Έφερε τα πάνω κάτω η γνωμάτευση για εφημερίες-Απορρίπτουν οι κρατικοί γιατροί

Τα πάνω κάτω έφερε η γνωμάτευση που έλαβε από ιδιώτες νομικούς συμβούλους, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), με σκοπό να αξιοποιηθούν οι ιδιώτες προσωπικοί ιατροί σε κέντρα υγείας, ώστε να λειτουργήσουν ορθά και χωρίς κενά τα εφημερεύοντα ιατρεία, αφού όπως είχε διαπιστωθεί δεν αρκούσαν οι κρατικοί γιατροί για να καλύψουν τους χώρους σ' όλες τις επαρχίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γνωμάτευση δίνει πράσινο για αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών στα εφημερεύοντα

Με τη σχετική γνωμάτευση, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, ο Οργανισμός νομιμοποιείται να διαθέσει την ακίνητη περιουσία του, υπό μορφή άδειας χρήσης, προς γιατρούς που δεν είναι εργοδοτούμενοί του, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με τους σκοπούς του. Ωστόσο, θα πρέπει να εξασφαλιστεί απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο και ο Οργανισμός να συνάψει σύμβαση με τον κάθε γιατρό που θα χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις του, ενώ παράλληλα ο ΟΚΥπΥ θα μπορεί να διαθέσει νοσηλευτικό προσωπικό, υπηρεσίες ή μέρος των υπηρεσιών οποιουδήποτε εργοδοτεί, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης.

Η δημοσίευση της νομικής γνωμάτευσης, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της Παγκύπριας Συντεχνίας Κρατικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), αφού ήταν τα μέλη της που κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, που είχαν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα, αρνήθηκαν την χρήση των κρατικών υποδομών από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του στο REPORTER, ο πρόεδρος της συντεχνίας δρ Σωτήρης Κούμας, επικαλούμενος τη Γενική Εισαγγελία, θεωρεί τη γνωμάτευση του ΟΚΥπΥ, άκυρη και πως δεν είναι νόμιμη, άποψη που αντικρούεται με την εξήγηση που δίνει ο Οργανισμός.

Συγκεκριμένα ο δρ Κούμας είπε πως, «η γνωμάτευση για δεν είναι τίποτα, δεν είναι νόμος.  Νομικός σύμβουλος του υπουργού Υγείας, είναι ο Γενικός Εισαγγελέας και κανένας άλλος. Αυτός που έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να εξασφάλιση γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα είναι ο ίδιος ο υπουργός, από τον οποίο ζητήσαμε γνωμάτευση εδώ και δύο βδομάδες. Τώρα, εάν ο υπουργός θέλει να βλέπει τις γνωματεύσεις του ΟΚΥπΥ, είναι θέμα δικό του».

Για τους γιατρούς του δημοσίου, όπως εξήγησε ο δρ Κούμας, θεωρείται άκυρη η γνωμάτευση από την πρώτη παράγραφο, που γίνεται αναφορά για περιουσία του ΟΚΥπΥ. «Όπως γνωρίζουμε, αλλά και σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού, τα δημόσια νοσηλευτήρια, έχουν παραχωρηθεί προς διαχείριση στον οργανισμό και όχι ως περιουσιακά στοιχεία, και αυτό είναι αρκετό. Από την άλλη έχουμε και τις συμβάσεις. Ας δει ο νομικός σύμβουλος τα σχέδια υπηρεσίας μας. Να μην ξεχνούν πως είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι, και πως δεν μπορούν να λειτουργούν κατά το δοκούν».

Διερωτήθηκε επίσης πως γίνεται ξαφνικά να προστεθεί η γνωμάτευση στο νόμο αλλά κανείς να μην διαμαρτυρήθηκε που ο νόμος παραβιάζεται εδώ και τρία χρόνια, με την καθυστέρηση της λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων. «Υποσχεθήκαν πολλά στον κόσμο. Για να χρησιμοποιήσουν τους γιατρούς υπάρχει νόμος, για το ότι εδώ και τρία χρόνια παραβιάζεται ο νόμος, δεν το λαμβάνει υπόψη κανείς; Αφού ήταν έτσι απλά τα πράγματα γιατί δεν γράφτηκε από την αρχή ότι δικαιούνται να χρησιμοποιηθούν υποδομές από τον εκάστοτε πάροχο από άλλο πάροχο εντός του ΓεΣ;. Υπάρχει λύση και εμείς την καταθέσαμε αλλά δεν έτυχε της παραμικρής επεξεργασίας. Δηλαδή, να χρησιμοποιήσουν οι ιδιώτες γιατροί για εφημερίες, τα γραφεία τους», είπε ο δρ Κουύμας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείδωσε υπό προϋποθέσεις η ημερομηνία έναρξης των εφημερευόντων ιατρείων

Υπεραμύνεται της γνωμάτευσης ο ΟΚΥπΥ

Από την άλλη, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), υπεραμύνεται της νομικής γνωμάτευσης που έχει στα χέρια του και θεωρεί πως, όχι μόνο θα δώσει λύση στα σοβαρά ζητήματα που είχαν προκύψει για τη λειτουργία των ιατρείων εφημερίας, αλλά είναι και νόμιμη αφού ως οργανισμός δημοσίου δικαίου, δεν μπορεί να ζητήσει γνωμάτευση από τη Γενική Εισαγγελία.

Όπως εξήγησε στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού, Χαράλαμπος Χαριλάου, σύμφωνα με το νομοθεσία η Γενική Εισαγγελία γνωματεύει για τα Υπουργεία και τις κρατικές υπηρεσίες και όχι για τους οργανισμούς δημοσίου δικαίου, όπως είναι ο ΟΚΥπΥ.

«Ως οργανισμός δημοσίου δικαίου έχουμε τους δικούς μας νομικούς συμβούλους, όπως και εξωτερικούς νομικούς συμβούλους, τους οποίους συμβουλευτήκαμε και καταλήξαμε στη σχετική γνωμάτευση, όταν οι γιατροί έθεταν κάποια νομικά ζητήματα όσον αφορά τα εφημερεύοντα ιατρεία. Με τη γνωμάτευση αυτή, δίνεται η απάντηση πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε νομικό κώλυμα στο να παραχωρήσουμε τις υποδομές σε ιδιώτες γιατρούς, φτάνει να ακολουθηθούν σχετικά βήματα, όπως είναι, πρώτο να δοθεί η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και δεύτερο να υπογραφεί σύμβαση με τους γιατρούς που θα συμμετάσχουν. Επίσης, από τη στιγμή που μας δόθηκε άδεια για τη διαχείριση της κρατικής περιουσίας, όπως είναι τα κρατικά νοσηλευτήρια δεν προκύπτει οποιοδήποτε ζήτημα. Με τη γνωμάτευση δίνεται λύση σ΄ ένα σοβαρό ζήτημα που είχε προκύψει για να είμαστε έτοιμοι στις 9 Ιουλίου να λειτουργήσουν κανονικά τα εφημερεύοντα ιατρεία», είπε ο κος Χαριλάου.

Σημειώνεται πως, το απόγευμα της Τετάρτης, εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ είχαν συνάντηση με τον Υπουργός Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα κατά την οποία συζήτησαν για ζητήματα που απασχολούν όπως επίσης για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία. Στη συνάντηση, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως τα εφημερεύοντα θα ξεκινήσουν στις 9 Ιουλίου, ενώ από πλευράς του ο ΠΑΣΥΚΙ επιφυλάχτηκε να απαντήσει την Παρασκευή μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της συντεχνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βρήκαν τους χώρους που θα λειτουργούν ως εφημερεύοντα

Εφημερεύοντα ιατρεία σε κάθε επαρχία

Υπενθυμίζετε πως, οι τελικές αποφάσεις για τη διαδικασία και τον τρόπο που θα μπορούν οι πολίτες να επισκεφθούν τα εφημερεύοντα ιατρεία θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Μέχρι στιγμής, έχει αποφασιστεί η έναρξη τους στις 9 Ιουλίου και έχουν κλειδώσει οι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν.

Συγκεκριμένα, ως εφημερεύον ιατρείο στη Λευκωσία έχει οριστεί το Κέντρο Υγείας Λάτσιων, στην Πάφο το Νοσοκομείο Πάφου, στη Λάρνακα το Παλιό Νοσοκομείο, ενώ στην Αμμόχωστο έχει οριστεί το Κέντρο Υγείας Αμμοχώστου και στη Λεμεσό το Κέντρο Υγείας στη Λινόπετρα.

Τα εφημερεύοντα ιατρεία θα λειτουργήσουν στην πρώτη φάση με ένα οκτάωρο το Σάββατο και ένα 4ωρο την Κυριακή και οι ώρες λειτουργίας που φαίνεται να προκρίνονται είναι το Σάββατο από τις 09:00 μέχρι τις 17:00 και την Κυριακή από τις 09:00 μέχρι τη 13:00.

Επιπλέον, τα εφημερεύοντα ιατρεία θα στελεχωθούν σε πρώτη φάση με 100 Προσωπικούς Ιατρούς για ενήλικες και 30 παιδίατρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εφημερεύοντα για τρεις μήνες στα Κέντρα Υγείας μόνο με γιατρούς του δημοσίου

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»