Ο 14χρονος Φοίβος ασχολείται με Κυπριακό και μεταναστευτικό και κλείνει στόματα

Προκάλεσε ρίγη συγκίνησης όταν πήρε το λόγο, στο Πολιτικό και Ιδεολογικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού, αφού οι σκέψεις του δεν μαρτυρούσαν το νεαρό της ηλικίας του. Έκανε όλους να τον παρακολουθούν με προσοχή και όσο ήταν στη σκηνή το βλέμμα τους δεν κουνήθηκε από πάνω του. Άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, σε όσους επέλεξαν να ακούσουν το περιεχόμενο της τοποθέτησής.

Αυτός είναι ο Φοίβος Χατζηιωάννου, που μπορεί να είναι μόλις δεκατεσσάρων ετών, ωστόσο έχει διαμορφώσει ολοκληρωμένες απόψεις για σημαντικά θέματα, που ταλανίζουν τον τόπο μας. Είναι ένα παιδί, που έχει ως όνειρο να αλλάξει την Κύπρο, να παραδώσει στους μελλοντικούς πολίτες ένα κόσμο καλύτερο. Έχει τις δικές του απόψεις για το Κυπριακό, την Οικονομία, το Μεταναστευτικό, την υγεία, την εκπαίδευση.

Ο Φοίβος, ένα παιδί που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, αν και δεν επηρεάστηκε από τις πρόσφατες αποφάσεις του ΟΑΥ για εκπτώσεις στις θεραπείες ατόμων που ανήκουν στην ίδια κοινωνική ομάδα μαζί του, βγήκε μπροστά και καταδίκασε αυτές τις άδικες αποφάσεις.

Αυτό το δεκατετράχρονο αγόρι, διαφέρει τελικά κατά πολύ από τους συνομήλικούς του, όχι επειδή είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, αλλά επειδή όταν κάποιος καθίσει απέναντί του για συζήτηση, θα ξεχάσει ότι πρόκειται για ένα μαθητή, που η εκπαίδευσή του ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Ανέκαθεν ασχολούμουν με την πολιτική, λίγο περισσότερο τον τελευταίο χρόνο, επειδή θεωρώ ότι είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας. Οι χώρες διοικούνται από πολιτικούς, οι νομοθεσίες προτείνονται από πολιτικούς, οπότε το κάθε τι, έμμεσα ή άμεσα σχετίζεται με την πολιτική. Δεν θυμάμαι να υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό που με ώθησε να ασχοληθώ με την πολιτική. Αυτό το χρόνο έδωσα περισσότερη έμφαση, επειδή είναι και οι Προεδρικές».

Ο Φοίβος, σε τόσο νεαρή ηλικία έχει διαμορφώσει τη δική του άποψη και για το μείζον ζήτημα στον τομέα της πολιτικής. Το Κυπριακό.

«Το Κυπριακό θα λυθεί μόνο με την πολιτική. Είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής των Κυπρίων και αν δεν ήταν αυτό το πρόβλημα, δεν θα ασχολούνταν τόσο πολύ με την πολιτική. Ασχολούμαι, ακόμη παραπάνω και με την οικονομία. Είναι δύο τομείς που με απασχολούν αρκετά. Η οικονομία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής. Από τη στιγμή που ασχολήθηκα με την πολιτική, όφειλα να ασχοληθώ και με την οικονομία.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, είχαμε την ευκαιρία το 2004 και απορρίψαμε το σχέδιο, είχαμε και το 2017 και δεν είχαμε αποτέλεσμα. Δεν θέλω να παρελθοντολογίσω. Από πλευράς οικονομίας, δεν έχω κάτι να προσάψω στην Κυβέρνηση. Βέβαια, είμαστε όλοι λίγο στεναχωρημένοι με τα σκάνδαλα διαφθοράς. Μετά τις Προεδρικές Εκλογές, όποιος και να είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε και να διορθώσουμε την εικόνα και θα εμπιστευτεί ξανά ο κυπριακός λαός την Κυβέρνηση».

Η ενασχόληση του με την πολιτική και το ενδιαφέρον που δείχνει, ήταν αυτό που τον οδήγησε και στο Ελευθερία, το περασμένο Σάββατο και το συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού. «Έτυχε να ξέρω αρκετά άτομα από την παράταξη του ΔΗΣΥ, έτσι το περιβάλλον ήταν αρκετά οικείο. Αλλά, ναι μεν θα στηρίξω τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ, αλλά θα περιμένω να ακούσω και τις απόψεις των άλλων υποψηφίων».

Οι απόψεις του για το μεταναστευτικό

Η κατάσταση, όπως αυτή εξελίσσεται, με το θέμα του μεταναστευτικού, όπως είναι λογικό, δεν μπορούσε να τον αφήσει αδιάφορο. Μάλιστα, έχει καταρτίσει και κάποιες προτάσεις για το θέμα.

«Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μία σειρά από απελάσεις. Δεν είμαι ούτε ρατσιστής, ούτε ξενοφοβικός, όμως είναι θλιβερό αυτό που βλέπουμε, με τους γηγενείς πολίτες αυτού του τόπου να μην έχουν το βιοτικό επίπεδο που τους αξίζει, να μην έχουν στέγη και τα επιδόματα που τους αναλογούν, λόγω ψευδών αιτήσεων για άσυλο.

Γι’ αυτό προτείνω την σύσταση μίας Επιτροπής, η οποία θα αξιολογεί την κάθε αίτηση για άσυλο ξεχωριστά και να ταξινομηθούν οι χώρες, βάσει τον κίνδυνο που θα έχει η σωματική ακεραιότητα του κάθε ατόμου που κάνει την αίτηση, Θεωρώ πως αν υπάρξει αυτή η κατηγοριοποιήση των χωρών και να αξιολογούν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, μέσα από ένα ερωτηματολόγιο, θα βοηθήσει την κατάσταση και η Επιτροπή θα μπορεί να συμπεραίνει αν χρειάζεται άσυλο, το κάθε άτομο.

Όσοι χρίζουν ασύλου, θα καταβάλλεται το επίδομά τους, όμως πιστεύω ότι μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε εργασία και να τεθεί κάποιο όριο στην αμοιβή τους».

Ο Φοίβος θα ήθελε να είχε μία συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, που είναι ο Νίκος Νουρής, ώστε να συζητήσουν τις απόψεις του για το θέμα, ενώ αναμένει και τις απόψεις των άλλων υποψηφίων, για να σχηματίσει ολοκληρωμένη εικόνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συγκίνησε από το βήμα του Συνεδρίου του ΔΗΣΥ ο Φοίβος-Έστειλε μήνυμα ελπίδας

Οι διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι ΑμεΑ

Όταν η συζήτησή μας έφτασε στο θέμα των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, ο Φοίβος αναφέρθηκε στις εμπειρίες που είχε, με τις διάφορες υποδομές, όπως είναι τα γήπεδα.

«Στα κυπριακά γήπεδα, στα μισά δεν υπήρχε πρόσβαση, ενώ μετά από έρευνες που κάναμε διαπιστώσαμε ότι υπήρχε λύση. Προβλήματα υπάρχουν και στους δρόμους, με τα πεζοδρόμια που είναι σπασμένα ή μη προσβάσιμα. Πρέπει να εδραιωθεί στη συνείδηση του λαού ότι πρέπει να σέβεται τα άτομα με αναπηρία. Έχω δει αρκετές φορές άτομα να επικαλούνται αναπηρία, χωρίς να έχουν κάρτα και να εκμεταλλεύονται τους χώρους στάθμευσης. Θεωρώ ότι πρέπει να δοθούν περισσότερες ίσες ευκαιρίες στα άτομα με την οποιαδήποτε κινητική αναπηρία. Υπάρχουν παντού προβλήματα και ο κάθε δημόσιος χώρος χρίζει βελτίωσης, για να είναι πιο προσβάσιμος για τα άτομα με αναπηρίες».

Η ζωή του Φοίβου στο σχολείο

Η σχολική ζωή του Φοίβου φαίνεται να μην παρουσιάζει αρκετά προβλήματα, με τον δεκατετράχρονο μαθητή να δηλώνει ότι είναι ικανοποιημένος με τις διευκολύνσεις που του παρέχονται. Διευκολύνσεις για τις οποίες έδωσε σκληρή μάχη, μαζί με τους γονείς του.

«Στο δικό μου σχολείο, από πλευράς πρόσβασης είμαστε εντάξει, είναι αρκετά προσβάσιμο. Ο τρόπος εκπαίδευσης έχει κάποιες διαφοροποιήσεις, αλλά είμαι ικανοποιημένος, δεν είναι τόσο διαφορετικό το μάθημα. Σε όλα τα μαθήματα, πάντα υπάρχουν δυσκολίες, αλλά κάναμε αγώνα κι εγώ και οι γονείς μου, για να μου παρέχονται αυτές οι διευκολύνσεις».

Όταν ερωτήθηκε για την μονάδα και την απόφαση που λαμβάνονται αυθαίρετα, σε κάποιες περιπτώσεις, ένα παιδί με αναπηρία να φοιτά σε μονάδα, ο Φοίβος ήταν κάθετος. «Φοιτώ σε κανονική τάξη και πιστεύω ότι εφόσον δεν έχω κάποιο νοητικό πρόβλημα, δεν πρέπει να φοιτώ σε μονάδα. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι από τη στιγμή που ένα άτομο πάσχει από κάποια κινητική πάθηση, πρέπει να φοιτά σε κανονική τάξη».

Την ίδια ώρα, ο Φοίβος δηλώνει ευγνώμων για το γεγονός ότι δεν έχει τύχει οποιασδήποτε διάκρισης, είτε στο σχολείο, είτε στην κοινωνία.

Θέλει να αλλάξει τον κόσμο

Ο Φοίβος έχει στα πλάνα του να ασχοληθεί με την πολιτική και όνειρό του είναι να κερδίσει μία θέση στα έδρανα του κοινοβουλίου. Όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της Ευρώπης. 

«Εγώ σκοπεύω να ακολουθήσω τη νομική και αυτή να αποτελέσει το ελατήριο, για την ανέλιξή μου στην πολιτική ζωή του τόπου. Θέλω να καθίσω στα έδρανα της Βουλής, εκεί που βρίσκονται σήμερα, οι βουλευτές. Θέλω να παραδώσω μία Κύπρο καλύτερη στη νέα γενιά και μία Ευρώπη καλύτερη, επειδή θέλω να διεκδικήσω και μία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο. Ελπίζω ότι θα είμαι εγώ ο πολιτικός που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού και θα παραδώσει μία καλύτερη κοινωνία στις επόμενες γενιές. Ελπίζω να λυθεί πριν ασχοληθώ με την πολιτική, αλλά με την αδιαλλαξία του κ. Τατάρ και γενικά της τουρκικής πλευράς δεν πιστεύω ότι θα λυθεί στο άμεσο μέλλον».

Στα πλάνα του υπάρχει και το όνειρο να γίνει μία μέρα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Υπάρχει στα πλάνα μου, αλλά θα προτιμούσα να υπηρετήσω πρώτα από άλλα πόστα, ώστε να έχω τις κατάλληλες εμπειρίες και τα εφόδια, για να μπορέσω να υπηρετήσω ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Το μήνυμα του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην κρίση του κυπριακού λαού και ό,τι και να αποφασίσει θα είναι σεβαστό από τους υποψηφίους. Θέλω να στείλω μήνυμα προς τον κ. Νίκο Αναστασιάδη, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, επειδή οι τρεις υποψήφιοι, μέχρι στιγμής, είναι γνώριμοι, έχουν αντλήσει πληροφορίες και γνώσεις από τη δική του διακυβέρνηση».

 

 

Δειτε Επισης

Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα