Αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για αερόσακους μοτοσικλετιστών-Το ποσό και οι δικαιούχοι

Αρχίζει από σήμερα, 23 Ιουνίου 2022, στις 11 το πρωί, και μέχρι τις 7 Ιουλίου 2022, στις 12 το μεσημέρι, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Σχέδιο Επιχορήγησης για Αγορά Προστατευτικού Εξοπλισμού για Μοτοσικλετιστές, με επιχορήγηση για το έτος 2022 της αγοράς αερόσακου σώματος μοτοσικλετιστών.

Το Σχέδιο είναι τριετούς διάρκειας (2022-2024), με συνολικό προϋπολογισμό ύψους €1.050.000 για 3 έτη (€350.000 ανά έτος) και σταδιακά θα επιχορηγηθεί η αγορά αερόσακου σώματος για μοτοσικλετιστές, κράνους, γάντια, προστατευτικών επιγονατίδων ή άλλου εξοπλισμού που θα κριθεί απαραίτητος από τη Μονάδα Υποστήριξης του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας.

Για αγορά προστατευτικού εξοπλισμού τύπου αερόσακος σώματος για μοτοσικλετιστές, το ποσό επιδότησης ανέρχεται στα €500 ή το πραγματικό κόστος αγοράς του, όποιο από τα δύο είναι χαμηλότερο. Το ύψος της επιδότησης θα υπολογίζεται βάσει της τιμής αγοράς συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι η επιχορήγηση δεν αφορά αγορά υπηρεσιών και το κόστος αγοράς δεν καλύπτει συνδρομές (subscription) για αγορά προστατευτικού εξοπλισμού ή εξασφάλιση προστατευτικού εξοπλισμού με τη μέθοδο ενοικιαγοράς (leasing).

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι Κύπριοι, Ευρωπαίοι και πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στις περιοχές υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας και πληρούν όλα τα πιο κάτω κριτήρια:

  • Είναι κάτοχοι άδειας οδήγησης μηχανοκίνητων οχημάτων το λιγότερο μιας εκ των Κατηγοριών Α ή Α1 ή Α2, και
  • Είναι καταχωρημένοι στο Μητρών του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, και
  • Είναι φυσικά πρόσωπα, κάτοχοι ενεργούς άδειας κυκλοφορίας μοτοσικλέτας, εγγεγραμμένης στο όνομά τους.

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.motosafety.gov.cy, καταχωρώντας τον αριθμό ταυτότητάς, την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό εγγραφής οχήματος, τον αριθμό κινητού τηλεφώνου και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι αιτήσεις θα εξετάζονται στη βάση των κριτηρίων του Σχεδίου και όσες πληρούν τις προϋποθέσεις θα ταξινομηθούν στις προς έγκριση αιτήσεις. Σε περίπτωση που το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο του προκαθορισμένου αριθμού αιτήσεων, θα διεξαχθεί ηλεκτρονική κλήρωση, και οι αιτητές θα ενημερωθούν για την προκαταρκτική έγκριση ηλεκτρονικά (email) ή με γραπτό μήνυμα (sms) ή ταχυδρομικώς.

Στους αιτητές που θα λάβουν προκαταρκτική έγκριση θα δίνεται περίοδος 3 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της προέγκρισης, για υποβολή των δικαιολογητικών στοιχείων για την αγορά εξοπλισμού και στοιχείων λογαριασμού πληρωμής για καταβολή της χορηγίας. Οι αιτητές που θα εξασφαλίσουν προέγκριση, αλλά δεν θα προβούν σε αγορά ή δεν θα υποβάλουν τα απαραίτητα στοιχεία και παραστατικά εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων, δεν θα λάβουν την επιδότηση.

Οι ενδιαφερόμενοι προτρέπονται να μελετήσουν προσεκτικά τις προϋποθέσεις του Σχεδίου στην ιστοσελίδα www.motosafety.gov.cy ή να επικοινωνούν με ηλεκτρονικό μήνυμα στο email motosafety@mcw.gov.cy για περισσότερες πληροφορίες και ερωτήματα, πριν την υποβολή αίτησης.

 

 Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Αστυνομίας για πρόληψη των θανατηφόρων και σοβαρών οδικών συγκρούσεων

Στο πλαίσιο της πρόληψης των οδικών συγκρούσεων, της πάταξης του φαινομένου της οχληρίας και της εμπέδωσης του αισθήματος οδικής ασφάλειας, χθες βράδυ και τις πρωινές ώρες σήμερα, συνεχίστηκαν οι τροχονομικοί έλεγχοι της Αστυνομίας, παγκύπρια.

Συγκεκριμένα, κατά τους ελέγχους που έγιναν από μέλη της ομάδας ¨Ζ¨ στη Λεμεσό, από μέλη της Τροχαίας Αρχηγείου, (ΟΠΟΔ Αυδήμου και ΕΟΜΟ Αρχηγείου) στους αυτοκινητόδρομος, καθώς και μέλη της Τροχαίας Λευκωσίας στη Λευκωσία, προέκυψαν συνολικά 270 καταγγελίες για διάφορα τροχαία αδικήματα.

Επίσης, στη Λεμεσό, κατασχέθηκαν 12 μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού και ένα αυτοκίνητο, ενώ 27χρονος εντοπίστηκε να οδηγεί μοτοσικλέτα χωρίς άδεια οδηγού, χωρίς πιστοποιητικό ασφάλειας και μετέφερε επιβάτη χωρίς να δικαιούται. Επίσης, ο 27χρονος βρέθηκε θετικός σε προκαταρκτικό έλεγχο νάρκοτεστ.

Η Αστυνομία Κύπρου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της οδικής ασφάλειας, με στόχο τη μείωση των οδικών συγκρούσεων, των τραυματισμών, και της απώλειας ζωών στο οδικό δίκτυο. Οι καθημερινοί τροχονομικοί έλεγχοι και η διαρκής ενημέρωση του κοινού, έχουν ως σκοπό την καλλιέργεια και εμπέδωση της οδικής συνείδησης. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, είναι απαραίτητη η συμβολή όλων, είτε με τη δράση των αρμόδιων φορέων και οργανωμένων συνόλων, είτε και ατομικά από μέρους όλων όσων χρησιμοποιούν και διακινούνται στο οδικό δίκτυο.

Βασικοί παράγοντες είναι η τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και η συμμόρφωση στα σήματα τροχαίας, η καταλληλότητα των οχημάτων, ενώ καταλυτικοί είναι και οι παράγοντες που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην πρόκληση οδικών τροχαίων συγκρούσεων, όπως η παραβίαση του ορίου ταχύτητας, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας, παιδικών καθισμάτων, προστατευτικού κράνους, η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα