Θέλουν συνεδρίες της Βουλής σε ζωντανή μετάδοση οι πολίτες-Θεωρούν ότι δεν παράγεται έργο

«Συντριπτικά» υπέρ της ζωντανής μετάδοσης των συνεδριών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών τάσσεται η πλειοψηφία των Κυπρίων πολιτών, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, που διεξήγαγε η εταιρεία IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό της Zenox Public Affairs.

Σύμφωνα με δελτίου Τύπου της Zenox Public Affairs, ένα ποσοστό της τάξης του 86% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ των ζωντανών μεταδόσεων.

«Μάλιστα, η απαίτηση είναι αντίστοιχα ψηλή ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες αλλά και σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, ειδικά ανάμεσα στις νεότερες όπου το ποσοστό αγγίζει το 93%», αναφέρεται.

Οι ερωτηθέντες αιτιολογούν τη θέση τους δηλώνοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα διασφαλίσει τη διαφάνεια κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων (47% απάντησαν ότι συμφωνούν Απόλυτα και 41% ότι Μάλλον συμφωνούν), αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Προστίθεται ότι οι ερωτηθέντες απάντησαν (32% Συμφωνώ Απόλυτα, 38% Μάλλον Συμφωνώ), ότι οι νομοθεσίες θα υλοποιούνται με ταχύτερο ρυθμό και ότι οι πολίτες θα λαμβάνουν πιο έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με τις αποφάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών (51% Συμφωνώ Απόλυτα, 39% Μάλλον Συμφωνώ).

«Θεωρούν επίσης πως με αυτόν τον τρόπο, θα αυξηθεί η παρουσία και η συμμετοχή των βουλευτών στις συνεδρίες των Επιτροπών (41% Συμφωνώ Απόλυτα, 39% Μάλλον Συμφωνώ)», αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Σε μικρότερο βαθμό, προστίθεται, «οι πολίτες εικάζουν πως με αυτόν τον τρόπο οι πολιτικοί θα αναλαμβάνουν και την ευθύνη των λεγόμενων και των πράξεων τους (29% Συμφωνώ Απόλυτα, 32% Μάλλον Συμφωνώ)».  

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα καθορίζουν και τα ηλεκτρονικά Μέσα από τα οποία θα ήθελαν να έχουν πρόσβαση στις συνεδριάσεις των επιτροπών. Πρώτη σε προτίμηση είναι η τηλεόραση, και ακολουθούν το YouTube και το Facebook, αναφέρεται.

Προστίθεται ότι τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν και την αναγκαιότητα για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας των επιτροπών της Βουλής. 

To 46% των ερωτηθέντων στην έρευνα, δήλωσε «Λίγο Ικανοποιημένο» από το μέχρι σήμερα έργο των κοινοβουλευτικών επιτροπών και το 12% «Καθόλου Ικανοποιημένο».

Ένα ποσοστό της τάξης του 36% δηλώνει «Αρκετά Ικανοποιημένο» αλλά μόλις ένα ποσοστό της τάξης του 2% δηλώνει «Πολύ Ικανοποιημένο», σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

«Είναι ενδεικτικό επίσης πως περίπου τα μισά άτομα ηλικίας 18-44 δήλωσαν πως είναι λίγο ικανοποιημένοι από το έργο των Επιτροπών», αναφέρεται.

Εκτιμάται επίσης πως με τη ζωντανή μετάδοση των συνεδριών των κοινοβουλευτικών επιτροπών μεγαλύτερος αριθμός πολιτών θα γνωρίζει τα θέματα που συζητιούνται αφού από την έρευνα διαφάνηκε πως σήμερα το 42% των πολιτών τα γνωρίζει σε μικρό βαθμό και μόλις 9% τα γνωρίζει σε μεγάλο βαθμό. Αντίστοιχα, ανάμεσα στους νέους ηλικίας 18-24 ετών συνολικά το 62% δήλωσε πως δεν γνωρίζει τα θέματα που είναι προς συζήτηση, αναφέρεται.

Στο ερώτημα σε ποιο βαθμό εμπιστεύεστε τους θεσμούς, μόλις ένα ποσοστό 6% απάντησε πως εμπιστεύεται απόλυτα τη Νομοθετική Εξουσία. Το 39% απάντησε πως μάλλον την εμπιστεύεται ενώ το 31% απάντησε πως μάλλον δεν την  εμπιστεύεται και το 24% πως δεν την εμπιστεύεται καθόλου, αναφέρεται.

«Έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως στη Βουλή δεν παράγεται έργο, διαπίστωση που είναι μεν λανθασμένη αλλά δυστυχώς έχει επικρατήσει στην κοινή γνώμη. Επί της ουσίας, η Βουλή παράγει έργο στις συνεδρίες των Επιτροπών και η ζωντανή μετάδοση τους θα αναδείξει την δράση των βουλευτών που τις απαρτίζουν αφού ασχολούνται εβδομαδιαία με σημαντικά ζητήματα που απασχολούν και επηρεάζουν το σύνολο της κοινωνίας, είτε άμεσα είτε έμμεσα», εξηγεί ο ο Νικόλας Κυριακίδης, συνιδρυτής της Zenox Public Affairs.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, πρόκειται για αναβάθμιση που ενδεχομένως να άλλαζε την άποψη των πολιτών σε σχέση με τις αρμοδιότητες της βουλής προς το καλύτερο.

Σήμερα, προστίθεται, οι πολίτες αξιολογούν τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε σχέση με την κατάθεση Σχεδίων Νόμου με 4,98 από 10, σε σχέση με τη Νομοθετική Εργασία με 4,93 από 10, σε σχέση με τις διαδικασίες μελέτης και έγκρισης του Κρατικού Προϋπολογισμού με 4,79 από 10 και σε σχέση με τον έλεγχο της Εκτελεστικής Εξουσίας με 4,64 από 10. «Οι πολίτες τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα αφού το 65% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως θα ήθελαν περισσότερη πρόσβαση στις συζητήσεις της Βουλής, ποσοστό που ανάμεσα στους νέους ηλικίας 18-24 ετών ξεπερνά το 70%», αναφέρεται.

Αξίζει να σημειωθεί, προστίθεται, πως σχετικό θέμα έχει εγγραφεί στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής από τους βουλευτές Δημήτρη Δημητρίου και Ανδρέα Αποστόλου. Επίσης υποστηρίζεται από τους Χρύση Παντελίδη, Αλεξάνδρα Ατταλίδου και Μιχάλη Γιακουμή, «φαίνεται δηλαδή να υπάρχει μία διακομματική στήριξη», αναφέρεται.

Η έρευνα διενεργήθηκε από το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό της Zenox Public Affairs Ltd.

Άνδρες και Γυναίκες 18 ετών και άνω, έλαβαν μέρος στην έρευνα που διεξήχθη με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Η έρευνα κάλυψε αστικές και αγροτικές περιοχές, με μέγεθος δείγματος, 1.000 άτομα μέσα από τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία.

Αναφέρεται ότι ο βαθμός βεβαιότητας είναι 95% με στατιστικό σφάλμα +/- 3,1.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας