Δευτέρα 8 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Αγκάθι το κτηριακό για τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων

  16/06/2022 13:54
Αγκάθι το κτηριακό για τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων

Αγκάθι το κτηριακό για τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων

  16/06/2022 13:54

Αγκάθι για την τελική απόφαση έναρξης των εφημερευόντων ιατρείων αποτελεί το κτηριακό, αφού οι γιατροί του δημοσίου εξέφρασαν επιφύλαξη για το γεγονός πως στα δημόσια Κέντρα Υγείας θα εργάζονται ιδιώτες γιατροί, με την συμφωνία μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας(ΟΑΥ) και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), να βρίσκεται επί ξύλου κρεμάμενη.

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, μετά το τέλος της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, έδωσε διαβεβαιώσεις για άμεση επίλυση των διαφορών μεταξύ των εμπλεκομένων, ώστε να αρχίσει η λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων, ωστόσο ο δρόμος φαίνεται να είναι μακρύς.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, έχουν προκύψει κάποια ζητήματα και, ενώ ο σχεδιασμός ήταν να αξιοποιηθούν τα Κέντρα Υγείας του δημοσίου, επειδή είναι καλά στελεχωμένα και έχουν υποδομές, αυτό πλέον δεν είναι σίγουρο. Εξήγησε πως, μετά από ενημέρωση που είχε ο ΟΑΥ από τον ΟΚΥπΥ ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα νοσηλευτήρια και να δοθούν κάποιοι χώροι, κατέληξαν σε συμφωνία η οποία ανακοινώθηκε μέσω εγκυκλίου την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, προκύπτουν δύο βασικά και σοβαρά ζητήματα. Πρώτον, το κατά πόσον θα δοθούν οι υποδομές του δημοσίου για να αξιοποιηθούν και να φιλοξενηθούν ιδιώτες γιατροί κατά την διάρκεια των εφημεριών και δεύτερόν, εφόσον δοθούν, εάν θα αξιοποιηθεί ο χώρος των νοσηλευτηρίων ή τα Κέντρα Υγείας. «Αυτό θα εξαρτηθεί από τη θέση που θα κρατήσουν οι γιατροί του δημοσίου και θα αναμένουμε τις εξελίξεις που θα προκύψουν μέσα από τις διαπραγματεύσεις», είπε ο κος Παπακωνσταντίνου.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), Σωτήρης Κούμας, γνωστοποίησε τη θέση που έχει η συντεχνία όσον αφορά την χρήση των υποδομών των δημόσιων νοσηλευτηρίων από ιδιώτες γιατρούς. «Εμείς απορρίπτουμε την χρήση των Κέντρων Υγείας για τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων, αλλά θα πρέπει να πω πως το απορρίπτει και ο ΟΚΥπΥ», σημείωσε.

Από εκεί και πέρα, όμως, είπε ο κος Κούμας, εκπροσωπούμε  140 προσωπικούς γιατρούς, οι οποίοι έχουν συγκεκριμένο εργασιακό καθεστώς και πρέπει να ληφθεί υπόψιν όταν ο ΟΑΥ στέλνει εγκύκλιους χωρίς να είναι ο εργοδότης και ενημερώνει πως το Σαββατοκύριακο πρέπει να εφημερεύσουν οι γιατροί. Το συμπέρασμα είναι απλό, πως ενώ εξαγγείλαμε ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο θα αρχίσει η λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων, προκύπτουν τόσα άλυτα θέματα που θα πρέπει να διερωτάται κανείς, γιατί έγινε η εξαγγελλία.

«Μας λυπεί αυτό το πράγματα. Εμάς δεν μας κάλεσε κανείς επί της ουσίας να διαβουλευτούμε. Ε, να που υπάρχει συνδικαλιστικό πρόβλημα τελικά», δήλωσε ο κος Κούμας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από βδομάδας η απόφαση για τα εφημερεύοντα-Έθεσε πλαίσιο διαλόγου ο Χατζηπαντέλα

Έθεσε πλαίσιο διαλόγου ο Χατζηπαντέλα

Υπενθυμίζεται πως νωρίς το πρωί της Πέμπτης, σε σύσκεψη  που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων ΟΑΥ, του ΟΚΥπΥ, των συνδέσμων προσωπικών ιατρών, της Παιδιατρικής Εταιρείας, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου(ΠΙΣ), της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) και του Κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών, ΠΑΣΥΔΥ, καθορίστηκε τόσο το πλαισίο του διαλόγου που θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες, δια μέσου της Συμβουλευτικής Επιτροπής που θα συσταθεί υπό τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, με κύριο στόχο την έναρξη λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων το συντομότερο δυνατόν.

Αυτό που ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας κατά τη σύσκεψη είναι πως, ο χρονικός ορίζοντας για την έναρξη λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων δεν είναι ο Σεπτέμβριος και πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, θα εξετάσει τη συμμετοχή ιδιωτικών Κέντρων Υγείας.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης, ο υπουργός Υγείας είπε πως ο κύριος μας στόχος είναι να λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία, γιατί μ΄αυτό τον τρόπο θα εξυπηρετείται ο απλός πολίτης.

Σημείωσε πως τις  επόμενες ημέρες, θα γίνουν κάποιες επιπρόσθετες συσκέψεις από το Υπουργείο Υγείας, ώστε να λυθούν κάποια από τα προβλήματα που συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρία. Όσον αφορά ιατρικά θέματα, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα είπε ότι «έχουμε συμφωνήσει να δημιουργηθεί μια Επιτροπή υπό την εποπτεία του ΠΙΣ. Την ερχόμενη Τετάρτη, θα γίνει μια συνεδρία στο Υπουργείο και θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις, για να ενημερώσουμε τον κόσμο τι θα πράξουμε, όσον αφορά τα εφημερεύοντα ιατρεία».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «με αυτά που έχουμε ακούσει από όλους τους φορείς, θα προσπαθούμε να βρούμε και τις κατάλληλες λύσεις. Σίγουρα δεν μιλάμε για Σεπτέμβριο, όπως είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες. Εάν θα προχωρήσουμε στη δημιουργία των εφημερευόντων ιατρείων αυτό θα γίνει τις επόμενες βδομάδες»

Κατά τη σύσκεψη, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «υπήρξαν κάποια προβλήματα που έχουν λυθεί ευτυχώς, υπήρξε μια πρόοδος. Υπήρχε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα όσον αφορά τι ιατρικές πράξεις θα διενεργούνται σε αυτά τα ιατρεία, έχει ξεκαθαριστεί, υπάρχει και κάποιο άλλο θέμα όσον αφορά την στελέχωση των εξωτερικών ιατρείων, και αυτό είναι ένα θέμα που θα το μελετήσουμε ως Υπουργείο Υγείας».

Σε ερώτηση εάν θα ενημερωθεί η Ομοσπονδία Ασθενών για την λειτουργεία αυτών των ιατρείων, ο  κος Χατζηπαντέλας είπε πως, από τη πρώτη μέρα που έχω διοριστεί Υπουργός την άποψη των ασθενών, σίγουρα θα τους ενημερώσω για αυτή τη σύσκεψη. Αλλά γνωρίζουμε καιθέλουμε όπως και η Ομοσπονδία Ασθενών τη λειτουργεία αυτών των εφημερευόντων ιατρείων και εμείς στο Υπουργείο Υγείας.

Τέλος ο υπουργός Υγείας, ευχαρίστησε  τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, «τον φίλο Πέτρο Αγαθαγγέλου. Ήταν καθοριστική η παρέμβαση του χθες ώστε να αποφευχθεί αυτή η απεργία. Ήδη υπό την προεδρία του θα εξεταστούν όλα τα ιατρικά θέματα που αφορούν τα εφημερεύοντα ιατρεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας