Σάββατο 13 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Έφτασε η ώρα για τα εφημερεύοντα ιατρεία, με την ελπίδα αποσυμφόρησης των ΤΑΕΠ

Μύρια Οδυσσέως   07/07/2022 06:27
Έφτασε η ώρα για τα εφημερεύοντα ιατρεία, με την ελπίδα αποσυμφόρησης των ΤΑΕΠ

Έφτασε η ώρα για τα εφημερεύοντα ιατρεία, με την ελπίδα αποσυμφόρησης των ΤΑΕΠ

Μύρια Οδυσσέως   07/07/2022 06:27

Πραγματικότητα γίνεται σήμερα ο θεσμός των εφημερευόντων ιατρείων. Οι επικρίσεις για τις καθυστερήσεις μέσα από διαπραγματεύσεις έφεραν με το πέρας μηνών, το επιθυμητό αποτέλεσμα για την λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων με μοναδικό στόχο, το συμφέρον των ασθενών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείνουν τελευταίες εκκρεμότητες, ανακοινώνουν εφημερεύοντα-Πώς θα λειτουργούν

Μετά και την πρόσφατη κόντρα που άνοιξαν οι γιατροί με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας  (ΟΚΥπΥ), τα εφημερεύοντα ιατρεία, αναμένεται να δώσουν μια μικρή ανάσα, στα διαχρονικά προβλήματα που ταλανίζουν τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), λόγω των ελλείψεων, της συμφόρησης με ώρες αναμονής από τους ασθενείς. Είναι για αυτό το λόγο, που έπρεπε ο θεσμός να πάρει μπρος ώστε να καθιερωθεί από τους ασθενείς και να αποσυμφορήσουν τα ΤΑΕΠ, με την προσδοκία σύντομα να επεκταθεί για περισσότερες ημέρες.

Ως εκ τούτου, αφού οι εμπλεκόμενοι φορείς γεφύρωσαν, εν μέρει, τις διαφωνίες τους κατέληξαν στον τρόπο και τη διαδικασία την οποία θα ακολουθούν οι πολίτες ώστε να έχουν πρόσβαση στα κέντρα εφημερίας, τα οποία θα ανοίξουν τις πόρτες τους  από το Σάββατο 9 Ιουλίου, πιλοτικά για τρεις μήνες και σε πρώτη φάση με τη συμμετοχή των γιατρών του δημόσιου τομέα, με το Υπουργείο Υγείας να κρίνει πως είναι μια καλή αρχή.

Συγκεκριμένα ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), απέστειλε τους καταλόγους των γιατρών που τα εργαστούν σε εφημερίες, ενώ την ίδια ώρα έχει προσαρμοστεί τόσο οι τεχνικές υποδομές όσο και τα οργανογράμματα. Τα εφημερεύοντα ιατρεία θα λειτουργούν τα Σάββατα για οκτώ ώρες (09:00-17:00) και τέσσερις την Κυριακή και αργίες (15:00-19:00).

Όσον αφορά τις υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν ως εφημερεύοντα σε κάθε επαρχία για ενήλικες είναι οι εξής:

Λευκωσία- Κέντρο Υγείας Λατσιών

Λεμεσός- Κέντρο Υγείας Λινόπετρας

Λάρνακα-Παλαιό νοσοκομείο Λάρνακας

Αμμόχωστος- Κέντρο Υγείας Αμμοχώστου

Πάφος- Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Οι υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν ως εφημερεύοντα σε κάθε επαρχία για παιδιά είναι οι εξής:

Λευκωσία- Κέντρων Υγείας Λατσιών

Λεμεσός- Παιδιατρική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού

Λάρνακα- Παιδιατρική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας

Αμμόχωστος- Παιδιατρική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Πάφος- Παιδιατρική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Πάφου

Οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται τα κέντρα εφημερίας τηλεφωνικώς και μέσω ραντεβού, όπου οι γιατροί θα μπορούν να εξετάζουν τους ασθενείς τις συγκεκριμένες ώρες, ενώ θα έχουν την άδεια να συνταγογραφούν φάρμακα και σε χρόνιους ασθενείς εφόσον αυτά δεν θα αφορούν την ασθένεια αλλά κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.

Σημειώνεται πως, η επέκταση του θεσμού αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο μέσω των διαδικασιών που έχουν αρχίσει από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ώστε να εντοπιστούν οι κατάλληλοι χώροι οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν ως εφημερεύοντα και θα φιλοξενήσουν, προσωπικούς γιατρούς του ιδιωτικού τομέα.

Το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις στις 10:30 το πρωί μέσω δημοσιογραφικής διάσκεψης, Επίσης, πέραν της δημοσιογραφικής διάσκεψης, οι εμπλεκόμενοι θα προχωρήσουν στη δημιουργία ενημερωτικού βίντεο, το οποίο θα εξηγεί αναλυτικά τις πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζει το κοινό για να εξυπηρετηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας