Το πλάνο για κλιματιστικά σε σχολεία και πώς απαντά στις καθυστερήσεις ο ΥΠΠΑΝ

Σε νέα εποχή επιδιώκει να ξεκινήσει για τα σχολεία το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο έχει εξαγγείλει την πολιτική του, όσον αφορά στην τοποθέτηση κλιματιστικών, με τον πολιτικό προϊστάμενο να θεωρεί ότι η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα έχει ωριμάσει και έφτασε η στιγμή να γίνει η εν λόγω εξαγγελία. Από την άλλη πλευρά, οι άμεσα επηρεαζόμενοι θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, ενώ εξέφρασαν την άποψη ότι τα σχολεία θα συνεχίσουν να υποφέρουν.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό του, όσον αφορά στην εγκατάσταση κλιματισμού στα σχολεία, την ώρα που σε εξέλιξη βρίσκεται και το σχέδιο PEDIA, το οποίο εφαρμόζεται ήδη σε 25 σχολεία και αφορά στην βιολογική αναβάθμιση των σχολείων.

«Έχει ένα χρόνο που είχαμε ανακοινώσει το θέμα. Από τότε έγινε μία μελέτη και εμείς ανακοινώσαμε εκείνη την μελέτη. Θα γίνει μία διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα. Επικρίσεις πάντα θα υπάρχουν. Έχει δύο χρόνια που συζητούμε το θέμα. Τον Σεπτέμβριο που υπήρχε καύσωνας και καθυστερήσαμε την έναρξη της χρονιάς, κάναμε συζήτηση, πέρσι είχαμε πει ότι λήφθηκε η πολιτική απόφαση και πρέπει να συνεχίσουμε», εξήγησε στον REPORTER ο υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Προδρόμου υπέδειξε πως αυτό που έπρεπε να γίνει, είναι να καταγραφούν οι ανάγκες των σχολείων και αυτό έγινε μέσα από μελέτη που έχει πραγματοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας. «Υπάρχει πλέον σχεδιασμός, υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, που γίνονται στο πλαίσιο του δημοσιονομικού πλαισίου. Αυτό που λέμε για τον κλιματισμό, θα πρέπει να αποφασιστεί και να σχεδιαστεί, για να μπει στο δημοσιονομικό πλαίσιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ετοίμασε πρόγραμμα πενταετίας για κλιματισμό στα σχολεία ο Πρόδρομος

Αναβάθμιση των σχολείων

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Παιδείας επεσήμανε πως για να πετύχει ο εν λόγω σχεδιασμός του, θα πρέπει να γίνει αναβάθμιση στα σχολεία, ώστε να είναι σε θέση να δεχτούν τον κλιματισμό.

«Για να μπουν και κλιματιστικά στα σχολεία, θα πρέπει να γίνει αναβάθμιση και στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στα σχολεία. Ακόμη κι αν πούμε για ένα σχολείο, θα βάλουμε air condition, ενδεχομένως να χρειαστεί και ένας χρόνος για να γίνει αυτό. Δεν είναι όλα εύκολα, αλλά αν δεν ληφθεί απόφαση και δεν γίνει ο σχεδιασμός, δεν θα προχωρήσει ποτέ αυτό το πράγμα. Όλα τα σχολεία χρειάζονται αναβάθμιση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε κλιματισμό χωρίς να κάνουμε την αναβάθμιση. Είναι ένα μεγάλο έργο, δεν είναι κάτι που γίνεται μέσα σε μία εβδομάδα. Είναι όπως την σεισμική αναβάθμιση και γι’ αυτό λέμε ότι χρειάζεται σχεδιασμός».

Ο Πρόδρομος Προδρόμου εξήγησε πως από τη στιγμή που έγινε η ανακοίνωση, τον Σεπτέμβριο του 2021, μέχρι σήμερα, έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για το θέμα και φαίνεται ότι έχει ωριμάσει η κατάσταση.

«Ό,τι ήταν να συζητηθεί συζητήθηκε, το ξέρουμε ότι υπάρχουν αντιρρήσεις από ΕΤΕΚ, τις λάβαμε υπόψη και προχωρούμε τους σχεδιασμούς, σε συνδυασμό με το άλλο πρόγραμμα και εκεί που μπορεί να δούμε ότι δεν χρειάζεται να μπουν θα το δούμε. Έχουμε επιτροπή που μελετά και σχεδιάζει τη βιοκλιματική αναβάθμιση των σχολείων, έχουμε ανακοινώσει και προχωρεί το σχέδιο Pedia για 25 σχολεία. Γίνονται όλα αυτά και είπαμε ότι ταυτόχρονα θα προχωρήσουμε και με τον σχεδιασμό για τον κλιματισμό».

Αυτό που υπογραμμίζεται από πλευράς Υπουργείου είναι ότι τα δύο προγράμματα θα συντρέχουν και αν διαπιστωθεί, μέσα από το Pedia ότι δεν χρειάζεται κλιματισμός, αφού έχουν γίνει κάποια έργα βελτίωσης της θερμικής άνεσης, τότε θα υπάρξει αλλαγή στο σχεδιασμό.

«Μπορεί να υπάρχουν κάποια σχολικά κτίρια στα 400-500 που δεν μπορούν να δεχθούν. Εκείνο είναι άλλο θέμα, που θα μελετηθεί όταν γίνει η μελέτη και ληφθεί η απόφαση. Η πρόταση θα πρέπει να συζητηθεί με το Υπουργείο Οικονομικών, για να δούμε πώς και πότε θα μπει στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα και μετά θα δούμε πότε θα πάει Υπουργικό».

Αυτό, όμως που τονίζεται από πλευράς Υπουργείου είναι ότι ο σχεδιασμός αφορά από το 2024 και μετά, δεδομένου ότι μέχρι τότε έχει καθοριστεί το δημοσιονομικό πλαίσιο. Έτσι, η πολιτική απόφαση έχει παρθεί, ωστόσο η υλοποίησή της θα ξεκινήσει στα επόμενα χρόνια.

«Μέχρι το 2024 το δημοσιονομικό πλαίσιο είναι δεδομένο κι εμείς μιλούμε για μετά. Δεν το λαμβάνει κανένας υπόψη αυτό. Ό,τι αποφασιστεί θα μπουν στο σχεδιασμό για μετά. Αν ξεκινήσουμε τώρα και πούμε ότι θα γίνει, είναι μία απόφαση που θα μπορεί να υλοποιηθεί το 2025. Άρα βοηθούμε τους επόμενους και τους μεθεπόμενους. Είναι για την εξέλιξη των σχολείων, όποτε μπορεί να ξεκινήσει. Ήδη έχουμε πολλά κλιματιστικά δεν είναι κάτι που γίνεται τώρα».

«Θέλουμε έργα και όχι λόγια»

Από την άλλη πλευρά, οι άμεσα επηρεαζόμενοι, που δεν είναι άλλοι από τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, παρουσιάζονται έντονα προβληματισμένοι, ενώ δεν κρύβουν και την ενόχλησή τους ότι υπήρξε αρκετή καθυστέρηση, όσον αφορά στην εξαγγελία της πολιτικής απόφασης.

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, αναφέρθηκε στην έντονη συνεδρία, που είχε πραγματοποιηθεί κατά την προηγούμενη θητεία της Επιτροπής Παιδείας, κατά την οποία είχε γίνει τοποθέτηση από πλευράς Υπουργείου, για το θέμα. Επεσήμανε πως είχαν συνάντηση με τον υπουργό, μετά από λίγες ημέρες, ο οποίος τους είχε τονίσει πως θα ανακοινωθούν κάποια χρονοδιαγράμματα και σχεδιασμός.

«Έχουν περάσει δύο χρόνια και ακόμη τίποτα. Εκείνο που θέλουμε είναι έργα, πλέον και όχι λόγια. Έχει εξαγγελθεί η πρόταση, ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας, από το Σεπτέμβριο του 2020 και από τότε δεν έχει γίνει το παραμικρό βήμα. Εμείς θέλουμε να ανακοινωθεί ο σχεδιασμός με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και όχι οποιαδήποτε διαδικασία, ότι θα γίνει το ένα και θα γίνει το άλλο. Έχουμε μπουχτίσει από δηλώσεις. Θέλουμε έργα, πράξεις».

Εξήγησε πως οι θερμοκρασίες είναι πολύ ψηλές και υποφέρουν και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. «Αυτό πρέπει να το κατανοήσουν, λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση των θερμοκρασιών. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο θέμα. Δύο ολόκληρα χρόνια δεν έγινε τίποτε».

Από τη δική του πλευρά, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους, χαρακτήρισε μεν θετικό σημάδι ότι έχει εξαγγελθεί κάτι, ωστόσο κάκισε το γεγονός ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια και δεν υπήρξε αλλαγή.

«Θέλουμε να μπει κλιματισμός στις αίθουσες διδασκαλίες. Το θέμα το συζητούμε εδώ και μία δεκαετία. Έπρεπε να είχε λυθεί το πρόβλημα. Τα σχολεία δεν ανακουφίζονται. Το γνωρίζαμε ότι θα θέλει χρόνο, όμως όλη αυτή η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, μας οδηγεί στο να περιμένουμε ακόμη, για να υλοποιηθεί».

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου, ενδεχομένως να προνοεί ένα ακόμη χρονικό περιθώριο, ώστε να εφαρμοστεί, ο κ. Χαραλάμπους υπέδειξε πως με αυτό τον τρόπο τα σχολεία θα συνεχίσουν να υποφέρουν. «Είναι ένα θετικό βήμα ότι έγινε η εξαγγελία, αλλά η καθυστέρηση δεν βοήθησε στην κατάσταση στα σχολεία. Είναι φανερό ότι και στα επόμενα χρόνια θα έχουμε τα σχολεία, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να υποφέρουν».

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας