Η Σούσι και η απόφαση για τη δημιουργία του πρώτου κοιμητηρίου ζώων στην Κύπρο

Η απώλεια ενός κατοικίδιου ζώου, για τα άτομα που έχουν συνδεθεί μαζί του, θεωρείται μια επώδυνη διαδικασία. Για τους φιλόζωους, ίσως σημαίνει, το ίδιο με την απώλεια ενός σημαντικού ανθρώπου, ενός συντρόφου, ενός πιστού φίλου που δεν σε πρόδωσε ποτέ. Με τα χρόνια, οι Κύπριοι, έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη ευαισθησία για τα ζώα και κάθε σπίτι πλέον, μπορεί να πει κανείς, έχει το δικό του κατοικίδιο. Κάποιοι μπορεί να έχουν περισσότερα από ένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε λειτουργεία το πρώτο κοιμητήριο ζώων στη Λευκωσία

Ο χαμός, αγαπημένου κατοικίδιου είναι για τον ιδιοκτήτη, σαν θλιμμένο τραγούδι. Σαν στίχους από το τραγούδι του Θανάση Παπακωσταντίνου, «ο καβαλάρης τ΄αλογο, το είχε μες την καρδιά του. Που να ΄βρει φίλο πιο καλό να λέει τα μυστικά του»… Αυτό είχε στο μυαλό του και ο ιδιοκτήτης του πρώτου αδειοδοτημένου κοιμητηρίου ζώων στην Κύπρο, Άγγελος Πετεβίνος. Τη δημιουργία ενός χώρου, όπου οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, θα μπορούν να κρατούν άσβεστη τη μνήμη τους.

Ήταν λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία, το 2019, όταν αρρώστησε η σκυλίτσα της οικογένειας, η Σούσι, και είχε σκεφτεί πως στην πιθανότητα που θα έχανε την μάχη θα ήθελε τοποθετηθεί κάπου για να μπορεί να την μνημονεύει. Αν και η σκυλίτσα, ξεπέρασε τον κίνδυνο, ο κος Πετεβίνος καλλιέργησε στο μυαλό του την ιδία το όνειρό του έγινε πραγματικότητα. Στο πλευρό του, πλέον, βρίσκεται συνεχώς και η Σούσι.

«Ήταν πολύ άρρωστη αλλά ευτυχώς το ξεπέρασε. Η σκέψη ότι θα την έχανα, με οδήγησε σ΄αυτό το μονοπάτι. Να βρω τρόπο ταφής για να βρίσκεται κοντά μας. Όταν έψαξα είδα ότι δεν είχα επιλογές. Είχα μόνο την επιλογή της αποτέφρωσης που ήταν κάτι που δεν ήθελα.  Είχα αυτό το χωράφι στη Δευτερά,  που είναι σε γεωργική γη και δεν θα μπορούσα να το χρησιμοποιούσα για κάτι άλλο και αποφάσισα να το μετατρέψω σε κοιμητήριο ζώων», εξιστόρησε στον REPORTER, ο κος Πετεβίνος.

Μετά από πολλές τρικυμίες και καθυστερήσεις, τα κατάφερε. Την ιδέα του, είχαν ολοκληρώσει και επισκέψεις του σε κοιμητήρια ζώων στην Ελλάδα. «Είδα από κοντά ανθρώπους να μιλούν για τα ζώα τους. Είναι ωραίο το συναίσθημα. Έλεγαν τις ιστορίες τους και στήριζαν ο ένας τον άλλο για την απώλειά του. Η ταφή είναι κάτι πολύ διαφορετικό από την αποτέφρωση.

Η διαδικασία και οι τιμές

Ο ιδιωτικός χώρος 1000 τετραγωνικών μέτρων, στην περιοχή της Δευτεράς, μπορεί να φιλοξενήσει στο παρόν στάδιο 400 τάφους με τη δυνατότητα επέκτασης. Αν και μόλις έχει ανακοινωθεί η δημιουργία του χώρου, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη, κυρίως για ενημέρωση. Κάποιοι μάλιστα ζήτησαν και οικογενειακούς τάφους, όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, «Οι ιδιοκτήτες θα ήθελαν όλα τους τα ζώα να βρίσκονται στον ίδιο τάφο».

Σύμφωνα με τον κ. Πετεβίνο, στο κοιμητήριο μπορούν να ταφούν όλα τα ζώα συντροφιάς όπως ισχύει βάσει νομοθεσίας. «Ο χώρος έχει διαμορφωθεί ώστε να φιλοξενήσει περίπου 400 τάφους, με δυνατότητα όμως επέκτασης σε περίπτωση που γεμίσει. Αυτό προνοεί και η άδειά μου. Παλιά στη νομοθεσία είχαμε μόνο τους σκύλους, τις γάτες και τα άλογα. Πλέον τα ζώα συντροφιάς είναι περισσότερα. Το ενοίκιο είναι για τρία χρόνια. Όταν περάσουν τα τρία χρόνια, ο ιδιοκτήτης του κατοικίδιου θα πρέπει να πληρώνει κάθε χρόνο ένα αντίτιμο ώστε να συνεχίζεται η ενοικίαση και η συντήρηση του χώρου. Για ζώα κάτω των 20 κιλών η ενοικίαση είναι 300 ευρώ και 400 ευρώ για ζώα μέχρι και 50 κιλά.  Ο χώρος θα είναι προσβάσιμος για αρκετές ώρες της ημέρας. Θα μπουν κάποιες λογικές ώρες μέχρι το βράδυ που θα ασφαλίζεται ο χώρος».

Διαφορετικές τιμές, θα ισχύσουν και για τις πλάκες στις οποίες θα αναγράφονται τα ονόματα των ζώων, ανάλογα με το μέγεθος και εάν ο ιδιοκτήτης θελήσει να τοποθετηθεί σ΄ αυτή η φωτογραφία του ζώου.

Στο κοιμητήριο αναμένεται στη συνέχεια, να τοποθετηθούν σε περίοπτη θέση, τα ονόματα των ζώων που θα βρίσκονται θαμμένα στον χώρο ενώ παράλληλα γίνονται σκέψεις για τη δημιουργία ενός σημείου συνάντησης για τους ιδιοκτήτες των ζώων.

Πρώτο μέλημά το ήταν και θα είναι, να δίνει μέσα από την απόφασή του αυτή, τη δυνατότητα στον κόσμο να μνημονεύει τα ζώα του, όπως ένα μέλος της οικογένειάς του. «Το κοιμητήριο ζώων, δίνει τη δυνατότητα στα άτομα που χάνουν τα ζώα τους, να τα μνημονεύουν. Όπως ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με τους ανθρώπους. Πλέον ο κόσμος έχει τα ζώα του και τα αντιμετωπίζει ως οικογένειά του. Θα ήθελα να προσφέρω αυτή τη δυνατότητα στους φιλόζωους, να θυμούνται για πάντα τα ζώα τους και να τους δείχνουν τον σεβασμό που τους αξίζει».

 

Δειτε Επισης

Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας
Πόρισμα διοικητικής έρευνας Ακάμα και χρονοδιάγραμμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε άλλη χώρα γεννήθηκε το 22,7% των κατοίκων της Κύπρου