Βγαίνει μπροστά ο Υπ. Υγείας για τις σχέσεις ιατρών και ΟΚΥπΥ-Συγκάλεσε σύσκεψη

Σύσκεψη για να εξευρεθούν λύσεις στο ζήτημα που προέκυψε με τις σχέσεις των κρατικών ιατρών και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), συγκάλεσε για την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο κόκκινο οι σχέσεις γιατρών και ΟΚΥπΥ, δεν αποκλείουν πιο δυναμικά μέτρα

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου, αναφέρεται ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες των γιατρών, τις θέσεις του ΟΚΥπΥ και την ασφάλεια των ασθενών, ο Υπουργός Υγείας συγκάλεσε σύσκεψη για την ερχόμενη βδομάδα με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που καταγράφονται στα ΤΑΕΠ και την παροχή ασφαλούς και ποιοτικής φροντίδας στους ασθενείς.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, έρχεται μετά την αντιπαράθεση μεταξύ των κρατικών ιατρών και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) με αφορμή την  τρίωρη στάση εργασίας στην οποία προχώρησαν οι γιατροί των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ).

Οι γιατροί, μέσω της συντεχνίας τους (ΠΑΥΣΚΙ), εξαπέλυσαν πυρά εναντίον του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, λόγω των ελλείψεων προσωπικού και των διαχρονικών προβλημάτων που έχουν να αντιμετωπίσουν στα ΤΑΕΠ. Προσερχόμενος στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, είπε πως η τρίωρη στάση εργασίας ήταν προειδοποιητική για να δοθούν κάποια μηνύματα, τόσο σε αυτούς που αποφασίζουν, όσο και σε αυτούς θα που θα πρέπει επιτέλους να εφαρμόσουν τα μέτρα ή ενέργειες για τις οποίες έχουν συσταθεί ως οργανισμός. Σημείωσε μάλιστα πως έχουν μπουχτίσει από τις υποσχέσεις. «Είμαστε μακριά από αυτά που προσδοκούσαμε και εμείς και ο κάθε πολίτης. Δεν μπορούμε πλέον να λαμβάνουμε τις ευθύνες άλλων γιατί είμαστε γιατροί. Η προειδοποίηση έχει σταλεί και από εκεί και πέρα να πω και στον ΟΚΥπΥ, πως πρέπει να αντιληφθεί και να σταματήσει να εκδίδει τέτοιου ύφους ανακοινώσεις, ότι δήθεν εμείς ταλαιπωρούμε τους ασθενείς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξαπέλυσαν πυρά κατά του ΟΚΥΠΥ οι γιατροί-«Απύθμενο θράσος»

Σε ερώτηση εάν θα συναντηθούν με τον ΟΚΥπΥ, ο κος Κούμας είπε εναπόκειται στον Οργανισμό εάν θα καθοριστεί συνάντηση και πως έχουν κουραστεί να αποστέλλουν επιστολές και να μην λαμβάνουμε απαντήσεις.

Τα πράγματα είναι διαφορετικά, σημείωσε, ακόμη και συνάντηση να γίνει θα γίνει εφόσον θεωρούμε ότι θα αποδώσει. «Αν δεν αποδώσει είμαστε ήδη σε συνεννόηση με τα μέλη μας και αντιλαμβάνεστε πως τα μέτρα μπορεί να γίνουν πιο δυναμικά».

Την ώρα που έγιναν  οι πιο πάνω αναφορές, ο ΟΚΥπΥ, διαμήνυσε πως θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός πως από τη στιγμή που υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση για την Τετάρτη, με σκοπό να συζητήσουν τα προβλήματα που απασχολούν τους γιατρούς, αυτοί προχώρησαν με στάση εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγέλλει πως είναι λάθος τα νούμερα που δίνουν οι γιατροί για τα ΤΑΕΠ ο ΟΚΥπΥ

Μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, είπε πως δεν τηρήθηκε το εργασιακό δίκαιο, ούτε υπήρξε διαβούλευση, ούτε δόθηκε έγκαιρη προειδοποίηση στον Οργανισμό.

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, την Τετάρτη είχε προγραμματιστεί συνάντηση του ΟΚΥπΥ με τους γιατρούς για να συζητηθούν όλα τα ζητήματα και να τύχουν της ανάλογης ενημέρωση, ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης γιατί δεν είναι οι πραγματικοί αριθμοί, αυτοί που δίνονται στη δημοσιότητα για τα ΤΑΕΠ.

«Εάν έχουν λανθασμένη πληροφόρηση για τον αριθμό που εργάζονται εκεί ή εάν σκόπιμα δίνουν λάθος αριθμούς είναι ένα θέμα. Τα ονόματα τους είναι εκεί και μπορούν μάθουν πόσοι είναι οι γιατροί, εάν αφαιρέσουμε αυτούς που είναι με άδεια ή έχουν κορωνοιό, τότε δεν σημαίνει υποστελέχωση. Εμείς όσον αφορά τα βραχείας νοσηλείας προχωρούμε στην αγορά υπηρεσιών και το γνωρίζουμε αυτό, για να τα στελεχώσουμε ξεχωριστά ώστε να μην επιβαρύνονται οι γιατροί των ΤΑΕΠ», είπε τέλος ο κος Χαριλάου.

Απαντώντας σε ερώτηση στο ΚΥΠΕ, σχετικά με την ταλαιπωρία που βιώνουν αρκετοί ασθενείς στα ΤΑΕΠ, λόγω της αναμονής, ο κ. Χαριλάου είπε ότι «οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν στα ΤΑΕΠ, τα οποία έχουμε αναγνωρίσει, δεν αφορούν μόνο τη στελέχωση, αλλά είναι πολλοί οι παράμετροι που παίζουν ρόλο». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην έγκαιρη άφιξη του ειδικού γιατρού που εφημερεύει, στη σύντομη ολοκλήρωση της εξέτασης του περιστατικού στο ΤΑΕΠ, καθώς και στο έγκαιρο εξιτήριο από τους θαλάμους κατά το πρωινό ωράριο, ώστε να αδειάζουν κλίνες και να μεταφέρονται οι ασθενείς από το ΤΑΕΠ, οι οποίοι χρειάζονται εισαγωγή.

«Ο Οργανισμός έχει εκπονήσει σχέδιο για αυτά και είναι ενήμερες οι συντεχνίες, ενώ έχουν γίνει ενέργειες για την βελτίωση των συνθηκών στα ΤΑΕΠ, προς όφελος των ασθενών», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι στις προτεραιότητες βρίσκεται και η σωστή στελέχωση των ΤΑΕΠ με γιατρούς, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, όπως επίσης να είναι σε ισχύ και όλες οι διαδικασίες για την έγκαιρη και γρήγορη διεκπεραίωση των περιστατικών, για να μειωθεί ο χρόνος αναμονή και παραμονής των ασθενών στα τμήματα αυτά.

Άλλωστε, όπως εξήγησε ο κ. Χαριλάου, «στην ομάδα που ανέλαβε να βάλει σε εφαρμογή αυτές τις ενέργειες, μετέχουν και οι διευθυντές και προϊστάμενοι νοσηλευτές των ΤΑΕΠ όλων των νοσηλευτηρίων» και κατέληξε ότι ο ΟΚΥπΥ είναι ανοιχτός σε εισηγήσεις είτε από τους γιατρούς, είτε από τους νοσηλευτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εφημερεύοντα το Σ/κ και… βλέπουμε-Έτοιμοι για συμφωνία γιατροί και Χατζηπαντέλα

Διαχρονικά τα προβλήματα στα ΤΑΕΠ, στήριξη στους γιατρούς από ΠΙΣ

Τα ζητήματα της υποστελέχωσης και της ασφάλειας της λειτουργίας των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών είναι διαχρονικά και τέτοια που αναμφίβολα επηρεάζουν τόσο την ομαλή άσκηση των καθηκόντων των ιατρών, όσο και την εξυπηρέτηση των ασθενών και την προσβασιμότητα τους σε ποιοτικές και έγκαιρες υπηρεσίες υγείας, αναφέρει, σε ανακοίνωση του, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Σημειώνει ότι συμπαρίσταται στους γιατρούς του δημοσίου και αναγνωρίζει τη σοβαρότητα των αιτιών που τους έχουν οδηγήσει στη σημερινή στάση εργασίας.

«Το δικαίωμα στην απεργία πρέπει να γίνεται σεβαστό και σε καμία περίπτωση η άσκηση του δικαιώματος αυτού ούτε στρέφεται εναντίον των πολιτών και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποδίδεται σε δήθεν υπονόμευση του ΟΚΥπΥ. H εκφρασθείσα θέση του ΟΚΥπΥ ότι «όλα τα ΤΑΕΠ και δομές των Νοσηλευτηρίων του Οργανισμού είναι στελεχωμένα με ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, χωρίς να υπάρχουν κενά», είναι ατυχής και δημιουργεί μια λανθασμένη εντύπωση που ωραιοποιεί την κατάσταση. Αυτό προβληματίζει σοβαρά τον ΠΙΣ καθότι: πως είναι δυνατόν να επιλυθούν προβλήματα εάν αυτά δεν αναγνωρίζονται;», προσθέτει .

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι «οφείλουμε όλοι μέσα από το ρόλο μας, να συμβάλουμε εποικοδομητικά έτσι ώστε τα διαχρονικά προβλήματα που ταλανίζουν την αναδιοργάνωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, συμπεριλαμβανομένων και των ΤΑΕΠ αλλά και ευρύτερα τον τομέα της υγείας στον τόπο μας, να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό».

Σημειώνει ότι επανειλημμένως έχει τονίσει αυτή την ανάγκη αλλά δυστυχώς, μέχρι στιγμής, δεν υπήρξαν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο ΠΙΣ χαιρετίζει, τέλος, την ενέργεια του Υπουργού Υγείας να παρέμβει ώστε το ζήτημα να αντιμετωπιστεί με τρόπο που τα όποια διοικητικά προβλήματα να μην θυματοποιούν ούτε τους γιατρούς ούτε τους ασθενείς.

Δειτε Επισης

Σεπτέμβρη και Νοέμβριο η διεξαγωγή κυβερνητικών εξετάσεων
LIVE/Στεφάνου: Το ΑΚΕΛ είναι δύναμη διεκδίκησης, που διεκδικεί με ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο
Στην Κύπρο το χρυσό δελτίο του Τζόκερ-Κέρδισε πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ
Σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες στο καιρικό μενού-Σκαρφαλώνει στους 36 βαθμούς ο υδράργυρος
Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου