Από το ναδίρ στο ζενίθ οι τιμές ενοικίων-Πού κυμαίνονται και οι ακριβές περιοχές

Την ώρα που η συζήτηση για το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών, για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ κατά την αγορά ή την ανέγερση κύριας κατοικίας βρίσκεται σε εξέλιξη, με τους αρμόδιους να παρουσιάζουν έντονες αντιδράσεις και οι τιμές στα αγαθά πρώτης ανάγκης έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα, οι ψηλές τιμές στα ενοίκια, που παρατηρούνται εδώ και αρκετό καιρό, παραμένουν στα ύψη. Μάλιστα, οι τιμές έφτασαν σε τέτοια επίπεδα, που μία οικογένεια που θέλει να ενοικιάσει ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων, χρειάζεται δύο μισθούς για να καλύψει το ενοίκιο.

Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, που εισάγει διαχωρισμό στην αξία και στο οικοδομήσιμο εμβαδόν μεταξύ κατοικιών και διαμερισμάτων, έχει προκαλέσει την αντίδραση των εμπλεκόμενων, οι οποίοι ζητούν να συνεχιστεί η συζήτηση. Όλα αυτά, την ώρα που οι τιμές των καυσίμων βρίσκονται σε ανοδική πορεία, με το ενδεχόμενο να παρουσιάσουν μείωση να είναι απομακρυσμένο, με την Κυβέρνηση να δέχεται πιέσεις για επιβολή πλαφόν, ενώ ένα άλλο μέρος της αγοράς φαίνεται να βρίσκεται στην αφάνεια, ωστόσο απασχολεί αρκετούς πολίτες και δεν είναι άλλο από τα ενοίκια και τις τιμές τους, που έχουν βρει καταφύγιο στα ύψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντιδράσεις για το νέο νομοσχέδιο μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην απόκτηση κατοικίας

Αν και οι τιμές δεν έχουν καταγράψει κάποια αξιόλογη μεταβολή, από άλλες χρονιές, το γεγονός πως το ενοίκιο ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων φτάνει μέχρι και τα 1,700 ευρώ, προβληματίζει τους καταναλωτές, οι οποίοι ψάχνουν να βρουν μία στέγη, είτε για προσωρινή στέγη, είτε για μόνιμη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγράψει το Συμβούλιο εγγραφής κτηματομεσιτών, κατά μέσο όρο, για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, στη Λευκωσία οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 500-600 ευρώ, στη Λεμεσό γύρω στα 800-900 ευρώ, ενώ σε Λάρνακα και Πάφο γύρω στα 400-500 ευρώ.

Όσον αφορά σε ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων, στη Λευκωσία οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 700-800 ευρώ, στη Λεμεσό γύρω στα 1,300 ευρώ και σε Λάρνακα και Πάφο γύρω στα 500-600 ευρώ. Οι τιμές κτυπούν κόκκινο όσον αφορά στο ενοίκιο ενός διαμερίσματος τριών υπνοδωματίων, αφού στη Λεμεσό οι τιμές κυμαίνονται κοντά στις 2,000 ευρώ. Συγκεκριμένα, στην παραλιακή πόλη οι τιμές ενοικίων για ένα τέτοιο διαμέρισμα κυμαίνονται γύρω στα 1,700 ευρώ, στην πρωτεύουσα γύρω στα 900-1000 ευρώ, ενώ σε Λάρνακα και Πάφο γύρω στα 700-800 ευρώ. Όσον αφορά στις τιμές που ισχύουν για την επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου, οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με τις τιμές σε Λάρνακα και Πάφο.

«Στη Λεμεσό είναι πιο ακριβά τα ενοίκια και ο λόγος είναι ότι στη Λεμεσό είναι πιο ακριβές οι τιμές των ακινήτων. Πάντα οι τιμές των ενοικίων εξαρτώνται από την αξία του ακινήτου, άρα όσο πιο ψηλές οι τιμές των ακινήτων, τόσο πιο ψηλές οι τιμές των ενοικίων. Στη Λεμεσό, υπάρχει περισσότερη προσφορά και περισσότερη ζήτηση, επειδή είναι πιο μεγάλη πόλη και απορροφά περισσότερο κόσμο και ξένους. Η ζήτηση δεν μπορεί να καλύψει την προσφορά και οι τιμές ανεβαίνουν προς τα πάνω, όσον αφορά στα ενοίκια», εξήγησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Μαρίνος Κυναιγείρου.

Πάντως, η δύσκολη τριετία που πέρασε, λόγω πανδημίας, αλλά και λόγω πολέμου στην Ουκρανία, δεν φαίνεται να επηρέασε τις τιμές των ενοικίων. Την ίδια ώρα, αναμένεται εντός του καλοκαιριού να παρατηρηθεί μία αύξηση, τουλάχιστον στις παραλιακές περιοχές, καθώς αυτές καθορίζονται από την αυξημένη ζήτηση, λόγω της τουριστικής περιόδου.

«Ένας κύριος παράγοντας που επηρεάζει τις ενοικιάσεις, είναι η τουριστική προσέλευση στην Κύπρο, δηλαδή αν υπάρχει αυξημένος τουρισμός στην Κύπρο, σημαίνει ότι οι πλείστοι ενοικιαστές απευθύνονται στην ημερήσια ενοικίαση. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η προσφορά και σε κάποιες φορές αυξάνεται η ζήτηση και άρα αυξάνονται και οι τιμές. Όταν υπάρχει προσφορά σταθεροποιούνται οι τιμές».

Οι ακριβές περιοχές και οι συμβουλές σε όσους βγαίνουν στην αγορά

Οι τσιμπημένες τιμές στα ενοίκια, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχουν οι κτηματομεσίτες, παρατηρούνται σε περιοχές κοντά στα Πανεπιστήμια, αλλά και στο κέντρο της κάθε πόλης, ενώ ψηλές τιμές ενοικίασης, έχουν και τα διαμερίσματα που είναι καινούργια.

Ο κ. Κυναιγείρου προέβη και σε κάποιες συμβουλές προς τους ενδιαφερόμενους, που βγαίνουν στην αγορά ενοικίασης διαμερισμάτων, πρώτη και καλύτερη να είναι να απευθύνονται σε επαγγελματίες αδειούχους κτηματομεσίτες.

«Υπάρχουν περισσότερες επιλογές και ο κτηματομεσίτης θα προσπαθήσει να εξυπηρετήσει τον πελάτη του, δίνοντας τις καλύτερες προσφορές. Οποιοσδήποτε που δεν είναι αδειούχος κτηματομεσίτης, μπορεί να κάνει κατάχρηση, όπως είδαμε σε αρκετές περιπτώσεις και ο ενδιαφερόμενος ενοικιαστής μένει εκτεθειμένος. Σημαντικό είναι ότι για να βρει κάποιος καλύτερες τιμές, δεν χρειάζεται να είναι έξω από το Πανεπιστήμιο ή κοντά στο κέντρο της πόλης. Αν είναι κάπου πιο μακριά και πιο μεγάλης ηλικίας ένα διαμέρισμα, είναι πιο χαμηλές οι τιμές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο το χρυσό δελτίο του Τζόκερ-Κέρδισε πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ
Σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες στο καιρικό μενού-Σκαρφαλώνει στους 36 βαθμούς ο υδράργυρος
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων