Αναθεωρήθηκε η εγκύκλιος για τα εφημερεύοντα ιατρεία-Άρχισαν διαβουλεύσεις

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι συσκέψεις, μεταξύ των εμπλεκομένων και του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για την έναρξη λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων, με ορίζοντα τις αρχές Ιουλίου. Παρά τις διαφωνίες, όλες οι πλευρές είναι έτοιμες να βρεθούν λύσεις στα θέματα που προέκυψαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δίνουν προτεραιότητα στις εκκρεμότητες και συζητούν για εφημερεύοντα ιατρεία

Αυτό που διαφαίνεται ξεκάθαρα, είναι πως το κακό αγκάθι που έχει ριζωθεί και προκαλεί εδώ και μέρες αλαλούμ είναι ο χώρος λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων, με την κάθε πλευρά να κρατά τη δική της γραμμή. Από τη μία ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ζητά τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων στα Δημόσια Κέντρα Υγείας, κάτι για το οποίο αντιδρούν οι κρατικοί ιατροί, οι οποίοι φαίνεται να θεωρούν, στο παρόν στάδιο, κόκκινο πανί τη χρήση των Κέντρων Υγείας από ιδιώτες γιατρούς. Από την άλλη ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), προσπαθεί να ελέγξει όλες τις πιθανότητες, ωστόσο παραμένει εκτεθειμένος αφού κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο φέρεται να αρνήθηκε την χρήση των Κέντρων Υγείας, ως ιατρεία εφημερίας.

Σημειώνεται πως, ο υπουργός αναμένεται να έχει συνεχείς και καθημερινές επαφές με τους εμπλεκομένους, με στόχο σε πρώτο επίπεδο να κλειδώσει η ημερομηνία έναρξης του θεσμού, που όπως δήλωσε δεν παίρνει άλλη αναβολή και πως θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή αρχές Ιουλίου. Παράλληλα, η ευρεία σύσκεψη που είχε ανακοινωθεί για την Τετάρτη μεταφέρθηκε για την Πέμπτη το απόγευμα, λόγω της επίσκεψης του υπουργού του Ισραήλ, στην Κύπρο.

Ήδη, το μεσημέρι της Παρασκευής ο κος Χατζηπαντέλας πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες ο Οργανισμός ξεκαθάρισε πως παραμένει σταθερός στο αρχικό πλάνο που είχε συζητήσει και συμφωνήσει με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), για τους χώρους που θα στεγάσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία. Την χρήση δηλαδή, των Δημόσιων Κέντρων Υγείας. Σ΄ αντίθετη περίπτωση, ο Οργανισμός θα πρέπει να προχωρήσει και να εξετάσει το σενάριο χρήσης εγκαταστάσεων των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων που είναι συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αγκάθι το κτηριακό για τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές που μίλησαν στον REPORTER, ο ΟΑΥ απέστειλε στους προσωπικούς ιατρούς νέα εγκύκλιο, στην οποία σημειώνονται σημαντικές αλλαγές όσον αφορά το καθηκοντολόγιο των γιατρών κατά τη διάρκεια της εφημερίας τους. Όπως διαπιστώνεται, ο Οργανισμός εισάκουσε τις ανησυχίες των γιατρών και αφαίρεσε από το καθηκοντολόγιο τις ιατρικές πράξεις που απαιτούσαν άλλο επίπεδο νοσηλείας και όχι πρωτοβάθμια φροντίδα, όπως ήταν η συρραφή τραυμάτων, η ενδοφλέβια θεραπεία και άλλα.

Οι εκπρόσωποι του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), θα θέσουν ενώπιον των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου τη νέα εγκύκλιο, με σκοπό να μελετηθεί και να εξεταστεί το κατά πόσον αυτή ικανοποιεί πλήρως τις προσδοκίες τους μετά και τα ζητήματα που ανέδειξαν. Οι όποιες διαφορές που πιθανόν να προκύψουν, θα αντιμετωπιστούν μέσω της Συμβουλευτικής Επιτροπής που συστάθηκε υπό τον ΠΙΣ.

Πάντως, οι εμπλεκόμενοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις κρατούν σιγή ιχθύος για τα όσα ακριβώς θέτουν ή θα θέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε μια προσπάθεια να καταστεί δυνατή, όσο το συντομότερο γίνεται, η προσπάθεια για άμεση λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων. Εάν οι διαβουλεύσεις θα έχουν εν τέλει αποτέλεσμα, είναι κάτι που διαφανεί, κυρίως στην ευρεία σύσκεψη της Πέμπτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων