Βαθαίνει το ρήγμα γιατρών και ΟΚΥπΥ, βαριές κουβέντες και αλληλοκατηγορίες

Νέα ρήξη στις ήδη κακές σχέσεις κρατικών ιατρών και Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) προκαλει η τρίωτη στάση εργασίας των γιατρών, με τις δύο πλευρές να τραβούν το σχοινί, όσον αφορά τις θέσεις τους για τον τρόπο διαχείρισης των διαχρονικών ζητημάτων στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ).  και τους γιατρούς να προειδοποιούν για πιο δυναμικά μέτρα. Μάλιστα πέραν από τις αλληλοκατηγορίες που εκτοξεύονται τις τελευταίες ώρες, οι γιατροί δηλώνουν έτοιμοι για ακόμα πιο δυναμικά μέτρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγαίνει μπροστά ο Υπ. Υγείας για τις σχέσεις ιατρών και ΟΚΥπΥ-Συγκάλεσε σύσκεψη

Το ρήγμα ανάμεσα, σε γιατρούς και Οργανισμό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΑΕΠ, έθεσαν σε συναγερμό το Υπουργείο Υγείας με τον Μιχάλη Χατζπαντέλα, να αναλαμβάνει δράση και να συγκαλεί σύσκεψη, την ερχόμενη βδομάδα που θα έχει ως στόχο την επίλυση των προβλημάτων που καταγράφονται στα ΤΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών ιατροί και ΟΚΥπΥ εξαπολύουν αλληλοκατηγορίες, οι μεν με αναφορές σε υποστελέχωση και οι δε για παραπληροφόρηση του κοινού από τους κρατικούς γιατρούς, όσον αφορά τον πραγματικό αριθμό των γιατρών στα ΤΑΕΠ αλλά και τις ενέργειες στις οποίες προχωρεί ο Οργανισμός για να βρει λύσεις στα διαχρονικά προβλήματα.

Επιπρόσθετα, στον ΟΚΥπΥ προκάλεσε μεγάλη δυσφορία και η υπονόμευση του από τους γιατρούς, οι οποίοι προχώρησαν στην στάση εργασίας χθες, ενώ είχαν την Τετάρτη προγραμματισμένη συνάντηση για τα θέματα των ΤΑΕΠ. Από την άλλη οι γιατροί θεωρούν πως η οποιαδήποτε συνάντηση δεν θα έχει αποτέλεσμα, αφού φωνή βοώντων εν τη ερήμω, από τον Οργανισμό, στα προβλήματα που κατά καιρούς επικαλούνται.

Η αντιπαράθεση, άρχισε όταν στην ανακοίνωσή της, για τη στάση εργασίας, η Παγκύπρια Συντεχνία Κρατικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), έκανε λόγο για ανεπαρκή ασφάλεια στα ΤΑΕΠ και αυξημένες απαιτήσεις από τους γιατρούς, με περισσότερες ώρες εργασίας. Η ανακοίνωση της συντεχνίας, δεν έμεινε αναπάντητη από τον Οργανισμό, ο οποίος χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, απάντησε πως η στάση εργασίας στρέφεται εις βάρος των πολιτών, υπονομεύει το έργο του Οργανισμού αδικαιολόγητα και τους στερεί το δικαίωμα για απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας και υγείας.

Θιγμένη, από την ανακοίνωση του Οργανισμού, η ΠΑΣΥΚΙ επανήλθε για να απαντήσει πως, εις βάρος των πολιτών είναι η συνέχιση της παρουσίας συγκεκριμένων ατόμων στη διοίκηση και τον περίγυρο του ΟΚΥπΥ και όχι η στάση εργασίας των Ιατρών των ΤΑΕΠ. Μάλιστα η συντεχνία των γιατρών, οδηγεί την κατάσταση στα άκρα κατηγορώντας τη διοίκηση του ΟΚΥπΥ για ανικανότητα, απραξία αλλά και πως έχει απύθμενο θράσος να κατηγορεί άλλους για την αποτυχία της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο κόκκινο οι σχέσεις γιατρών και ΟΚΥπΥ, δεν αποκλείουν πιο δυναμικά μέτρα

Πάντως μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου είπε πως ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, παραπληροφορεί για τον αριθμό των γιατρών που εργάζονται στα ΤΑΕΠ. «Στη Λευκωσία έχουμε 18 γιατρούς και λένε πως έχουμε 11, ενώ στη Λεμεσό έχουμε 13 και όχι οκτώ, όπως είπαν. Δεν είναι σωστοί οι αριθμοί που έχουν. Όσον αφορά, το ΤΑΕΠ του ΓΝ Αμμόχωστου, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και έχουμε ένα γιατρό που απουσιάζει λόγω ασθένειας και ένα άλλο γιατρό που απουσιάζει με άδεια πατρότητας, αλλά γίνονται ενέργειες και άρχισαν συνεντεύξεις για να προχωρήσουμε σε πρόσληψη και άλλου γιατρού», εξήγησε.

Επιπλέον ο κος Χαριλάου, ανέφερε πως γίνονται προσπάθειες για αγορά υπηρεσιών για να στελεχωθούν με γιατρούς τα ιατρεία βραχείας νοσηλείας, τώρα που καταγράφονται αυξημένα περιστατικά κορωνοιού για να μην επιβαρυνθούν οι γιατροί των ΤΑΕΠ, ενώ διερωτήθηκε γιατί δεν περίμεναν να γίνει η συνάντηση και μετά να ανακοινώσουν τα οποιαδήποτε μετρά.

Απαντώντας στα περί  του τρόπου διοικήσεως από τον ΟΚΥπΥ και πως πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, ο κος Χαριλάου είπε πως, «οι ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν σε εκείνους που δίνουν λανθασμένους αριθμούς προς τα έξω και όχι σε εκείνους που προσπαθούν να επιλύσουν διάφορα θέματα».

Όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων στα ΤΑΕΠ, ο κος Χαριλάου είπε πως, «ο Οργανισμός έχει εκπονήσει σχέδιο για αυτά και είναι ενήμερες οι συντεχνίες, ενώ έχουν γίνει ενέργειες για την βελτίωση των συνθηκών, προς όφελος των ασθενών», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι στις προτεραιότητες βρίσκεται και η σωστή στελέχωση τους με γιατρούς, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, όπως επίσης να είναι σε ισχύ και όλες οι διαδικασίες για την έγκαιρη και γρήγορη διεκπεραίωση των περιστατικών, για να μειωθεί ο χρόνος αναμονής και παραμονής των ασθενών στα τμήματα αυτά.

Άλλωστε, όπως εξήγησε ο κ. Χαριλάου, «στην ομάδα που ανέλαβε να βάλει σε εφαρμογή αυτές τις ενέργειες, μετέχουν και οι διευθυντές και προϊστάμενοι νοσηλευτές των ΤΑΕΠ όλων των νοσηλευτηρίων» και κατέληξε ότι ο ΟΚΥπΥ είναι ανοιχτός σε εισηγήσεις είτε από τους γιατρούς, είτε από τους νοσηλευτές.

Στην αντίπερα όχθη, σε δηλώσεις του στον REPORTER ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας είπε πως εάν δεν συμφωνεί ο ΟΚΥπΥ με τους αριθμούς των γιατρών που εργάζονται στα ΤΑΕΠ, να δώσει τους πραγματικούς.

Όπως σημείωσε ο κος Κούμας, «θα πρέπει να μας πουν, ποιος είναι ο αριθμός των γιατρών που έπρεπε να έχουμε και πόσους έχουμε. Να μας πει ο ΟΚΥπΥ γιατί δεν έχουμε τους γιατρούς που απαιτεί η σωστή στελέχωση. Εμείς διαφωνούμε μαζί τους για τη στελέχωση και είναι κάτι που θα πρέπει να το συζητήσουμε».

Ερωτηθείς για το τι είναι αυτό που θα πείσει τους γιατρούς να αποσύρουν τις απειλές για νέα πιο δυναμικά μέτρα, ο κ. Κούμας υπέδειξε πως αυτό που ζητούν είναι λύσεις και όχι ευχολόγια και υποσχέσεις. Επιπλέον, πρόσθεσε, πως οι γιατροί απαιτούν ανάληψη ευθυνών από ΟΚΥπΥ.

Η πραγματικότητα στα ΤΑΕΠ δείχνει κάτι άλλο, είπε ο κος Κούμας. «Θα πρέπει να απαντήσουν εάν στα καθήκοντα των γιατρών των ΤΑΕΠ, εντάσσονται και τα καθήκοντα εξυπηρέτησης των μονάδων βραχείας νοσηλείας για διαλογή ασθενών που είναι θετικοί στον κορωνοιό. Το πλάνο, για το οποίο κάνει λόγο ο ΟΚΥπΥ, δεν το είδαμε εμείς και δεν έχουμε τύχει καμίας ενημέρωσης. Γιατροί παραιτούνται για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως λόγω του εργασιακού περιβάλλοντος που δεν προσφέρει τις σωστές συνθήκες, ούτε αποζημιώσεις και εκπαίδευση. Για να φεύγουν οι γιατροί σημαίνει πως δεν είναι ικανοποιημένοι», τόνισε ο πρόεδρος της συντεχνίας των κρατικών γιατρών.

Όσον αφορά τη συνάντηση που είχε καθοριστεί για την Τετάρτη, ο κος Κούμας είπε πως οι συναντήσεις για να γίνονται πρέπει να έχουν περιεχόμενο και ημερήσια διάταξη. «Από τη στιγμή που απλώς καθορίζεται μια ημερομηνία χωρίς ημερήσια διάταξη, δεν θα πηγαίνουμε σε συναντήσεις για να πούμε πως απλά πήγαμε, ούτε να ακούσω περί ανέμων και υδάτων. Για να πάμε θέλουμε τη θεματολογία για να ενημερώσουμε και τα αρμόδια σώματα της συντεχνίας». Η μπάλα πλέον είναι στην εργοδοτική πλευρά, είπε τέλος ο κος Κούμας.

Το εάν η κόντρα θα κρατήσει για καιρό θα διαφανεί από το εάν τελικά η συντεχνία των κρατικών ιατρών παρευρεθεί στη καθορισμένη συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΟΚΥπΥ, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα, ή αν θα προτιμήσει να ρίξει και τις τελευταίες γέφυρες συνεννόησης μεταξύ των ΟΚΥπΥ και των γιατρών. Κάτι που χωρίς αμφιβολία, τους πρώτους που θα πλήξει, είναι τους ίδιους τους ασθενείς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο κόκκινο οι σχέσεις γιατρών και ΟΚΥπΥ, δεν αποκλείουν πιο δυναμικά μέτρα

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ