Παραλύουν τα ΤΑΕΠ οι γιατροί λίγο πριν τις τελικές αποφάσεις για τα εφημερεύοντα

Σε τρίωρη στάση εργασίας στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) παγκύπρια, προχωρούν την Τρίτη οι κρατικοί ιατροί, επικαλούμενοι υποστελέχωση και τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΑΕΠ, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των εμπλεκομένων για έναρξη λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Οι διαβουλεύσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, βρίσκονται σε καλό δρόμο και οι γιατροί του δημοσίου ήταν έτοιμοι να αποδεχτούν την απόφαση για λειτουργία των κέντρων εφημερίας, αρχικά με τα μέλη της Παγκύπριας Συντεχνίας Κρατικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) και τις πρώτες δύο βδομάδες να γίνει ανασκόπηση και να καλυφτούν πιθανά κενά που θα προκύψουν.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, συγκάλεσε συναντήσεις τόσο με τους εκπροσώπους της ΠΑΣΥΚΙ, όσο και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Και ενώ τα εφημερεύοντα ιατρεία, κατά παραδοχή όλων, είναι η λύση στα προβλήματα που χρονίζουν στα ΤΑΕΠ, όπως η απουσία ικανοποιητικού προσωπικού και η αποσυμφόρηση ασθενών που καταφεύγουν στα Επείγοντα, προκαλεί ερωτηματικά η εξαγγελία της στάσης εργασίας από τους γιατρούς.

Πάντως, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Συντεχνία Κρατικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), η τρίωρη στάση εργασίας στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και Ατυχημάτων (ΤΑΕΠ) Παγκύπρια, θα πραγματοποιηθεί τη Τρίτη 05 Ιουλίου 2022 από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 12:00 π.μ.

Στην ανακοίνωση η συντεχνία σημειώνει πως «πολλάκις έχουμε αναφερθεί στα διαχρονικά προβλήματα που ταλανίζουν τα ΤΑΕΠ σε όλα τα Δημόσια Νοσηλευτήρια με κυριότερο τη σοβαρή υποστελέχωση των τελευταίων μηνών. Είναι πλέον αδύνατη η ασφαλής λειτουργία των τμημάτων των ΤΑΕΠ με την υφιστάμενη υποστελέχωση και τον επιπλέον φόρτο εργασίας που έχουν οι Ιατροί των τμημάτων με την διεκπεραίωση του φόρτου εργασίας βραχείας νοσηλείας θετικών ασθενών στη νόσο covid-19».

Οι γιατροί του δημοσίου σημειώνουν επίσης, πως «αναγκάζονται να εργάζονται πλέον του ωραρίου εργασίας τους χωρίς μιας μέρας ξεκούρασης και στις πλείστες των περιπτώσεων 12 με 18 ώρες ημερησίως. Κατά τη τρίωρη στάση εργασίας στα ΤΑΕΠ των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων θα εξυπηρετούνται ασθενείς ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου κατηγορίας 1 και 2. Επιτέλους ας αναληφθούν και αποδοθούν ευθύνες εκεί που αρμόζουν».

Οι αποφάσεις για εφημερεύοντα

Υπενθυμίζετε πως, εκτός απροόπτου, μετά και τη νέα εξέλιξη, οι τελικές αποφάσεις για τη διαδικασία και τον τρόπο που θα μπορούν οι πολίτες να επισκεφθούν τα εφημερεύοντα ιατρεία θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Μέχρι στιγμής έχει αποφασιστεί η έναρξη τους στις 9 Ιουλίου και έχουν κλειδώσει οι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν.

Συγκεκριμένα, ως εφημερεύον ιατρείο στη Λευκωσία έχει οριστεί το Κέντρο Υγείας Λάτσιων, στην Πάφο το Νοσοκομείο Πάφου, στη Λάρνακα το Παλιό Νοσοκομείο, ενώ στην Αμμόχωστο έχει οριστεί το Κέντρο Υγείας Αμμοχώστου και στη Λεμεσό το Κέντρο Υγείας στη Λινόπετρα.

Τα εφημερεύοντα ιατρεία θα λειτουργήσουν στην πρώτη φάση με ένα οκτάωρο το Σάββατο και ένα 4ωρο την Κυριακή και οι ώρες λειτουργίας που φαίνεται να προκρίνονται είναι το Σάββατο από τις 09:00 μέχρι τις 17:00 και την Κυριακή από τις 09:00 μέχρι τη 13:00.

Επιπλέον, τα εφημερεύοντα ιατρεία θα στελεχωθούν σε πρώτη φάση με 100 Προσωπικούς Ιατρούς για ενήλικες και 30 παιδίατρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εφήμερες λύσεις για τα εφημερεύοντα-Έμειναν στα «θα», παρατείνουν τα προβλήματα

Αντιδρά ο ΟΚΥπΥ

Την αντίδραση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) έφερε η απόφαση των γιατρών του δημοσίου να προχωρήσουν σε στάση εργασίας. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός αναφέρει πως η στάση εργασίας, στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ από την ΠΑΣΥΚΙ, στρέφεται εις βάρος των πολιτών, υπονομεύοντας το έργο του Οργανισμού αδικαιολόγητα, στερώντας τους το δικαίωμα για απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας και υγείας.

Σημειώνουν επίσης πως «κατά τη διάρκεια της τρίωρης στάσης εργασίας, τα ΤΑΕΠ του ΟΚΥπΥ θα λειτουργούν στη βάση ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου για όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.  Ο Οργανισμός αντιλαμβάνεται ότι, υπάρχει αυξημένος φόρτος λόγω της πανδημίας και οι γιατροί μας δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και τονίζει ότι, όλα τα ΤΑΕΠ και δομές των Νοσηλευτηρίων του Οργανισμού είναι στελεχωμένα με ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, χωρίς να υπάρχουν κενά. Σε περιόδους αδειών, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, γίνονται όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις με στόχο από την μία όλο το προσωπικό να λάβει την άδεια αναπαύσεως που δικαιούται και από την άλλη να συνεχίζεται η λειτουργία των νοσηλευτηρίων του Οργανισμού».

Τέλος διευκρινίζει πως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για αναβάθμιση όλων των ΤΑΕΠ, τα οποία υλοποιούνται, με στόχο τη συνεχή βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντιδρά ο ΟΚΥπΥ για τη στάση εργασίας των γιατρών-«Στρέφεται εις βάρος των πολιτών»

Δειτε Επισης

Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή