Βάζουν φωτιά στους λογαριασμούς τα κλιματιστικά-Οι άγνωστες πτυχές χρήσης τους

Ανοδική πρόκειται να είναι η πορεία στις τιμή του ρεύματος μέσα στους επόμενους μήνες, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους καταναλωτές, ώστε να εξοικονομούν όσο περισσότερο γίνεται ηλεκτρική ενέργεια, καθώς στο τέλος του μήνα οι λογαριασμοί, πρόκειται να είναι αρκετά... φουσκωμένοι. Μάλιστα, καταλυτικό παράγοντα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε κάθε νοικοκυριό, φέρει η χρήση του κλιματιστικού, το οποίο καταναλώνει και την περισσότερη ενέργεια, με αποτέλεσμα να είναι πιο τσουχτερή η τιμή του λογαριασμού που καλείται να πληρώσει ο μέσος Κύπριος καταναλωτής τέλος του μήνα. 

Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, μέσα στην επόμενη διμηνία, οι τιμές του ρεύματος αναμένεται να αυξηθούν μέχρι και 15% από την τιμή που βρίσκονται τώρα και γι' αυτό το λόγο οφείλουμε να ακολουθήσουμε κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες, ώστε να αποφύγουμε την αχρείαστη σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας. 

Αν και ακόμη βρισκόμαστε στις πρώτες ημέρες της καλοκαιρινής περιόδου, εντούτοις η ζέστη άρχισε να είναι αισθητή και έτσι μεγάλη μερίδα καταναλωτών, θα προχωρήσει στη χρήση του κλιματιστικού, που σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.  

Η εστίασή μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εξήγησε o Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΠΑΚ, Αβραάμ Γεωργίου, πρέπει να είναι στα κλιματιστικά καθώς λίαν συντόμως οι θερμοκρασίες, θα αρχίσουν να ανεβαίνουν αισθητά. «Ήδη, σε ολόκληρη την Ευρώπη τα πράγματα είναι πολύ περίεργα λόγω και της κλιματικής αλλαγής. Ιστορικά στην Κύπρο, τέλη Ιουνίου και ολόκληρο τον Ιούλιο και μέρος του Αυγούστου, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το κλιματιστικό μας, το οποίο επιβάλλει ιδιαίτερου χειρισμού, αφού διαφορετικά υπάρχει ανεξέλεγκτη χρήση ρεύματος. Κάθε φορά, πριν από τη χρήση του κλιματιστικού μας θα πρέπει να κάνουμε κάποιες ενέργειες, οι οποίες θα προσθέσουν στην απόδοση και στην άνεση που μας προσφέρουν τα κλιματιστικά μας».

Πρώτιστο μέλημα των καταναλωτών πρέπει να είναι ο καθαρισμός και η συντήρηση των κλιματιστικών. «Καταρχάς δεν νοείται να ξεκινήσω ένα κλιματιστικό, χωρίς να το έχω καθαρίσει και να το έχω συντηρήσει προηγουμένως. Κάποιοι από εμάς, έχουν τη δυνατότητα και τη γνώση να βγάλουν και να καθαρίσουν από μόνοι τους τα φίλτρα του κλιματιστικού και κάποιοι άλλοι όχι. Προσωπικά, συστήνω προς όλους ανεξαιρέτως να καλούμε ένα ειδικό επαγγελματία, ο οποίος μπορεί να μας χρεώσει κάποια λεφτά, αλλά εκείνα τα λεφτά θα τα γλυτώσουμε κατά πολύ από τη σωστή απόδοση των κλιματιστικών».

Άλλωστε, ένα κλιματιστικό δεν είναι μόνο η εσωτερική μονάδα που έχουμε στους εσωτερικούς μας χώρους, αλλά υπάρχει και  η εξωτερική μονάδα, σύμφωνα με τον Δρ. Αβραάμ, «που βρίσκεται ο κομπρεσόρος και σας διαβεβαιώ ότι η εξωτερική μονάδα είναι αυτή που σπαταλάει το περισσότερο ρεύμα. Μάλιστα, πολλές φορές μπορεί να ανάψουμε το κλιματιστικό και να έχει μια άσχημη μυρωδιά ή να το ακούμε να κάνει θόρυβο και να αγωνίζεται να λειτουργήσει ή μπορεί να έχει απώλεια νερού είτε μέσα είτε έξω. Αυτά είναι πράγματα που έχουν να κάνουν με την κακή συντήρηση».

Η νόσος των κλιματιστικών και η κατάλληλη θερμοκρασία

Αξιοσημείωτο επίσης, είναι το γεγονός ότι υπάρχει ένα μικρόβιο το οποίο αναπτύσσεται μέσα στα κλιματιστικά από το νερό, το ονομαζόμενο legionella και αυτό σύμφωνα με τον Δρ. Αβραάμ, «προκαλεί τη νόσο των λεγεωναρίων ή νόσος των κλιματιστικών όπως ονομάζεται». 

Εφόσον καθαρίσουμε λοιπόν τα κλιματιστικά, ιδιαίτερης σημασίας είναι και η χρήση των κλιματιστικών. Όπως εξηγεί ο Δρ. Αβραάμ, «η χρήση του κλιματιστικού, είναι άμεσα συσχετισμένη και με το πόση ενέργεια θα σπαταλήσει, με τη θερμοκρασία που έχουμε το κλιματιστικό. Οι ιδανικές θερμοκρασίες, που είναι κάτι που μελετώ για χρόνια, για τα κυπριακά δεδομένα, δεν πρέπει να τοποθετούμε το κλιματιστικό μας, κάτω από τους 25 βαθμούς. Το δε βράδυ, αν κάποιοι από εμάς λόγω της περιοχής μας είμαστε για παράδειγμα σε κύριο δρόμο, ακούμε θόρυβο και είμαστε αναγκασμένοι να κλείνουμε τα παράθυρά μας και θα λειτουργούμε όλο το βράδυ τα κλιματιστικά μας, ανεβάζουμε τις θερμοκρασίες ακόμα και στους 29 βαθμούς».

Αρκετός κόσμος, προσθέτει ο Δρ. Αβραάμ, «λανθασμένα θεωρεί ότι επειδή είναι αρκετή η ζέστη, πρέπει να χαμηλώσουν αρκετά το κλιματιστικό για να παγώσουν, κάτι που δεν ισχύει φυσικά. Όσο πιο χαμηλά μπαίνει η θερμοκρασία σε ένα κλιματιστικό σε ένα ζεστό περιβάλλον, δεν θα προσφέρει κάτι περισσότερο, παρά μόνο θα πληρώσει ο καταναλωτής διπλά και τριπλά τα λεφτά, για να πάρει την ίδια άνεση. Επίσης, είναι καλό να δροσίζουμε το σπίτι μας και να παραμένουν ανοικτά τα παράθυρα κάποιες ώρες που είναι χαμηλές οι θερμοκρασίες, ώστε το σπίτι να μην μετατρέπεται σε συσσωρευτή θερμότητας, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά ζεστό, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».

Επιπρόσθετα, λόγω και της εξάπλωσης του κορωνοϊού, που πλέον δεν γνωρίζουμε καν τα θετικά κρούσματα, τα κλιματιστικά σε δημόσιους χώρους, λειτουργούν κατά του ανθρώπου σύμφωνα με τον Δρ. Αβραάμ, αφού, «εκτός του ότι δεν ανανεώνεται ο αέρας, εξαπλώνονται και πιο γρήγορα τα μικρόβια σε κλειστούς χώρους που υπάρχει αρκετός κόσμος. Όταν προσέξουμε όλα αυτά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τότε θα έχουμε τους μισούς λογαριασμούς ρεύματος, σε σύγκριση με τώρα».

Δειτε Επισης

Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας