Αποφασίζουν για τα εφημερεύοντα ιατρεία-Στο επίκεντρο τα Κέντρα Υγείας

Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιήσουν στο Υπουργείο Υγείας, οι εμπλεκόμενοι φορείς, για τα εφημερεύοντα ιατρεία. Η σύσκεψη είχε προγραμματιστεί ως αποτέλεσμα της προηγούμενης ευρείας συνάντησης, που είχαν εκπρόσωποι του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), των συνδέσμων προσωπικών ιατρών, της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) και του Κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών, ΠΑΣΥΔΥ, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.

Οι ζυμώσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες από τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, αφορούσαν κυρίως το μεγάλο αγκάθι στη σύναψη συμφωνίας μεταξύ ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ, ώστε να τεθούν σε άμεση λειτουργία τα κέντρα εφημερίας, δηλαδή το κτηριακό.

Σε μια προσπάθεια να φέρει τις δύο πλευρές πιο κοντά σε συμφωνία, ο υπουργός είχε το απόγευμα της Τετάρτης, νέα σύσκεψη με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ και του ΟΚΥπΥ. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τους χώρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε εφημερεύοντα ιατρεία, έπεσαν διαφορετικά σενάρια. Όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερες δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας αυτά που εξετάζουν είναι πρώτο να λειτουργήσουν στα Δημόσια Κέντρα Υγείας, δεύτερο να μπορούν τα λειτουργούν ως εφημερεύοντα τα γραφεία των προσωπικών ιατρών, τρίτο να λειτουργήσουν σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ και τέταρτο να χρησιμοποιηθούν χώροι που δεν χρησιμοποιούνται πλέον και να μετατραπούν σύντομα από τον ΟΑΥ ως ιατρεία.

Κατά τη συνάντηση, τόσο ο ΟΑΥ όσο και ο ΟΚΥπΥ, εξέφρασαν κοινή θέληση προς τον κ. Χατζηπαντέλα ότι τα εφημερεύοντα ιατρεία είναι ένας σημαντικός θεσμός για τους ασθενείς και θα πρέπει άμεσα να τεθεί σε εφαρμογή, όπως επίσης πως οι οποιοδήποτε ενδοιασμοί να παραμείνουν στο παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αγκάθι το κτηριακό για τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων
 

Σύμφωνα με πληροφορίες του RΕPORTER, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα Δημόσια Κέντρα Υγείας ως οι ιδανικοί χώροι που θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ως εφημερεύοντα ιατρεία, κάτι για το οποίο συμφωνούσαν το προηγούμενο διάστημα οι προσωπικοί ιατροί ωστόσο η πρόταση είχε γίνει κόκκινο πανί για τους γιατρούς του δημοσίου.

Τα Κέντρα Υγείας κερδίζουν έδαφος-τουλάχιστον ως χώροι που θα εφημερεύουν οι γιατροί του ΟΚΥπΥ- χωρίς να αποκλείεται να εργαστούν εκεί και οι ιδιώτες γιατροί ή που το Υπουργείο θα εξετάσει άλλα διαφορικά πλάνα για τους χώρους που θα εφημερεύουν οι ιδιώτες γιατροί του ΓεΣΥ.

Υπενθυμίζεται πως, οι κρατικοί ιατροί, όσον αφορά τα Κέντρα Υγείας επικαλούνται την άρνησή τους να εργαστούν στις κτηριακές υποδομές του δημόσιου τομέα ιδιώτες γιατροί. Μάλιστα, κατά τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) μεταξύ άλλων στο ψήφισμά της αναφέρει πως «η εισήγηση για παραχώρηση υποδομών του Δημόσιου Τομέα (Κρατική περιουσία) σε ιδιώτες Προσωπικούς Ιατρούς, στα πλαίσια εφημεριών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΓΕΣΥ, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Συνεπώς τη καταγγέλλουμε, καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα στην είσοδο Θεσμικών ή Ιδιωτών Επενδυτών στα Δημόσια Νοσηλευτήρια».

Σημειώνουν επίσης πως, «οι υποδομές υγείας του Δημόσιου Τομέα αποτελούν εγγύηση στην ισότιμη και καθολική πρόσβαση του πληθυσμού σε υπηρεσίες Υγείας, βασική παράμετρος και προϋπόθεση του ΓΕΣΥ».

Μπορεί η εισήγηση για τα Κέντρα Υγείας, να φαντάζει μέχρι στιγμής αυτή που θα θέσει τα οριστικά χρονοδιαγράμματα για τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων, ωστόσο οι όποιες τελικές αποφάσεις θα παρθούν στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το απόγεμα υπό τον Υπουργό Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα βαθιά για τα εφημερεύοντα ιατρεία-Έστειλε επιστολή με ερωτήματα ο Ελεγκτής

Ενημέρωσαν τον Υπουργό Υγείας, θα απαντήσουν στον Ελεγκτή ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ

Πάντως στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν με τον υπουργό Υγείας, οι εκπρόσωποι του ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ, συζητήθηκε επίσης η επιστολή που στάλθηκε από τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην οποία θέτει σημαντικά ερωτήματα προς τους δύο οργανισμούς που αφορούν κυρίως τη νομική βάση σημείων που διέπουν τον θεσμό των εφημερευόντων ιατρείων.

Ο υπουργός Υγείας, ζήτησε ενημέρωση από ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ  και οι δυο οργανισμοί ενημέρωσαν με την σειρά τους πως βρίσκονται σε συνεννόηση μεταξύ τους και θα απαντήσουν στον Γενικό Ελεγκτή

Υπενθυμίζεται πως στην επιστολή η Ελεγκτική Υπηρεσία, ξεκαθαρίζει πως δεν έχει διαμορφώσει άποψη επί του θέματος και εγείρει κάποια σχετικά ερωτήματα, τα οποία αφορούν:

  • Τη νομική βάση παροχής υπηρεσιών από ένα προσωπικό γιατρό σε δικαιούχους που δεν θα είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογό του
  • Τη νομική βάση αμοιβής από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) προς τους προσωπικούς γιατρούς σύμφωνα με το ωρομίσθιο (πχ θα τους πληρώνει με την ώρα, έχει νομική βάση αυτό;)
  • Ζητά, επίσης, από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), να απαντήσει εάν υπάρχει κάποια συμφωνία με τον ΟΑΥ ώστε να χρησιμοποιούνται τα δημόσια νοσηλευτήρια ως Κέντρα εφημερίας και αν ναι, ποια σύμβαση υπογράφηκε
  • Τη νομική βάση για παροχή υπηρεσιών σε εγκαταστάσεις του ΟΚΥπΥ από προσωπικούς ιατρούς που δεν είναι του ΟΚΥπΥ, και εάν υπάρχει νομική βάση που να το επιτρέπει
  • Τέλος, παραθέτει ερώτημα για το ποιος θα έχει την ευθύνη σε περίπτωση εξ αμελείας θανάτου ή βλάβης σε ασθενείς που θα λαμβάνουν υπηρεσίες από ιδιώτες γιατρούς και παροχή υπηρεσίας στις εγκαταστάσεις του ΟΚΥπΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»