Παρασκευή 19 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Πονοκέφαλος για την έξαρση των κρουσμάτων-Κλίνουν προς την επιστροφή της μάσκας

  04/07/2022 09:48
Πονοκέφαλος για την έξαρση των κρουσμάτων-Κλίνουν προς την επιστροφή της μάσκας

Πονοκέφαλος για την έξαρση των κρουσμάτων-Κλίνουν προς την επιστροφή της μάσκας

  04/07/2022 09:48

Προβληματισμός επικρατεί στο Υπουργείο Υγείας, μετά την έξαρση κρουσμάτων που επικρατεί την τελευταία εβδομάδα, καθώς τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 10.000 και οι εισαγωγές στα νοσηλευτήρια μέχρι την περασμένη Παρασκευή έφθασαν τις 80, ενώ το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 11%. 

Σε δηλώσεις της στην κρατική τηλεόραση, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ Μαρία Κολιού, ανέφερε ότι αυτή η έξαρση οφείλεται στο ότι η νέα μετάλλαξη ΒΑ.5 είναι υπερμεταδοτική. Όπως είπε, «σύντομα θα επικρατήσει στον τόπο μας. Δεν είναι απόλυτα επικρατούσα. Έχουμε ακόμα δρόμο. Το βλέπουμε αυτό όποτε εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη, η οποία είναι πιο μεταδοτική από την προηγούμενη, την εκτοπίζει, κατά κάποιον τρόπο και έχουμε ένα νέο κύμα, σαν αποτέλεσμα αυτού, διότι γνωρίζουμε καλά ότι η νέα μετάλλαξη δεν λαμβάνει υπόψιν προηγούμενη ανοσία, σε προηγούμενες μορφές της Όμικρον μορφής. Κατά συνέπεια, θα κάνει το δικό της κύμα».

Όσον αφορά τη σοβαρότητα της μετάλλαξης, η κ. Κολιού ανέφερε πως αυτό αναμένεται να καθορίσει και τα μέτρα που θα λάβει το Υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας πως ένας παράγοντας είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο άλλος η σοβαρότητα αυτών των εισαγωγών. «Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε ιδιαίτερη αύξηση στα πολύ σοβαρά περιστατικά. Είναι αυτό που μα δίνει περιθώρια για να μπορέσουμε να περιμένουμε. Βέβαια, δεν χρειαζόμαστε το Υπουργείο να μας βάλει υποχρεώσεις και περιορισμούς για να λάβουμε τα στοιχειώδη μέτρα».

Ερωτηθείς ως προς τη λήψη μέτρων, προτού εκτροχιαστεί η κατάσταση, η κ. Κολιού ανέφερε πως «ρωτηθήκαμε για να συμβουλέψουμε τον υπουργό για τις μάσκες και είχαμε πει να γίνει σύσταση αρχικά, ούτως ώστε ο κόσμος να αρχίσει να προετοιμάζεται ψυχολογικά και σε δεύτερη φάση θα γίνει υποχρεωτικό το μέτρο. Πρέπει εντός των ημερών να γίνει πλέον υποχρεωτική η μάσκα σε κλειστούς χώρους. Αυτή ήταν η πρόβλεψη, την περασμένη εβδομάδα που δόθηκε η άποψη μας. Επίσης, η τηλεργασία θα βοηθούσε σε αυτή τη φάση». 

Οι προβλέψεις του ECDC για τον Ιούλιο

Το ECDC από τη μεριά του εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Ειδικότερα προβλέπουν ότι έως τις 10 Ιουλίου θα αυξηθούν και οι μολύνσεις και οι θάνατοι.

Σύμφωνα με την έκθεση, αναμένονται αυξητικές τάσεις στα κρούσματα, σε 20 από τις 30 χώρες που παρέχουν δεδομένα στο ECDC (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβακία, Σλοβενία ​​και Ισπανία).

Αυξητικές τάσεις προβλέπονται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία σε τρεις από τις 10 χώρες που παρέχουν στοιχεία (Λετονία, Λιχτενστάιν και Σλοβενία).

Εκτιμούν, δε, πως θα υπάρξει αύξηση και στους σε έξι από τις 30 χώρες που δίνουν στοιχεία (Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Μάλτα και Νορβηγία).

Συνολικά, οι υπεύθυνοι του ECDC αναμένουν αυξητικές τάσεις σε κρούσματα, σταθεροποίηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και αύξηση στους θανάτους έως και τις 10 Ιουλίου.

Σε ισχύ το πλαφόν σε self test ανά τεμάχιο

Υπενθυμίζεται πως, σε εφαρμογή τέθηκε από σήμερα, το πλαφόν στις συσκευασίες self test ανά τεμάχιο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, η ανώτατη τιμή πώλησης στα φαρμακεία συσκευασιών του ενός τεστ αυτοδιάγνωσης (self-test) για τη νόσο COVID-19 καθορίζεται σε €1,70.

Υπενθυμίζεται ότι η ανώτατη τιμή πώλησης της συσκευασίας των 5 τεστ αυτοδιάγνωσης (self-test) είναι στα 6 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπό παρακολούθηση η επιδημιολογική εικόνα, «όχι» στην λήψη μέτρων… προς το παρό

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας