα. 

Μάλιστα, μετά από οδηγίες του υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου, διενεργήθηκε τεχνικός έλεγχος τόσο στο συγκεκριμένο λεωφορείο, όσο και στα υπόλοιπα λεωφορεία της εταιρείας από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι κατάλληλα και τηρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές, διαφορετικά εάν δεν τις τηρούν θα αποσύρονται.

Ιδιαίτερος προβληματισμός για το συγκεκριμένο περιστατικό με το λεωφορείο, επικρατεί και στην εταιρεία των «Υπεραστικών Λεωφορείων Κύπρου», η οποία πλέον ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία, ώστε όλα τα λεωφορεία να περνούν δυο φορές τη βδομάδα από ελέγχους, για να μην υπάρξουν ξανά παρομοίου είδους προβλήματα, όπως το πρόσφατο περιστατικό, που έφερε την οργή μεγάλης μερίδας πολιτών. 

Για το συγκεκριμένο συμβάν, μίλησε στον REPORTER o Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Υπεραστικών Λεωφορείων, Ξενοφών Ανδρεώτης, ο οποίος εξήγησε ότι το συγκεκριμένο υπεραστικό λεωφορείο, πήγαινε από τη Λευκωσία προς τη Λεμεσό. «Σε κάποιο σημείο της διαδρομής έσπασε ένα 'μαρκούτζι', το οποίο είναι το λάστιχο που πάει στο air-condition. Λάβετε υπόψη, ότι η μηχανή ενός λεωφορείου είναι στο πίσω μέρος ενός λεωφορείου. Έτσι όταν έσπασε το 'μαρκούτζι', έκανε ένα θόρυβο στο πίσω μέρος, που ακούστηκε ως έκρηξη. Έφυγε ένα υγρό το οποίο πήγε πάνω στη μηχανή και λόγω της θερμότητας της μηχανής, δημιουργήθηκε καπνός. Δεν είναι ακριβώς μηχανική βλάβη αυτό που συνέβη, αλλά είναι το κλιματιστικό που χάλασε».

Η καθαριότητα του λεωφορείου είναι κάτι που προκάλεσε ιδιαίτερο προβληματισμό, με τον κ. Ανδρεώτη να σημειώνει πως, «είναι κάτι που μας διέφυγε και σίγουρα φέρουμε ευθύνη και εμείς. Αξίζει να σημειωθεί όμως, ότι την επόμενη ημέρα ακριβώς, έκανε έλεγχο το υπουργείο Μεταφορών, όπως όφειλε, μέσα σε όλα σχεδόν τα λεωφορεία μας και δεν βρήκε κανένα άλλο να είναι σε τέτοια κατάσταση. Πραγματικά το συγκεκριμένο λεωφορείο ήταν σε άθλια κατάσταση και είναι κάτι που μας ξέφυγε. Γι' αυτό τον λόγο, ξεκινήσαμε μια εκστρατεία ώστε να φτιάξουμε όλα τα λεωφορεία αλλά εκείνο που μας απασχολεί ιδιαίτερα, είναι ο έλεγχος που πρέπει να γίνεται και να μην μας ξεφεύγει κανένα λεωφορείο όπως αυτό, γιατί ντραπήκαμε και εμείς με αυτές τις εικόνες».

Μάλιστα, μετά το συγκεκριμένο περιστατικό, θα υπάρχουν σταθμάρχες οι οποίοι πρόκειται να ελέγχουν δυο φορές την εβδομάδα τόσο το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό των λεωφορείων και να δίνουν συγκεκριμένες οδηγίες για τη βελτίωσή τους. Μάλιστα, εάν ένα λεωφορείο δεν είναι σε ικανοποιητική κατάσταση, τότε θα αποσύρεται αμέσως. «Είναι μια οδηγία που δώσαμε από την πρώτη ημέρα, μόλις αντιληφθήκαμε αυτή την κατάσταση».

Κληθείς να απαντήσει εάν υπήρξαν και άλλα παράπονα πολιτών για την κατάσταση των λεωφορείων, ο κ. Ανδρεώτης, υπέδειξε ότι δεν υπήρξαν άλλα παράπονα για θέματα καθαριότητας στα λεωφορεία. «Όσο αφορά για τις μηχανικές βλάβες όμως, είχαμε παράπονα μέσα στα επιτρεπτά όρια. Δηλαδή για λεωφορεία που βρίσκονται μέσα στους δρόμους καθημερινώς και κάνουν μέχρι και 500 χιλιόμετρα. Σε αυτά, σίγουρα είναι αναμενόμενο όμως να υπάρχει φθορά. Ως εκ τούτου είμαστε πολύ αυστηροί σε θέματα ασφάλειας γι’ αυτό και επιβάλλονται τα service τους και ο έλεγχος των ελαστικών τους».  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάγκη αξιολόγησης της καταλληλότητας των μέσων μαζικής μεταφοράς και της ασφαλούς μετακίνησης των επιβαινόντων σε αυτά, μετά το περιστατικό σοβαρής μηχανικής βλάβης σε υπεραστικό λεωφορείο, είναι κάτι που οδηγείται την Πέμπτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικές Επιτροπής Μεταφορών, για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που ταλανίζουν τα υπεραστικά λεωφορεία. 

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα