Χόρεψε με τον Ησαΐα ο… κορωνοϊός-Επιστρέφουν οι μάσκες σε συγκεκριμένους χώρους

Αποφάσεις για επαναφορά μέτρων λαμβάνει το Υπουργείο Υγείας, αφού λόγω της μεγάλης αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής κλήθηκαν να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους για αναχαίτηση της πανδημίας, οι οποίες θα κατατεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα ανάψει και το πράσινο φως. 

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, την τελευταία βδομάδα (18-24 Ιουνίου) καταγράφηκαν 7,555 κρούσματα, με το ποσοστό θετικότητας (9,73%) να παρουσιάζει αύξηση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Αύξηση η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στις καινούργιες παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διασπορά καταγράφεται μεταξύ μελών του ίδιου νοικοκυριού και ατόμων που παρευρίσκονται σε συνθήκες συγχρωτισμού σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμους και εκδηλώσεις για τον κατακλυσμό, αφού μέσα σε μόλις επτά ημέρες έχουν καταγραφεί δεκατρείς αλυσίδες. Μάλιστα, μεγάλο ποσοστό -γύρω στο 60%- των θετικών ατόμων δήλωσε άγνοια για το πώς προσβλήθηκε από τον ιό. 

Ωστόσο, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, θετική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι στιγμής οι νοσηλείες δεν έχουν καταγράψει σημαντική αύξηση στις μονάδες covid, ούτε και ο αριθμός θανάτων ασθενών έχει αυξηθεί, ενώ από την άλλη δεν καταγράφηκαν συρροές κρουσμάτων σε οίκους ευγηρίας και σε κλειστές δομές.

Όπως δήλωσε στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), Χαράλαμπος Χαριλάου, «υπάρχει μια μικρή αύξηση στις νοσηλείες, όπως επίσης αυξημένη ζήτηση υπάρχει για τις μονάδες ταχείας νοσηλείας», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως ο αριθμός των νοσηλευόμενων θα σταθεροποιηθεί. «Εάν και δεν αναμένεται περαιτέρω αύξηση, εμείς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ότι και αν προκύψει», είπε κ. Χαριλάου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναμένει εισηγήσεις για πιθανή επαναφορά της χρήσης μάσκας ο Χατζηπαντέλα

Προκρίνουν μάσκα και συστάσεις για ατομική ευθύνη

Είναι στη βάση αυτών των στοιχείων που ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ζήτησε από τους ειδικούς εισηγήσεις, με μοναδικό στόχο να μην υπάρξει πισωγύρισμα όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, κατά την σημαντική τουριστική περίοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, κοινή εισήγηση των μελών της ΣΕΕ είναι πως θα πρέπει να επαναρχίσει η ενημέρωση προς τον κόσμο για την ατομική ευθύνη και το τρίπτυχο, αποστάσεις, μάσκα και πλύσιμο χεριών, και αυτό διότι, οι πολίτες φαίνεται να χαλάρωσαν λόγω και της κόπωσης, αγνοώντας πως η μάχη με την πανδημία δεν έχει τελειώσει. 

Παράλληλα, οι ειδικοί ζήτησαν περισσότερα στοιχεία για τις συρροές που προέκυψαν από την ομάδα ιχνηλάτισης, ώστε να τα αξιολογήσουν και να διαπιστώσουν για του πού υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα και με ποιο τρόπο μπορεί στην παρούσα φάση να αντιμετωπιστεί, προτού επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα. 

Ωστόσο, με βάση τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας, τα οποία χτύπησαν καμπανάκι στο Υπουργείο Υγείας, οι ειδικοί προκρίνουν την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας στα φαρμακεία, ενώ διγλωσσία διαπιστώθηκε στις εισηγήσεις τους, όσον αφορά την επαναφορά της σε εργαζόμενους των χώρων εστίασης (εσωτερικούς και εξωτερικούς)-θέση που δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος-από τη μια, κάποια από τα μέλη της Επιτροπής θεωρούν πως εάν επιστρέψει η χρήση μάσκας θα πρέπει να είναι καθολική και σε όλους τους χώρους, ενώ από την άλλη, ορισμένοι ειδικοί θεωρούν πως η επιστροφή της μάσκας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και με τις χαλαρώσεις, δύσκολα θα τηρηθεί από τον γενικό πληθυσμό. 

Ανάμεσα στους επιδημιολόγους που βλέπουν πως η επιστροφή της χρήσης μάσκας θα φέρει αντιδράσεις, είναι ο δρ Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος σε δηλώσεις του στον REPORTER, ανέφερε πως «ο κόσμος είναι δύσκολο να συμμορφωθεί μετά τις χαλαρώσεις μέτρων. Θεωρώ πως εκτός από την έντονη σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, δεν βλέπω κάτι παραγωγικό, ειδικά το καλοκαίρι που όλοι βρίσκονται κυρίως σε ανοικτούς χώρους».

Παράλληλα, ο δρ. Καραγιάννης εξέφρασε την εκτίμηση πως θα καταγραφεί περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ο κόσμος συνεχίζει να κάνει χειραψίες, να αγκαλιάζεται και να δίνει φιλιά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελίες για αισχροκέρδεια σε πώληση test-Ετοιμάζει πλαφόν το Υπ. Υγείας

Πιθανόν και πλαφόν στα τεστ

Όλες οι εισηγήσεις των ειδικών κατατέθηκαν στον υπουργό Υγείας, ο οποίος καταθέτει τις απόψεις τους ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις. 

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν πως ο υπουργός Υγείας θα ζητήσει την επαναφορά της χρήσης μάσκας στα φαρμακεία, ενώ στην παρούσα φάση φαίνεται να μην προκρίνεται η επιστροφή της μάσκας και στους χώρους εστίασης.

Επίσης, δεν αποκλείεται κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός να θέσει προς έγκριση πρόταση να μπει πλαφόν στη τιμή πώλησης των τεστ αυτοδιάγνωσης (self test), αφού έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Υγείας, τα self test επιτρέπεται να πωλούνται σε συσκευασίες των πέντε, με ανώτατο όριο τιμής τα έξι ευρώ. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε το φαινόμενο να πωλούνται τα test ένα-ένα από τα φαρμακεία, τα οποία υποστηρίζουν ότι υπάρχει έλλειψη συσκευασιών των πέντε. Παράλληλα, εντοπίστηκαν και περιπτώσεις που κάποιοι αντί rapid test, διενεργούν self test στα φαρμακεία, κάτι που απαγορεύεται, όπως εξήγησε η ίδια πηγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα εκτόξευση κρουσμάτων μέσα σε μια βδομάδα-Ανακοινώθηκαν άλλοι δυο θάνατοι

Δειτε Επισης

Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου