Σάββατο 13 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Στους χίλιους τόνους περίπου ανέρχεται η παραγωγή χρυσόμηλων στην Κύπρο

  20/06/2022 10:15
Στους χίλιους τόνους περίπου ανέρχεται η παραγωγή χρυσόμηλων στην Κύπρο

Στους χίλιους τόνους περίπου ανέρχεται η παραγωγή χρυσόμηλων στην Κύπρο

  20/06/2022 10:15

Στους χίλιους τόνους περίπου ανέρχεται η παραγωγή χρυσόμηλων στην Κύπρο, με αξία γύρω στα 1,3 εκατομμύρια ευρώ και με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις χρυσομηλιάς να φτάνουν τα 185 εκτάρια, δήλωσε την Κυριακή το βράδυ ο Υπουργός  Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής επικαλούμενος στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.  

Σε χαιρετισμό του, στη Γιορτή της Χρυσομηλιάς, ο κ. Καδής είπε ότι η χρυσομηλιά αποτελεί μια αρκετά σημαντική καλλιέργεια για την Κύπρο, ιδιαίτερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αφού υπό τις κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να αποτελέσει μια καλή πηγή εισοδήματος για τον παραγωγό, συμβάλλοντας παράλληλα στη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο.

Πρόσθεσε πως «τα τελευταία χρόνια, η κυπριακή γεωργία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις», για να σημειώσει πως «η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των προκλήσεων αυτών, έχοντας θέσει σε εφαρμογή όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία».

«Από το 2014», είπε, «που έχει αρχίσει η τρέχουσα περίοδος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι και φέτος που τελειώνει η μεταβατική του περίοδος, θα έχουν παραχωρηθεί στοχευμένα στον αγροτικό μας κόσμο συνολικά πέραν των 850 εκατομμυρίων ευρώ, από Ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας «για την περαιτέρω στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής μέχρι το 2027, στον σχεδιασμό της οποίας συμμετείχαμε ενεργά, εντάσσοντας σε αυτήν πρόνοιες ευνοϊκές για τη χώρα μας».

Παράλληλα, ανέφερε ότι εναρμονιζόμενη με τις ενωσιακές πολιτικές, η Κύπρος επέκτεινε τις δράσεις αναδιοργάνωσης και βελτίωσης της λειτουργίας του αγροτικού τομέα, συμπληρώνοντας πως η μεταρρύθμιση του τομέα της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική παραγωγή, καθώς και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων και τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των λαϊκών αγορών προς όφελος των αγροτών μας, είναι μόνο μερικές από αυτές.

Επιπρόσθετα, ο κ. Καδης είπε πως η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανάδειξη της μοναδικότητας των κυπριακών προϊόντων, για να προσθέσει πως η κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης αποτελεί συλλογική επιτυχία, ενώ σταθερή επιδίωξη μας είναι η καταχώριση και άλλων αγροτικών μας προϊόντων στους καταλόγους γεωγραφικών ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: KΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας