Κλείνουν τελευταίες εκκρεμότητες, ανακοινώνουν εφημερεύοντα-Πώς θα λειτουργούν

Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές και ανακοινώνουν τις αποφάσεις και τη διαδικασία λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων, οι εμπλεκόμενοι φορείς, λίγες μέρες πριν εκπνεύσει το χρονοδιάγραμμα, της 9ης Ιουλίου. Αποτελεί κοινή παραδοχή, τόσο από τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, όσο και από τους εμπλεκόμενους πως η εφαρμογή του θεσμού, δεν έπαιρνε άλλη αναβολή και αφού άφησαν πίσω τις όποιες ανησυχίες αλλά και διαφωνίες, έδωσαν τα χέρια για να ανοίξουν τις πόρτες τους τα κέντρα εφημερίας, για τρεις μήνες πιλοτικά, μόνο τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εφήμερες λύσεις για τα εφημερεύοντα-Έμειναν στα «θα», παρατείνουν τα προβλήματα

Στις διαφωνίες που εκφράστηκαν από τους κυβερνητικούς γιατρούς, με την πιο κρίσιμη να θεωρείται η άρνησή τους για αξιοποίηση των γιατρών του ιδιωτικού τομέα σε δημόσια νοσηλευτήρια, φαίνεται να βρήκαν λύσεις, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία.

Μάλιστα, όσον αφορά το ζήτημα που απασχόλησε το δημόσιο λόγο, για το κατά πόσον οι γιατροί του δημοσίου αρκούν για τις εφημερίες, πληροφορίες του REPORTER αναφέρουν πως διαπιστώθηκε εν τέλει πως είναι αρκετοί για τις πρώτες τρεις βδομάδες λειτουργίας τους και ότι αναμένεται ενημέρωση από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για να καλύψουν τα κενά, ειδικότερα αυτά που θα προκύψουν λόγω της καλοκαιρινής περιόδου.

Επίσης, τα δεδομένα θα αξιολογούνται κάθε βδομάδα, ώστε να δίνονται λύσεις σε όποια ζητήματα μπορεί να προκύψουν, με τη δυνατότητα εάν χρειαστεί συμμετοχής ιδιωτών γιατρών.

Το Υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προχωρήσουν την Πέμπτη στις 10:30 το πρωί,  σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ώστε να ενημερώσουν τους πολίτες για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούν για να μπορούν να επισκεφθούν τα κέντρα εφημερίας. Πέραν της δημοσιογραφικής διάσκεψης, οι εμπλεκόμενοι θα προχωρήσουν στη δημιουργία ενημερωτικού βίντεο, το οποίο θα εξηγεί αναλυτικά τις πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζει το κοινό για να εξυπηρετηθεί.

Αυτά που πλέον έχουν κλειδώσει, σχετικά με τους χώρους που θα λειτουργούν ως κέντρα εφημερίας, είναι το Κέντρο Υγείας Λατσιών στη Λευκωσία, το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, το Κέντρο Υγείας Αμμοχώστου και το Κέντρο Υγείας Λινόπερας στη Λεμεσό. Τα εφημερεύοντα ιατρεία θα λειτουργούν, σε πρώτη φάση, οκτώ ώρες το Σάββατο (09:00-17:00) και τέσσερις την Κυριακή (09:00-13:00), ενώ οι ώρες λειτουργίας τις αργίες θα είναι οι ίδιες με της Κυριακής.

Σημαντική θεωρείται η διαφοροποίηση που προέκυψε μέσα από τις διαβουλεύσεις, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, οι Παιδίατροι δεν θα εφημερεύουν στα κέντρα υγείας, αλλά στις παιδιατρικές κλινικές του δημοσίου σε κάθε επαρχία, όπως είναι για παράδειγμα το Μακάρειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία.

Όσον αφορά, τον τρόπο επίσκεψης των πολιτών στα κέντρα εφημερίες, αυτό θα γίνεται τηλεφωνικώς και μέσω ραντεβού, όπου οι γιατροί θα μπορούν να εξετάζουν τους ασθενείς τις συγκεκριμένες ώρες, ενώ θα έχουν την άδεια να συνταγογραφούν φάρμακα και σε χρόνιους ασθενείς εφόσον αυτά δεν θα αφορούν την ασθένεια αλλά κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.

Πάντως, οι γιατροί, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και το Υπουργείο Υγείας, δείχνουν αισιόδοξοι για την έκβαση και υποστηρίζουν πως είναι η αρχή για έναν θεσμό που ανέμεναν και ζητούσαν επιτακτικά, οι πολίτες.

Σημειώνεται πως, όσον αφορά την επέκταση του θεσμού, ο ΟΑΥ, έχει αρχίσει ήδη, τις διαδικασίες, με στόχο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, να εντοπίσουν τους κατάλληλους χώρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εφημερεύοντα , για να φιλοξενήσουν τους ιδιώτες γιατρούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εφημερεύοντα το Σ/κ και… βλέπουμε-Έτοιμοι για συμφωνία γιατροί και Χατζηπαντέλα

Δειτε Επισης

Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη