Η ακρίβεια λυγίζει τους γεωργοκτηνοτρόφους-Επί τάπητος στη Βουλή το θέμα

Το ζήτημα της ακρίβειας και της αύξησης του κόστους παραγωγής για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους συζητήθηκε εκ νέου στην επιτροπή Γεωργίας την Τρίτη. Κατά τη συζήτηση, αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ότι το κράτος επωφελείται μεγάλο ποσό εσόδων από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια και σε άλλους τομείς, εις βάρος των γεωργοκτηνοτρόφων, ενώ, απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, από το 2013, για υπαγωγή του γεωργικού πετρελαίου σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συζήτησαν τις αυξήσεις του κόστους παραγωγής σε γεωργία και κτηνοτροφία στην Επ. Γεωργίας

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής ανέφερε ότι υπάρχει απόφαση υπουργικού συμβουλίου από τον Ιούλιο του 2013 για να υπαχθεί το γεωργικό «χρωματισμένο» πετρέλαιο σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί. Ως εκ τούτου, μόνο από τον ΦΠΑ στο γεωργικό πετρέλαιο «η κυβέρνηση θα εισπράξει από τους γεωργούς το 2022 €6,5 εκ., ενώ το 2021 μόλις €3,2 εκ.», καθώς η τιμή του πετρελαίου έχει διπλασιαστεί στα €0,24/λίτρο τον Ιούλιο, από €0,13 που ήταν το 2021.

Ο κ. Γαβριήλ πρόσθεσε ότι για το σύνολο των συντελεστών παραγωγής, όπως λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.λπ., «το ποσό αυτό ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια. Την ώρα που οι γεωργοί σχεδόν εκλιπαρούν για στήριξη, την ώρα που βρίσκονται στον αναπνευστήρα, η κυβέρνηση βλέπει τα έσοδά της από τους ίδιους τους γεωργούς σχεδόν να διπλασιάζονται».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι «οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι πλήττονται τον τελευταίο έναν χρόνο από μία άνευ προηγουμένου αύξηση του κόστους παραγωγής, η οποία απειλεί να θέσει εκτός επαγγέλματος χιλιάδες γεωργοκτηνοτρόφους, την ώρα που η κυβέρνηση παραμένει απλός θεατής στα προβλήματα. Απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις στήριξης του τομέα στο ψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν έχει την πολιτική βούληση για επίλυση των προβλημάτων», ενώ πρόσθεσε ότι απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, αναφερόμενος συγκεκριμένα στον κλάδο των αιγοπροβατοτρόφων, σημείωσε ότι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. «Τα μέτρα στήριξης είναι μηδαμινά. Εκείνα που έχουν ανακοινωθεί για τη στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων δυστυχώς μέχρι και σήμερα ακόμα δεν έχουν δοθεί. Οι άνθρωποι είναι σε απελπιστική κατάσταση». Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχουν υποχρεώσεις και δάνεια στις τράπεζες που τρέχουν και δεν πληρώνονται και «αύριο θα έχουν άλλης μορφής προβλήματα με τις τράπεζες».

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, ανέφερε ότι το θέμα του αυξημένου κόστους στον πρωτογενή τομέα έχει συζητηθεί για δωδέκατη φορά στην επιτροπή. «Ακούμε συνεχώς σαν δικαιολογία τις διεθνείς εξελίξεις με τον πόλεμο και την επερχόμενη επισιτιστική κρίση. Για ένα κράτος που θέλει να ονομάζεται σοβαρό, θα έπρεπε όλο αυτό το διάστημα να ήταν διάστημα προετοιμασίας και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής», σημείωσε.  Πρόσθεσε ότι «θα έπρεπε το κράτος να επενδύσει αυτή τη δύσκολη στιγμή στην ενίσχυση των γεωργών και των κτηνοτρόφων, επειδή το επόμενο διάστημα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα ακόμα πιο μεγάλο πρόβλημα, αυτό της αυτάρκειας».

Ο Βουλευτής ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, ανέφερε ότι ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται στήριξη. «Ακούσαμε την κραυγή αγωνίας στην Επιτροπή Γεωργίας, την ακούσαμε και χθες στο Λιοπέτρι από τους πατατοπαραγωγούς. Χρειάζονται άμεσα μέτρα στήριξης», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθούν επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις. «Οι κλάδοι της γεωργίας και της κτηνοτροφίας είναι πάρα πολλοί. Πρέπει να γίνουν εξατομικευμένα σχέδια για τον κάθε τομέα, να γίνει ένας οδικός χάρτης και κάποια χρονοδιαγράμματα από την εκτελεστική εξουσία. Θέλουμε να δούμε πρακτικές και εφαρμόσιμες», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της Ομάδας Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων (ΟΠΑ), Γιώργος Δημητρίου, είπε ότι η αιγοπροβατοτροφία είναι ένας κλάδος ο οποίος δεν έχει καταφέρει να μετακυλήσει το κόστος παραγωγής στα προϊόντα της, με συνέπεια τον μαρασμό του κλάδου. «Δεν μπορούν οι αιγοπροβατοτρόφοι να επιδοτούν σε καθημερινή βάση τα προϊόντα για να πηγαίνουν στον καταναλωτή. Αντιλαμβάνομαι ότι το κράτος πρέπει να λάβει τα μέτρα του, ούτως ώστε να εφαρμόσει άμεσα το πρότυπο, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ούτως ώστε να μπαίνει το ανάλογο γάλα στο χαλούμι για να πάρουν το λαβείν τους και οι αιγοπροβατοτρόφοι και εκτός τούτου, πρέπει άμεσα να δοθούν ενισχύσεις για να κρατηθούμε στο μεσοδιάστημα», σημείωσε.

Επισήμανε και ο ίδιος το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τις τράπεζες, καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια που πήραν για την ανέγερση των μονάδων, που κοστίζουν άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, καταλήγοντας ότι «ενώ παράγουμε τον πλούτο, βιώνουμε τη φτώχεια και την ανέχεια».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ