Τετάρτη 28 Σεπ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Δίνουν προτεραιότητα στις εκκρεμότητες και συζητούν για εφημερεύοντα ιατρεία

Μύρια Οδυσσέως   17/06/2022 05:43
Δίνουν προτεραιότητα στις εκκρεμότητες και συζητούν για εφημερεύοντα ιατρεία

Δίνουν προτεραιότητα στις εκκρεμότητες και συζητούν για εφημερεύοντα ιατρεία

Μύρια Οδυσσέως   17/06/2022 05:43

Πολλές εκκρεμότητες φαίνεται να υπάρχουν ακόμη, μέχρι να καταστεί δυνατή η λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων, καθώς, όπως διαφάνηκε από τη χθεσινή, ευρεία σύσκεψη, υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, επί των οποίων πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του θεσμού.

Παρά το γεγονός πως στη σύσκεψη, της οποίας προέδρευσε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΟΑΥ, του ΟΚΥπΥ, των συνδέσμων προσωπικών ιατρών, της Παιδιατρικής Εταιρείας, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) και του Κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών ΠΑΣΥΔΥ, εκφράστηκε η κοινή άποψη για ανάγκη λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων, διαπιστώθηκε πως υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να βρουν λύσεις.

Σε κάποια ζητήματα υπήρξε σύγκλιση απόψεων και καταγράφηκε πρόοδος, όπως για το καθηκοντολόγιο, ωστόσο ανοικτά προς συζήτηση στην Συμβουλευτική Επιτροπή που συστάθηκε υπό τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, θα βρεθούν το ωράριο λειτουργίας και το ποσό των αποζημιώσεων. Κρίσιμο για τις διαπραγματεύσεις θεωρείται το θέμα που προέκυψε με τις κτηριακές υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν, αφού, ενώ θεωρητικά υπήρξε συμφωνία μεταξύ ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ, τόσο η άρνηση των γιατρών όσο και η αλλαγή στάσης εμπλεκομένων, διαμορφώσει νέα δεδομένα για τη λειτουργία των ιατρείων εφημερίας.

Τα όσα εκφράστηκαν τις τελευταίες ημέρες από όλους τους εμπλεκομένους και συμμετέχοντες της σύσκεψης προκαλούν απορία, για το πώς αποφασίστηκε να ξεκινήσει η λειτουργία των ιατρείων, χωρίς επί της ουσίας να έχει επιλυθεί το ζήτημα των εγκαταστάσεων. Μάλιστα, ανατρέχοντας στην εγκύκλιο, δεν αναφέρονται συγκεκριμένοι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αγκάθι το κτηριακό για τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων

Οι κρατικοί ιατροί φαίνεται να θεωρούν, στο παρόν στάδιο, κόκκινο πανί τη χρήση των Κέντρων Υγείας από ιδιώτες γιατρούς, την ίδια ώρα που, όπως αποκάλυψε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κρατικών Ιατρών, Σωτήρης Κούμας, παρόμοια θέση φαίνεται να εξέφρασε, κατά την σύσκεψη, και ο ΟΚΥπΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ ξεκαθάρισε πως η οποιαδήποτε συμφωνία δεν αφορούσε τα Κέντρα Υγείας, κάτι που προκάλεσε ανησυχία.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου ανέφερε σε δηλώσεις του πως δύο είναι τα σοβαρά και σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν. «Πρώτον, το κατά πόσον θα δοθούν οι υποδομές του δημοσίου για να αξιοποιηθούν και να φιλοξενηθούν ιδιώτες γιατροί κατά την διάρκεια των εφημεριών και δεύτερόν, εφόσον δοθούν, εάν θα αξιοποιηθεί ο χώρος των νοσηλευτηρίων ή τα Κέντρα Υγείας. «Αυτό θα εξαρτηθεί από τη θέση που θα κρατήσουν οι γιατροί του δημοσίου και θα αναμένουμε τις εξελίξεις που θα προκύψουν μέσα από τις διαπραγματεύσεις».

Όπως φαίνεται, τρία είναι τα σενάρια που θα εξετάσουν ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ για να λυθεί το κτηριακό ζήτημα. Είτε να προχωρήσουν με την αρχική πρόταση, με τη χρήση των χώρων των εξωτερικών ιατρείων των μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων σε όλες τις επαρχίες, είτε με την χρήση των δημόσιων Κέντρων Υγείας. Εάν δεν διαφανεί σύγκλιση, ο ΟΑΥ θα χρειαστεί να στραφεί σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από βδομάδας η απόφαση για τα εφημερεύοντα-Έθεσε πλαίσιο διαλόγου ο Χατζηπαντέλα

Οι διαβουλεύσεις, όπως έχει ανακοινωθεί από τον υπουργό Υγείας, θα αρχίσουν το επόμενο διάστημα υπό τον ΠΙΣ και αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα ευρεία σύσκεψη την Τετάρτη το απόγευμα, μετά το τέλος της οποία αναμένεται να ξεκαθαρίσει και η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του ο κος Χατζηπαντέλας, ξεκαθάρισε πως, ο χρονικός ορίζοντας για την έναρξη λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων δεν είναι ο Σεπτέμβριος και πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, θα εξετάσει τη συμμετοχή ιδιωτικών Κέντρων Υγείας. «Υπήρχε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα όσον αφορά τι ιατρικές πράξεις θα διενεργούνται σε αυτά τα ιατρεία, έχει ξεκαθαριστεί, υπάρχει και κάποιο άλλο θέμα όσον αφορά την στελέχωση των εξωτερικών ιατρείων, και αυτό είναι ένα θέμα που θα το μελετήσουμε ως Υπουργείο Υγείας», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας