Σχεδόν 15 χιλιάδες κρούσματα μέσα σε μια εβδομάδα-Γέμισε το Μακάρειο από παιδιά

Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να ζητήσει από τους ειδικούς εισηγήσεις και τις θέσεις τους για την πορεία της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, την ώρα που το νέο καλοκαιρινό κύμα κορωνοϊού, βρίσκεται σε έξαρση. Ήδη, τα θετικά περιστατικά την περασμένη βδομάδα (25/06-1/07) ξεπέρασαν τις 11 χιλιάδες(11220), ενώ το Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν σχεδόν 3,600 νέα περιστατικά, με τον αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει σχεδόν τις 15 χιλιάδες και το ποσοστό θετικότητας να σκαρφαλώνει στο 11.42%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πονοκέφαλος για την έξαρση των κρουσμάτων-Κλίνουν προς την επιστροφή της μάσκας

Από τα στοιχεία προκύπτει πως από το συνολικό αριθμό περιστατικών, περισσότερες από δύο χιλιάδες αφορούν επαναλοιμώξεις. Επίσης τα περισσότερα περιστατικά τη βδομάδα που πέρασε καταγράφηκαν στη Λευκωσία (5230), ακολουθεί η Λεμεσός (2236) και μετά η Λάρνακα (2143). Στην ελεύθερη Αμμόχωστο και στην Πάφο, τα επιβεβαιωμένα περιστατικά ήταν λιγότερα από χίλια.

Παράλληλα, αλυσίδες μετάδοσης, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, καταγράφηκαν κυρίως μεταξύ οικογενειών που συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι και στους κοινωνικούς κύκλους που συναθροίζονται σε εκδηλώσεις και σε άλλους χώρους συγχρωτισμού.

Παρά την έξαρση, οι ειδικοί συστήνουν προσοχή και παρουσιάζονται εφησυχαστικοί, αφού οι παραλλαγές προκάλεσαν έξαρση σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς καμία μέχρι στιγμής να χρειάζεται να λάβει περαιτέρω μέτρα πάρα τα αυξημένα κρούσματα. Το ίδιο συμβαίνει και στην Πορτογαλία, που ήταν η πρώτη χώρα που κατέγραψε αύξηση και πλέον έχει μείωση περιστατικών. Όπως υπολογίζεται, ο ρυθμός αύξησης θα παραμείνει ο ίδιος και τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή του Υπουργείου Υγείας που μίλησε στον REPORTER, η επιβολή της χρήσης της προστατευτικής μάσκας που είχε συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα, μπορεί να είναι κάτι που συνεχίζεται να απασχολεί ορισμένους ειδικούς, ωστόσο είναι ένα μέτρο το οποίο το Υπουργείο προσπαθεί να αποφύγει και στο παρόν στάδιο επιμένει στη σύσταση μάσκας, κυρίως στα άτομα που ανήκουν σ΄ ευάλωτες ομάδες. Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, αυτό που παρακολουθούν στενά είναι τους σκληρούς δείκτες, δηλαδή τις νοσηλείες, με την κατάσταση να αξιολογείται συνεχώς από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, η οποία, στο παρόν στάδιο, δεν επιβάλει τη λήψη μέτρων.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στον REPORTER, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας, δρ Ζωή, Δωροθεά-Πανά, «υπάρχει τεκμηρίωση για την αξία της χρήσης μάσκας όταν έχουμε έξαρση σε κλειστούς χώρους και χώρους με συγχρωτισμό. Είναι κάτι που αποδίδει και θα μας βοηθήσει τόσο για τον κορωνοϊό, όσο και την ευλογιά των πιθήκων αλλά ενδεχομένως μετά το φθινόπωρο και για άλλες λοιμώξεις οι οποίες μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο, όπως είναι η γρίπη. Είναι δεδομένο τώρα, ότι διανύουμε μια έξαρση όπως είναι δεδομένο ότι δυσκολευόμαστε να ξαναφορέσουμε τη μάσκα, όμως πάντα προχωράμε με γνώμονα τα άτομα που πρέπει να προστατευτούν, όπως οι υπερήλικες και ανοσοκατασταλμένοι, τα οποία σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, γνωρίζουν μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας, ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν με το γεγονός πως  εν μέσω καλοκαιριού διανύουμε μια έξαρση».

Η δρ Πανά εξέφρασε την άποψη πως η έξαρση κρουσμάτων δεν ξάφνιασε καθόλου τους ειδικούς και πως δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός. «Ήταν αναμενόμενο, για όλες τις χώρες λόγων των υπερμεταδοτικών στελεχών, αλλά και λόγω του ότι  απομακρυνόμαστε χρονικά από τον προηγούμενο εμβολιασμό. Θα πρέπει, κυρίως και να ανησυχήσουμε εάν δούμε αύξηση τρων σοβαρά νοσούντων. Είμαστε σε μια διαφορετική φάση της πανδημίας, κατά την οποία μπορεί να μην έχουμε τα ιδανικά αλλά έχουμε καλά εργαλεία. Αναφέρομαι, στην αντιική αγωγή που μπορεί να πάρουν τα άτομα υψηλού κινδύνου για να μειώσουν το κίνδυνο εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και στο κομμάτι εμβολιασμού, των μέτρων προστασίας και η διενέργεια τεστ. Όλα αυτά συνεπικουρούν ώστε να κρατήσουμε αυτό που θέλουμε, δηλαδή την ισορροπία. Μετά από τόσα χρόνια πανδημίας, οι επιπτώσεις τόσο οικονομικές όσο ψυχοκοινωνικές είναι τέτοιες που πρέπει να τις λαμβάνουμε υπόψη, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα την υγεία των πολιτών μας».

Επισήμανε πως τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και οι αποφάσεις λαμβάνονται με καθολική ή πλειοψηφική σύσταση για το τι πρέπει να ακολουθηθεί. «Στη φάση αυτή όλα τα κράτη-μέλη προσπαθούν να επιστήσουνε την προσοχή στο κομμάτι της ατομικής υπευθυνότητας. Η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν αναιρεί την χρησιμότητα των μέτρων ατομικής προστασίας με την προτροπή την χρήση της προστατευτικής μάσκας.  Η πρώτη χώρα στην οποία η νέα έξαρση έχει ολοκληρώσει το κύμα της είναι η Πορτογαλία, στην οποία είχε ξεκινήσει και νωρίτερα. Για τις υπόλοιπες χώρες είμαστε στη φάση κορύφωσης και ευχόμαστε ότι δεν πρόκειται για ένα τεράστιο χρονικό κύμα αλλά το επόμενο δεκαπενθήμερο θα έχουμε περισσότερες μολύνσεις. Ο ιός δεν ξεχωρίζει καιρικές συνθήκες και διακοπές για αυτό πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα ατομικής προστασίας από τους πολίτες». 

Πάντως, όσον αφορά τις νοσηλείες στους θαλάμους covid-19 μέχρι σήμερα έφτασαν συνολικά τις 92 και όπως ανέφερε στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών (ΟΚΥπΥ), Χαράλαμπος Χαριλάου, οι ασθενείς είναι κυρίως παιδιά και ηλικιωμένοι.

«Παρόλη την αύξηση των νοσηλειών, είμαι έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πιθανή περαιτέρω αύξηση και κατάσταση θεωρούμε πως είναι διαχειρίσιμη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπό παρακολούθηση η επιδημιολογική εικόνα, «όχι» στην λήψη μέτρων… προς το παρό

Σχεδόν οι μισές νοσηλείες στο Μακάρειο από κορωνοϊο

Την ίδια ώρα, η Παιδιατρική Κλινική του Μακάρειου νοσοκομείου έχει γεμίσει από παιδιά, κυρίως κάτω των πέντε ετών, τα οποία νοσούν με κορωνοϊο, κάτι που σύμφωνα με τον Διευθυντή της Κλινικής δρ Αβραάμ Ηλία, πρώτη φορά συμβαίνει τους καλοκαιρινούς μήνες, την περίοδο της πανδημίας.

Τα παιδιά που νοσηλεύονται στο Μακάρειο, όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, ο δρ Ηλία, παρουσιάζουν υψηλό πυρετό, ανορεξία, αδιαθεσία, μπορεί ακόμη να παρουσιάσουν γαστρεντερικές διαταραχές και μειωμένη δραστηριότητα. «Συνεπώς είναι παιδιά που χρειάζονται ενδοφλέβια υποστηρικτική θεραπεία για να αποφύγουμε τη σοβαρή αφυδάτωση. Ο πυρετός διαρκεί περισσότερες ημέρες από το συνηθισμένο πυρετό, ενώ εννέα στα δέκα παιδιά είναι κάτω των πέντε ετών. Είναι γεγονός πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν είχαμε τόσα παιδιά με κορωνοϊο το καλοκαίρι και αυτή τη στιγμή θεωρείται η πρώτη αιτία εισαγωγής των παιδιών στην Κλινική, που φτάνει στο 40%».

Υποστήριξε επίσης πως φαίνεται πως η πανδημία παίρνει μεγάλες διαστάσεις, με την συγκεκριμένη υπομετάλλαξη ΒΑ. 4 ή ΒΑ.5 , η οποία φαίνεται πως είναι κυρίαρχη μετάλλαξη. «Παρόλο που έχουν καταργηθεί τα μέτρα προστασίας για την περαιτέρω εξάπλωση του ιού, όλοι πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι και το πιο ορθό, τουλάχιστο στου κλειστούς χώρους και στους χώρους συγχρωτισμού, όλοι να φοράμε τις μάσκες για να μειωθεί η εξάπλωση του ιού. Επίσης χρειάζεται σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, η απομόνωση των ασθενών που παρουσιάζουν πυρετό ή είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα ή έχουν συμπτώματα για να μειωθεί η μετάδοσή τους και σε άλλα άτομα της οικογένειας αλλά κυρίως τα μικρά παιδιά».

Όσον αφορά, τα συμπτώματα και το τι ακριβώς πρέπει να προσέχουν οι γονείς, ο δρ Ηλία, είπε πως εάν ένα παιδί διαπιστωθεί ότι έχει κορωνοϊο, πρέπει να πάρει αντιπυρετικά για να ενυδατώνεται με χορήγηση υγρών για να προλάβουν την αφυδάτωση. «Εάν οι γονείς αντιληφθούν ότι το παιδί, παρουσιάζει υψηλό πυρετό, έχει ανορεξία ή εάν έχει στεγνούς βλεννογόνους (γλώσσα ή δεν έχει δάκρυα) τότε θα πρέπει να ζητήσει ιατρική εκτίμηση και εάν χρειαστεί θα παραπεμφθεί στο νοσοκομείο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην Κύπρο τέλος Ιουλίου αμερικάνικο εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων

Δειτε Επισης

Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό