Μαύρη εικόνα έχουν οι Τ/κ για την κατάσταση στα κατεχόμενα, σύμφωνα με έρευνα

Μόνο το 2,58% στα κατεχόμενα πιστεύει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας τρίμηνης έρευνας του κέντρου για τους μετανάστες, την ταυτότητα και τα δικαιώματα (CMIRS), που δημοσιεύουν οι ιστοσελίδες της Γενί Ντουζέν και της Χαβαντίς.

Η έρευνα δείχνει μείωση στους δείκτες εμπιστοσύνης και τους κοινωνικούς δείκτες σε όλους τους τομείς και σύμφωνα με την διευθύντρια του κέντρου, Μινέ Γιουτζέλ είναι τα χειρότερα αποτελέσματα από το 2013 που διενεργεί αυτές τις τρίμηνες έρευνες.

Πρώτο κόμμα στις μετρήσεις έρχεται το ΡΤΚ με 18.13% και ακολουθεί ο μεγάλος εταίρος της σημερινής «κυβέρνησης», ΚΕΕ με 8,96%. Ωστόσο με μεγάλη διαφορά πρώτη είναι η επιλογή όσων δήλωσαν πως δεν θα ψηφίσουν αν οι «εκλογές» γινόταν αύριο και το ποσοστό αυτών φτάνει το 38,74%.

Οι θεσμοί με την χαμηλότερη εμπιστοσύνη από πλευράς ερωτηθέντων είναι η «κυβέρνηση», τα πολιτικά κόμματα, η «βουλή» και η «προεδρία». Η Γενί Ντουζέν σχολιάζει ότι με βαθμολογία από το 0 έως το 5, κατά την περίοδο του Μουσταφά Ακιντζί η εμπιστοσύνη προς την «προεδρία» δεν έπεσε ποτέ κάτω από το 3, ενώ σε αυτή την έρευνα η «προεδρία» του Ερσίν Τατάρ παίρνει 1,93. Σχολιάζει επίσης ότι οι «θεσμοί» που έχουν να κάνουν με το δίκαιο και τον νόμο, όπως η «δικαιοσύνη», η «αστυνομία» και ο «επίτροπος διοίκησης», είναι πιο ψηλά από τους πολιτικούς «θεσμούς».

Από τους ερωτηθέντες το 91.59% πιστεύει ότι οι «διοικούντες την χώρα» δεν ενεργούν ανάλογα με τις ανάγκες του «λαού», ενώ αυτό πιστεύει μόλις το 8,42%.

Το 86,41% πιστεύει ότι το να επικρίνεις την «χώρα» σου δεν σε κάνει προδότη, την ώρα που το 13,11% το πιστεύει αυτό.

Το 63,27% πιστεύει ότι για να μειωθούν οι επιδράσεις της συναλλαγματικής κρίσης με την ΤΛ, θα πρέπει να περάσουν στην χρήση του ευρώ ενώ το 36,73% δεν το πιστεύει αυτό.

Το 53,6% τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης ρατσιστικού λόγου και έκφρασης μίσους. Η Γενί Ντουζέν σημειώνει ότι ποινές προβλέπονται μόνο για σεξιστικές εκφράσεις και επιθέσεις εναντίον του φύλου.

Το 64,89% δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την θέση ότι όποιος δεν αγαπά την «χώρα» πρέπει να την εγκαταλείψει, ενώ το 35,11% συμφώνησε με αυτό. Το 71,17% δεν συμφωνεί με την θέση ότι ό,τι κάνει το «κράτος» ‘εγώ νιώθω περηφάνεια’, ενώ το 28,83% τη συμμερίζεται.

Από τους συμμετέχοντες το 57% συμφωνεί με την θέση ότι μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα σε αυτή τη «χώρα», ενώ το 43% δεν συμφωνεί.

Το 82,48% πιστεύει ότι υπάρχει μια μικρή ομάδα που θα κερδίσει περισσότερα από την οικονομική κρίση ενώ η πλειοψηφία έχει υποστεί συνέπειες.

Η έρευνα έγινε εντός Ιουνίου με 500 άτομα δείγμα, με τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και αποτελείται από τρία μέρη.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών