Αυξήσεις οι αιγοπροβατοτρόφοι, αυξήσεις και οι τυροκόμοι-Ξεκαθαρίζει για χαλούμι

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το φλέγον ζήτημα του χαλουμιού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), αφού μετά την σύσκεψη με τους τυροκόμους, αλλά και αυτή με τους αιγοπροβατοτρόφους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί και με τους αγελαδοτρόφους, πριν συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη και με τα τρία μέρη, ώστε να παρθούν τελικές αποφάσεις για το πώς θα επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζήτησαν αύξηση τιμής γάλακτος οι αιγοπροβατοτρόφοι-Ικανοποίηση για τη σύσκεψη

Η συνάντηση με τους αιγορποβατοτρόφους έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, όπως ανέφερε ο υπουργός Γεωργίας, αλλά και όπως διαμηνύουν οι αιγοπροβατοτρόφοι, οι οποίοι πήραν διαβεβαιώσεις, όπως αναφέρουν, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι θα λάβουν αυξήσεις για τις τιμές που πωλούν το γάλα τους.

Ένα τέτοιο σενάριο βρίσκει σύμφωνους και τους τυροκόμους, οι οποίοι ωστόσο θέτουν ορισμένους όρους, για να αυξήσουν τα χρήματα που δίνουν στους αιγοπροβατοτρόφους, μεταξύ των οποίων η αύξηση των τιμών των προϊόντων τους.

Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος του συνδέσμου τυροκόμων, Γεώργιος Πέτρου, ανέφερε πως «εμείς για να μπορέσουμε να δώσουμε, θα πρέπει να γίνουν κάποιες προϋποθέσεις που να μπορούμε κι εμείς να βοηθήσουμε. Δηλαδή να αυξηθούν κι εμάς οι τιμές των προϊόντων μας, για να δώσουμε κι εμείς στους συνεργάτες μας. Ούτε ο Πρόεδρος βάζει τις αυξήσεις, ούτε κανένας. Είναι η αγορά που καθορίζει τις αυξήσεις και πρέπει να υπάρχουν κάποια δεδομένα».

Σημείωσε επίσης πως «εμείς είμαστε θετικοί να πάρουν αυξήσεις και πρέπει να πάρουν οι αιγοπροβατοτρόφοι. Πρέπει όμως να μας δοθούν κι εμάς εκείνες οι προϋποθέσεις, για να μπορέσουμε να βάλουμε αυξήσεις. Χωρίς να βάλουμε αυξήσεις, δεν μπορούμε να δώσουμε κι εμείς αυξήσεις. Οι προϋποθέσεις είναι να αυξηθεί η τιμή του χαλουμιού, νοουμένου ότι θα υπάρξουν κάποιες συμφωνίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καζάνι που βράζει οι αιγοπροβατοτρόφοι για το χαλούμι-Ενημερώνονται από Πρόεδρο

Περιμένουν τη σύσκεψη οι αιγοπροβατοτρόφοι

Την ίδια ώρα, οι αιγοπροβατοτρόφοι, που δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη σύσκεψη που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα αναμένουν να λάβουν αυξήσεις, ωστόσο αυτό θα αποφασιστεί στη σύσκεψη της ερχόμενης εβδομάδας.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συνδέσμου αιγοπροβατοτρόφων, Παναγιώτης Κωνσταντίνου, «όταν παρουσιάσαμε τα στοιχεία, ο Πρόεδρος ήταν ενήμερος, ότι είναι παραδεκτό πως πουλούμε το γάλα πιο κάτω από την τιμή κόστους. Είπε ότι αυτό δεν γίνεται και δικαιολογημένα δεν μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή του γάλακτος, διότι παράγουμε και ζημιώνουμε, άρα οι τυροκόμοι πρέπει να μας δώσουν αύξηση».

Σημείωσε μάλιστα ότι ο Νίκος Αναστασιάδης τους είπε πως «έχουν τον τρόπο για να το επιλύσουν και μίλησαν με τους τυροκόμους στη σύσκεψη που έγινε με εκείνους. Θα μας δοθεί μια αύξηση, αλλά το ακριβές ποσό δεν μας το είπε. Μας διαβεβαίωσε όμως ότι έχει τον τρόπο».

Ως εκ τούτου, ο κ. Κωνσταντίνου εξήγησε ότι το ζήτημα θα ξεκαθαρίσει σε σύσκεψη που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, αφού πρώτα γίνει συνάντηση του Προέδρου με τους αγελαδοτρόφους εντός των επόμενων ημερών. «Όταν θα επιστρέψει ο Πρόεδρος από τις Βρυξέλλες, θα μας καλέσει όλους μαζί, για να κλείσει το όλο θέμα. Το βλέπουν θετικά οι τυροκόμοι ότι πρέπει να δώσουν κάποια αύξηση πάνω στο γάλα μας».

Πάντως, ο πρόεδρος των αιγοπροβατοτρόφων τόνισε ότι οι σκέψεις που γίνονταν για λήψη μέτρων, ώστε να διαμαρτυρηθούν λόγω των πληροφοριών περί παράταση της κατοχύρωσης του χαλουμιού μέχρι το 2030, μπαίνουν στον πάγο, μέχρι την ευρεία σύσκεψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει παράταση μέχρι το 2030 για εφαρμογή ΠΟΠ στο χαλούμι η Κυβέρνηση

Δειτε Επισης

Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα