Ψηφίστηκαν τα… χρωματιστά καύσιμα-Εργαλείο για έλεγχο εφοδιασμού από κατεχόμενα

Ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει η Κυβέρνηση, ώστε να μπορεί να ελέγχει τους καταναλωτές και να εφαρμόζεται και ο κανονισμός της πράσινης γραμμής, έχει ψηφίσει η Βουλή και αφορά στα καύσιμα, αφού βάσει μίας πρότασης που έχει περάσει από την Ολομέλεια, υπάρχει πλέον πρόνοια να ληφθεί απόφαση για χρωματιστά καύσιμα.

Ουσιαστικά, η Ολομέλεια όταν είχε ψηφίσει το νόμο για μείωση του φόρου κατανάλωσης στις τιμές των καυσίμων, υπερψήφισε και μία πρόνοια, η οποία δίνει τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση, ώστε να μπορεί να αποφασίζει κατά πόσο στα καύσιμα που πωλούνται στις ελεύθερες περιοχές, θα είναι χρωματιστά. Και αυτό, επειδή θέλουν να δώσουν ένα εργαλείο, ώστε να ελέγχονται οι καταναλωτές και να ξεχωρίζουν αυτοί που αγοράζουν καύσιμα από τις κατεχόμενες περιοχές.

«Η πρόταση λέει ότι μπορεί ο υπουργός Ενέργειας να καθορίζει το χρωματιστή που θα μπαίνει στα καύσιμα, για σκοπούς ελέγχου των καυσίμων. Αυτό σημαίνει πως αν ανακατεύσουν ένα χρωματιστή, τότε τα καύσιμα θα ελέγχονται κατά πόσο πληρούν τις προδιαγραφές, χωρίς να υπάρχει επιπρόσθετο κόστος για τους καταναλωτές. Είναι ένας τρόπος για να μπορεί η Κυβέρνηση να ξεχωρίζει πόσοι έχουν προμηθευτεί καύσιμα από τις ελεύθερες περιοχές και πόσοι από τα κατεχόμενα», εξήγησε στον REPORTER ο εισηγητής της πρότασης και πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου, Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Με αυτό τον τρόπο, η κάθε Κυβέρνηση θα μπορεί να επιστρατεύσει αυτή την πρόνοια, ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους και να τηρείται και ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής, που προνοεί ότι οι καταναλωτές μπορούν να αγοράζουν και να προμηθεύονται προϊόντα που παράγονται στα κατεχόμενα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: To φαινόμενο «Rockets and Feathers» στα καύσιμα και πώς καθορίζονται οι τιμές

«Η πρόνοια αυτή υπάρχει στο νόμο και αν θέλει η Κυβέρνηση, μπορεί ο εκάστοτε υπουργός ενέργειας να εκδώσει διάταγμα που θα καθορίζει τον χρωματιστή των καυσίμων και να τους υποχρεώσει να το κάνουν. Είναι ένα εργαλείο προς το κράτος. Αυτό που δεν πέρασε είναι να είναι υποχρεωτικό αυτό και το αφήσαμε να υπάρχει ως πρόνοιας».

Έτσι, είναι στα χέρια της Κυβέρνησης αν θα θέσει σε ισχύ αυτή την πρόνοια, ενώ θα είναι στη διάθεση και κάθε άλλης Κυβέρνησης, που θα θέλει να την εφαρμόσει. Ο κ. Χατζηγιάννης ξεκαθάρισε πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια αναπομπή από πλευράς Κυβέρνησης.  

Σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ αυτή η πρόνοια, όπως αναφέρουν πληροφορίες του REPORTER, τον έλεγχο θα πραγματοποιείται από υπηρεσίες που θα αγοράσει το Υπουργείο Ενέργειας και όχι από το Τελωνείο, αφού δεν υπάρχει το προσωπικό.

Ικανοποιημένοι οι πρατηριούχοι

Από πλευράς τους, οι άμεσα επηρεαζόμενοι, που είναι οι πρατηριούχοι, δηλώνουν ικανοποιημένοι, καθώς αν τεθεί σε ισχύ αυτή η πρόνοια, θα μπορούν να ξεχωρίσουν ποιοι προμηθεύονται καύσιμα από τις ελεύθερες περιοχές. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του Συνδέσμου, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, από την ενημέρωση που έχουν λάβει, αν εφαρμοστεί αυτή η συγκεκριμένη πρόνοια, εκτός από το χρώμα, θα γίνεται και ένας έλεγχος στην ποιότητα των καυσίμων των καταναλωτών που δεν θα πληρούν τις προδιαγραφές.

Πάντως, η εβδομάδα που πέρασε ήταν ήρεμη, καθώς δεν υπήρξε κάποια αύξηση στις τιμές των καυσίμων, με τους πρατηριούχους να περιμένουν μέχρι το τέλος της ή τις αρχές της ερχόμενης, για να διαπιστώσουν αν θα υπάρξει κάποια σημαντική άλλαγη.

Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η ολοκλήρωση του εγχειριδίου που έχουν εξαγγείλει ότι θα ετοιμάσουν και βάσει του οποίου θα ζητούν από την Κυβέρνηση να τηρηθεί η νομοθεσία, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα φτάσουν τα πράγματα μέχρι και τα Δικαστήρια.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα