Ψάχνουν λύσεις για τις αυξήσεις στα καύσιμα-Θέλει να αλλάξει το νόμο το ΑΚΕΛ

Την ανιούσα πήραν για τα καλά οι τιμές των καυσίμων, αφού οι αυξήσεις έχουν γίνει εβδομαδιαίο, αν όχι καθημερινό φαινόμενο, με τους καταναλωτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις με προβληματισμό. Την ίδια ώρα, οι καταγγελίες για αισχροκέρδεια συνεχίζονται, με τους αρμόδιους να ψάχνουν λύσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σπάει ρεκόρ η τιμή των καυσίμων-Μια ανάσα από τo φράγμα των δύο ευρώ

Οι βουλευτές της Επιτροπής Εμπορίου, η οποία είναι η πλέον αρμόδια για να συζητήσει το θέμα και να προσπαθήσει να καταλήξει σε μία λύση, που να είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών, αλλά και των εταιρειών, θέτει εκ νέου το θέμα υπό το μικροσκόπιό της, αφού αυτή τη φορά θα αρχίσει να μελετά πρόταση νόμου του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος βάσει της οποίας επιδιώκεται αλλαγή στη νομοθεσία.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική, με την πρόταση νόμου σκοπός είναι η τροποποίηση του περί Πετρελαιοειδών (Καθορισμός Ανώτατων Τιμών Πώλησης σε Ειδικές Περιπτώσεις) Νόμου του 2004, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό Ενέργειας, Εμπορείου και Βιομηχανίας να εκδίδει διάταγμα, βάσει του οποίου να καθορίζει ανώτατες τιμές πώλησης για όλα ή μερικά από τα πετρελαιοειδή και όταν επικρατούν στην αγορά ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες, που επιβάλλουν συγκράτηση της αύξησης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: To φαινόμενο «Rockets and Feathers» στα καύσιμα και πώς καθορίζονται οι τιμές

 

Στη νομοθεσία, όπως είναι σήμερα, στο άρθρο 4 στο εδάφιο 1, αναφέρεται πως ο υπουργός μπορεί να ανακοινώσει πλαφόν όταν «εύλογα πιστεύει ότι το ύψος των τιμών, στις οποίες διατίθενται τα προϊόντα αυτά στην αγορά, είναι σε υπερβολικά πιο ψηλό επίπεδο από ότι δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες».

«Αντιλαμβάνεται κανείς ότι το όταν εύλογα πιστεύει είναι πολύ γενικό και ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύει όπως θέλει. Επίσης, αναφέρεται ότι είναι σε πολύ ψηλό επίπεδο. Ποιος καθορίζει ποιο είναι το εύλογα και ποιος καθορίζει το υπερβολικά ψηλό; Μπορεί να πει ο κάθε υπουργός “κύριοι, εγώ δεν πιστεύω ότι εύλογα το ύψος των τιμών είναι σε υπερβολικά ψηλό επίπεδο”», εξήγησε στον REPORTER ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Εμπορίου, Κώστας Κώστα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψηφίστηκαν τα… χρωματιστά καύσιμα-Εργαλείο για έλεγχο εφοδιασμού από κατεχόμενα

Με βάση την πρόταση νόμου του κ. Στεφάνου, στο νόμο γίνεται αντικατάσταση με τη φράση «όταν το ύψος των τιμών στις οποίες διατίθενται αυτά τα προϊόντα στην αγορά, είναι σε πιο ψηλό επίπεδο από ό,τι δικαιολογείται». Φεύγει, δηλαδή, το υπερβολικά και το εύλογα και προστίθεται το εξής «καθώς και για σκοπούς προστασίας των καταναλωτών».

Η δεύτερη αλλαγή που γίνεται στη νομοθεσία είναι στο εδάφιο 3, αφού σήμερα ο νόμος αναφέρει ότι μέχρι σήμερα ο υπουργός κάνει τον καθορισμό των ανώτατων τιμών, που αναγράφεται στο εδάφιο 1 και λαμβάνει υπόψη τις τιμές της εισαγωγής των πετρελαιοειδών, τα περιθώρια κέρδους των εταιριών πετρελαιοειδών, των διανομέων και των πρατηριούχων. Σε αυτό, το ΑΚΕΛ θέλει να προσθέσει τη φράση «τις ενδεχόμενες και ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επιβάλλουν συγκράτηση της αύξησης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα για σκοπούς προστασίας των καταναλωτών».

«Εμείς προσθέτουμε ακόμη ένα λόγο, για να λύσουμε τα χέρια του υπουργού. Είναι καθαρό αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Δεν μπορεί κάποιος πλέον να κρύβεται πίσω από αυτό το νόμο. Γίνεται ξεκάθαρο ότι γίνεται για προστασία των καταναλωτών, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρχονται νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων-Πλησιάζουν τα δύο ευρώ το λίτρο

Πάντως, σημειώνεται πως η πρόταση νόμου του κ. Στεφάνου είχε κατατεθεί ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου στις 31 Μαρτίου 2022, ωστόσο έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες και δεν έχει ακόμη τεθεί προς συζήτηση. «Εμείς ζητούσαμε επίμονα από τον πρόεδρο της Επιτροπής να συζητήσουμε αυτή την πρόταση. Ξέρουμε ότι είχαμε κι άλλα θέματα, που ήταν σημαντικά, αλλά είδαμε ότι η άλλη πρόταση που υπέβαλε ο Στέφανος Στεφάνου, για το ΦΠΑ στο φόρο κατανάλωσης συζητήθηκε πριν τρεις εβδομάδες και πριν από δεκαπέντε ημέρες. Εμείς το είχαμε ζητήσει από τον πρόεδρο της Επιτροπής και τελικά θα συζητηθεί τώρα».

Συνεχίζονται οι καταγγελίες για αισχροκέρδεια

Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ήταν αυτός που είχε προβεί σε αποκαλύψεις για αισχροκέρδεια ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, στρέφοντας τα πυρά του στις εταιρίες καυσίμων, λέγοντας μάλιστα ότι κλέβουν τον κόσμο. Ο κ. Κώστα, ερωτηθείς για το θέμα, υπέδειξε πως υπάρχουν συνεχώς νέες καταγγελίες.

«Υπάρχει αισχροκέρδεια. Έχουμε καινούργιες καταγγελίες, που σύμφωνα με όσα λένε, επιβεβαιώνουν αυτά που έχω πει στην Ολομέλεια της Βουλής, ότι κλέβουν τον κόσμο και αυτά που λέω συνεχώς, ότι όταν έρχονται ακριβά φορτία έρχονται οι εταιρείες, από την ίδια νύχτα, στα πρατήρια που είναι δικά τους και λένε να ανέβουν οι τιμές την ίδια νύχτα. Δεν μπορούν να γίνουν και επώνυμα οι καταγγελίες επειδή είναι πρατηριούχοι, που έχουν συμβόλαια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών