Οι επίσκοποι που μπήκαν στο blacklist, οι εκλεκτοί και η περίπτωση του Αθανάσιου

Μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος να επαναλαμβάνει πως το μυαλό του δουλεύει, μπορεί παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει να έχει ξεκαθαρίσει προς τους ενδιαφερόμενους και μη πως θα παραμείνει στη θέση του, ωστόσο στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι διεργασίες για την επόμενη ημέρα της Εκκλησίας της Κύπρου, με τον Χρυσόστομο Β΄ με κάθε ευκαιρία να επιχειρεί να καθοδηγήσει τις εξελίξεις που αφορούν τη διαδοχή του.

Αυτό έπραξε άλλωστε και στην τελευταία του δημόσια παρέμβαση όπου καταφέρθηκε ανοικτά εναντίον του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα και του Κύκκου Νικηφόρου, οι οποίοι ως γνωστόν αποτελούν τον έναν εκ των βασικών πυρήνων που έχουν διαμορφωθεί. Στον ίδιο πυρήνα με τους πιο πάνω μητροπολίτες άνηκε μέχρι πρόσφατα και ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος ωστόσο φρόντισε να τηρήσει αποστάσεις και να έχει μια πιο μετριοπαθή στάση σε ευαίσθητα ζητήματα, όπως το Ουκρανικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η αναζωπύρωση του… Ιερού πολέμου, η σιγή ιχθύος στην Ιερά Σύνοδο και οι εκλογές

Πλέον ο Μητροπολίτης Λεμεσού, ο οποίος παραδοσιακά ξεχωρίζει για τις ήπιες θέσεις και την άριστη θεολογική του κατάρτιση, έχει βγει από το στόχαστρο του Αρχιεπισκόπου, στο οποίο όμως παραμένουν ο Κύκκου, ο Ταμασού, αλλά και ο Μόρφου Νεόφυτος, ο οποίος μετά από την περίοδο απουσίας του από τον δημόσιο λόγο, επανήλθε ιδιαίτερα δυναμικά με καυστικές ατάκες κατά πάντων. Αυτό ωστόσο δεν κατατάσσει τον Λεμεσού Αθανάσιο στους εκλεκτούς του Αρχιεπισκόπου, ή καλύτερα ανάμεσα σε εκείνους τους επισκόπους που ο Χρυσόστομος ο Β΄ θα ήθελε να δει να τον διαδέχονται.

Σε αυτή την ομάδα των εκλεκτών, ανήκουν βέβαια ο Πάφου Γεώργιος, τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος θεωρεί κορυφαίο επιστήμονα και άριστα καταρτισμένο θεολογικά, ενώ δεν τον αφήνει καθόλου αδιάφορο και το γεγονός πως διατηρεί αντίστοιχες με τις δικές του θέσεις στο Κυπριακό. Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε και στην τελευταία συνέντευξη του, πως θα ήθελε ο διάδοχος του να έχει άποψη για το Εθνικό θέμα και ο Πάφου Γεώργιος το έχει αποδείξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντεπιτίθεται σε Αρχιεπίσκοπο ο Κύκκου-«Σπίλωση ονομάτων, παραποίηση γεγονότων»

Ποια είναι τα δεδομένα όμως για τη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου; Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, ο λαός θα κληθεί να αναδείξει το Τριπρόσωπο και ακολούθως, ανάμεσα στο Τριπρόσωπο η Ιερά Σύνοδος θα επιλέξει ποιος θα χειροτονηθεί Αρχιεπίσκοπος. Το Τριπρόσωπο αποτελείται δηλαδή από εκείνα τα τρία πρόσωπα που ο λαός θα αναδείξει ως επικρατέστερους. Ανάμεσα σε εκείνα τα τρία πρόσωπα θα δοθεί η μάχη ενώπιον των Μητροπολιτών και των Επισκόπων που συμμετέχουν στην Ιερά Σύνοδο.

Υπενθυμίζεται πως σε δημοσκόπηση του REPORTER τον περασμένο μήνα, ως επικρατέστεροι ανάμεσα στο λαό εμφανίζονται οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος, ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας και ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, με τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον τρίτο. Εξάγεται δηλαδή το συμπέρασμα πως ανάμεσα στους τρεις πρώτους δεν υπάρχει κανένας εξ΄ εκείνων που θα πρόκριναν οι κύκλοι της Αρχιεπισκοπής. Με δεδομένη ωστόσο την σκληρή επίθεση του Αρχιεπισκόπου στον Ταμασού, τον οποίο χαρακτήρισε προτεστάντη αλλά και τις πολύ κακές σχέσεις με τον Μόρφου Νεόφυτο, απομένει η επιλογή του Λεμεσού Αθανάσιου, τον οποίο ο Χρυσόστομος κατάφερε να «εκθρονίσει», κατά τη διάρκεια των προηγούμενων Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, έχοντας λάβει ένα πολύ μικρότερο ποσοστό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Ποιος μητροπολίτης έχει προβάδισμα στις Αρχιεπισκοπικές

Εάν όντως το τριπρόσωπο θα αποτελείται από τους τρεις Μητροπολίτες που αναφέρονται πιο πάνω, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, όταν και αν πραγματοποιηθούν οι Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, για το ποια θα είναι η στάση των υπολοίπων μελών της Ιεράς Συνόδου, ανάμεσα στους τρεις. Βέβαια σε περίπτωση που ο Πάφου Γεώργιος ή οποιοσδήποτε άλλος Μητροπολίτης καταφέρει να σπάσει αυτή την τριάδα, τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά, αφού χωρίς δεύτερη σκέψη θα αποτελέσει την επιλογή της πλειοψηφίας των υπολοίπων Μητροπολιτών.

Πάντως πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στις εξελίξεις, αφενός επιβεβαιώνουν πως οι πλείστοι από τους ενδιαφερόμενους Μητροπολίτες, άρχισαν ήδη να διενεργούν προεκλογική εκστρατεία, επιχειρώντας να δημιουργήσουν συμμαχίες και να ανατρέψουν τα εις βάρος τους δεδομένα, είτε σε ότι αφορά την επιλογή του κλήρου, είτε επιλογή την επιλογή από το Τριπρόσωπο από την Ιερά Σύνοδο, αφετέρου όμως, εκτιμούν πως η εικόνα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται παγιωμένη, αφού δεν αποκλείεται τα δεδομένα που σήμερα γνωρίζουμε να ανατραπούν εν ευθέτω χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ